15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Η ομιλία Συντυχάκη για το ν/σ του Υπουργείου Παιδείας

Ημερομηνία:

“Άκρως αντιδραστική και οπισθοδρομική «τομή» φέρνει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης”,  τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης μιλώντας στην Επιτροπή της Βουλής, όπου συζητείται το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας.

Υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «το αφήγημα που χρόνια δουλεύουν όλοι είναι ότι επιτέλους το σχολείο φεύγει από τον “εναγκαλισμό του κράτους” – το οποίο εξασφάλιζε τρόπον τινά ενιαία δομή, λειτουργία, ενιαίο πρόγραμμα, χρηματοδότηση, όσο βέβαια ήθελε να τα εξασφαλίσει – και αποκτά την ελευθερία του, τη λεγόμενη αυτονομία της σχολικής μονάδας. Αυτό που επιδιώκουν διακαώς είναι αλλοίωση του πυρήνα της εκπαίδευσης: Τι και πως μαθαίνουν τα παιδιά, τι και πως διδάσκει ο εκπαιδευτικός, ανοίγοντας έτσι το δρόμο της διαφοροποίησης των σχολείων με ταξικό πρόσημο».

Μάλιστα, επισήμανε ότι «η ΝΔ το ονομάζει αυτονομία, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ υπεραμύνεται της αποκέντρωσης κάνοντας κριτική στην ΝΔ ότι αυτό δεν επιτυγχάνεται με το νομοσχέδιο! Καμία διαφορά ανάμεσα στο αυτόνομο και το αποκεντρωμένο σχολείο».

Δεν πρόκειται για μεγαλύτερη ελευθερία, αλλά για μεγαλύτερη εξάρτηση, τόνισε ο Μ. Συντυχάκης και υπογράμμισε: «Είτε αυτόνομο είτε αποκεντρωμένο το σχολείο σημαίνει: Διαφοροποίηση και κατηγοριοποίηση σχολείων, μαθητών. Ταξικός διαχωρισμός της μόρφωσης. Ανταγωνιστικό σχολείο ανάλογα με την περιοχή, με τη φοροδοτική ικανότητα των γονιών, των δημοτών. Το “καλό” σχολείο είναι σε άμεση συνάρτηση με την “καλή” τσέπη των γονιών».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...