19.8 C
Chania
Wednesday, May 15, 2024

Η μετάδοση των «Τραγουδιών της Ζάτουνας» του Μίκη Θεοδωράκη από το ΒΒC

Ημερομηνία:

Του Μανόλη Δρεττάκη

Την περίοδο 1964 – 1970, εργαζόμουν στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC και ταυτόχρονα φοιτούσα στο London School of Economics. Πριν από το απριλιανό πραξικόπημα των Συνταγματαρχών, οι εργαζόμενοι στην Ελληνική Υπηρεσία, μέσα στα πλαίσια και περιορισμούς της λειτουργίας της, προσπαθούσαμε να «αλιεύσουμε» οποιαδήποτε είδηση σε εφημερίδες, περιοδικά ή γεγονότα που αφορούσαν την Ελλάδα, και τα μεταδίδαμε μετά τις μεταφρασμένες από εμάς ειδήσεις και σχόλια.

Μετά την κατάλυση της δημοκρατίας από τους επίορκους αξιωματικούς, συνεχίσαμε αυτά που προαναφέρθηκαν, καθώς και ρεπορτάζ για εκδηλώσεις που γίνονταν στο Λονδίνο εναντίον της δικτατορίας. Σε όλο το διάστημα της Επταετίας, η Ελληνική Υπηρεσία του BBC μαζί με την Deutsche Welle απέκτησαν ένα ευρύτερο ακροατήριο, δεδομένου ότι αποτέλεσαν πολύτιμες πηγές πληροφοριών για τον χειμαζόμενο ελληνικό λαό αλλά και τους Ελληνες της Διασποράς (τον ίδιο ρόλο είχε η Ελληνική Υπηρεσία του BBC στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής της χώρας μας. Δυστυχώς, καταργήθηκε το 2005).

Το 1968 ήρθε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC μια μαγνητοταινία που είχε εξαχθεί λαθραία από την Ελλάδα και η οποία περιείχε τα «Τραγούδια της Ζάτουνας» του Μίκη Θεοδωράκη. Τη μαγνητοταινία αυτή την είχε διοχετεύσει στο εξωτερικό ο συνθέτης από το χωριό αυτό όπου τον είχε εκτοπίσει η χούντα. Ηταν πράγματι ένα πολύτιμο απόκτημα.

Τις μέρες εκείνες, βρισκόταν στο Λονδίνο η Μαρία Φαραντούρη, η οποία μαζί με τον Τζων Θεοχάρη –τότε ήταν μέλος της Ελληνικής Υπηρεσίας και μετέπειτα σκηνοθέτης της Ραδιοφωνίας του BBC– έπειτα από σχετική προετοιμασία και πρόβες, τα ηχογράφησαν στα στούντιο του BBC και μεταδόθηκαν από την Ελληνική Υπηρεσία.

Τα ακούσαμε με μεγάλη συγκίνηση όλοι οι εργαζόμενοι στην Ελληνική Υπηρεσία, όπως και όσοι στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο είχαν ραδιόφωνα για τα παγκόσμιας εμβέλειας βραχέα κύματα, στα οποία μετέδιδε η World Service του BBC.

Αιωνία η μνήμη του μεγάλου συνθέτη και πατριώτη Μίκη Θεοδωράκη.

*πρώην: αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ

efsyn.gr
"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Αδυνατώ να υπογράφω απευθείας αναθέσεις» – Επιστολή «βόμβα» από τον πρόεδρο του ΕΛΓΟ στον πρωθυπουργό, «καρφώνει» Αυγενάκη

Επιστολή «βόμβα» απέστειλε στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού, «Δήμητρα»,...

«Ο Ανδρέας μέσα από τα μάτια των παιδιών του»

Ένα ταξίδι στον χρόνο και μαζί στην πολυσχιδή προσωπικότητα...