21.5 C
Chania
Τετάρτη, 27 Μαΐου, 2026

Η Ολλανδία συμφωνεί να απαγορεύσει το εμπόριο αγαθών από παράνομους ισραηλινούς οικισμούς

Ημερομηνία:

Την Παρασκευή, το Υπουργικό Συμβούλιο συμφώνησε να απαγορεύσει το εμπόριο αγαθών από παράνομους ισραηλινούς οικισμούς, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Ρομπ Γέτεν (Rob Jetten) μετά την εβδομαδιαία κυβερνητική συνεδρίαση. Το Υπουργικό Συμβούλιο εξετάζει εάν είναι επίσης δυνατή μια απαγόρευση στις υπηρεσίες και τις επενδύσεις, δήλωσε ο ίδιος, σύμφωνα με αναφορά του NU.nl.

«Η Ολλανδία συνεχίζει να τάσσεται κατά των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου και υπέρ της παροχής περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας», δήλωσε ο Γέτεν. «Για να αυξηθεί η πίεση στην κυβέρνηση του [Ισραηλινού Πρωθυπουργού Μπενιαμίν] Νετανιάχου, το Υπουργικό Συμβούλιο συμφώνησε στις κυρώσεις».

Η απαγόρευση ισχύει για αγαθά από ισραηλινούς οικισμούς στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη και στα συριακά Υψίπεδα του Γκολάν. Η κυβέρνηση θέλει να αποτρέψει την οικονομική συμβολή της Ολλανδίας στην «παράνομη κατοχή και τη διατήρηση των παράνομων οικισμών», είπε ο ίδιος. «Επιπλέον, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για πρόσθετες κυρώσεις κατά των βίαιων εποίκων από τη μία πλευρά και της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς από την άλλη».

Η Tweede Kamer, η κάτω βουλή του ολλανδικού κοινοβουλίου, είχε ήδη ζητήσει από την κυβέρνηση να απαγορεύσει τις εισαγωγές από ισραηλινούς οικισμούς από πέρυσι. Μια ευρωπαϊκή απαγόρευση αποδείχθηκε αδύνατη επειδή δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε αυτήν και τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Ένα μποϊκοτάζ σε επίπεδο ΕΕ είναι πολύ πιο αποτελεσματικό και ευκολότερο να επιβληθεί στην ελεύθερη ευρωπαϊκή αγορά.

Σε επιστολή τους προς το κοινοβούλιο, οι Υπουργοί Εξωτερικών, Τομ Μπέρεντσεν (Tom Berendsen), και Εξωτερικού Εμπορίου, Σιερντ Σιέρντσμα (Sjoerd Sjoerdsma), αναγνωρίζουν ότι η επιβολή θα είναι δύσκολη και ότι στάθμισαν «προσεκτικά» την αποτελεσματικότητα και τη βιωσιμότητα της απαγόρευσης.

Αναμένουν ότι η επιβολή αυτών των μέτρων θα «προσκρούσει σε όρια», αλλά αποφάσισαν ότι το να κάνουν οτιδήποτε ήταν καλύτερο από το να μην κάνουν τίποτα. Η Ολλανδία επιδιώκει συνεργασία με άλλα κράτη μέλη που έχουν λάβει παρόμοια μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα μέτρα θα είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ζήτησε από το Συμβούλιο της Επικρατείας επείγουσα γνωμοδότηση για το μέτρο, προκειμένου αυτό να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατό.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ