20.8 C
Chania
Tuesday, April 30, 2024

Η μετατροπή της κατάληψης σε ξενοδοχείο θα είναι μία μεγάλη ήττα των πολιτών

Ημερομηνία:

Το ζήτημα της μετατροπής των κτιρίων στο Λόφο Καστέλι σε ξενοδοχείο έχουν πολλά επίπεδα ανάγνωσης. Υπάρχει η οπτική στην οποία τα πανεπιστημιακά ιδρύματα μετατρέπονται σε εταιρείες Real Estate για να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες τους, τη στιγμή όπου η κυβέρνηση που θα έπρεπε να στηρίζει τη λειτουργία τους, ανοίγει το δρόμο στους ιδιώτες.

Υπάρχει η ανάγνωση στην οποία το ιστορικό κέντρο της πόλης των Χανίων εδώ και χιλιετίες πουλιέται από ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα το οποίο είχε λάβει τα συγκεκριμένα κτίρια με την υπόσχεση ότι εκεί θα δημιουργηθεί η πνευματική καρδιά του. Υπάρχει το ζήτημα της αθέτησης της υπόσχεσης, των όρων που τέθηκαν, της ασέβειας προς την τοπική κοινωνία.

Υπάρχει όμως και μία άλλη οπτική. Αυτή στην οποία μία κατάληψη που εδώ και πολλά χρόνια βρίσκεται μπροστά στον αγώνα ενάντια στην ακραία τουριστικοποίηση, τουριστικοποίηση η οποία εξωθεί τους κατοίκους του ιστορικού κέντρου των Χανίων να φεύγουν από τις κατοικίες τους ανίκανοι να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα κόστη, που εν τέλει αλλοιώνει τον χαρακτήρα της πόλης και μετατρέπει τους μόνιμους κατοίκους σε βάρος για την κερδοφόρα λειτουργία, εκκενώνεται, για να δημιουργηθεί στη θέση αυτής της κατάληψης ένα πανάκριβο ξενοδοχείο στο οποίο θα έχουν πρόσβαση μόνο ελάχιστοι με πολύ δυνατά πορτοφόλια.

Και νομίζουμε ότι αυτή η οπτική δεν πρέπει να παραβλέπεται γιατί αποτελεί σε ένα συμβολικό επίπεδο μία ολική νίκη του τουριστικού κεφαλαίου, όχι εις βάρος κάποιων καταληψιών, αλλά εις βάρος κάθε Χανιώτη στον οποίο με τον τρόπο αυτό γνωστοποιείται ότι ούτε μία σπιθαμή γης δε θα αφεθεί για αυτόν στην όμορφή του πόλη, αν αυτή μπορεί να γινει εμπορικά εκμεταλλεύσιμη και να παράγει κέρδος. Ακόμη και αυτή η γη, η τόσο ιστορική, που βρίσκεται εκεί, στα κτίρια της Μεραρχίας, πάνω από την Αρχαία Κυδωνία, στο Λόφο Καστέλι.

Πρέπει να βρεθεί μία μέση λύση. Δε μπορεί ο τουρισμός να κατασπαράξει τα πάντα. Δε μπορεί η καρδιά των Χανίων, το δώρο των Χανιωτών προς το πανεπιστημιακό ίδρυμα, να γίνει συμβολικά η ταφόπλακα της νίκης του τουριστικού κεφαλαίου.

Άραγε, οι αρχές του τόπου, αυτό το όραμα έχουν για τους κατοίκους του νομού; Τους θέλουν ιθαγενείς που πρέπει να κάνουν στην άκρη για να έλθει η ανάπτυξη, να υποκλίνονται σε εκπροσώπους πανίσχυρων στρατών, ξένοι στον ίδιο τους τον τόπο;

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ