25.8 C
Chania
Tuesday, May 7, 2024

Η “πολιτιστική Σαχάρα” στα Χανιά επεκτείνεται: Τι καταγγελλει ο Γιάννης Αρχοντάκης

Ημερομηνία:

Με δημόσια δήλωσή του μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο facebook, o Γιάννης Αρχοντάκης, από το “Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον” καταγγέλλει την απόλυτη κατάρρευση των πολιτισμικών δραστηριοτήτων στα Χανιά λόγω της υποχρηματοδότησης.

Όπως αναφέρει, το Πνευματικό Κέντρο Χανίων είναι κλειστό ενώ το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον εδώ και ένα μήνα έχει μείνει δίχως ρεύμα. Σε ίδια άθλια κατάσταση βρίσκεται το Μουσείο Ακριτών της Ευρώπης, το Μουσείο Αλιείας.

Ολόκληρο το κείμενο έχει ως εξής:

ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΟΥ ΦΕΤΟΣ ΔΕΝ ΕΧΩ ΕΥΧΕΣ ΝΑ ΣΑΣ ΣΤΕΙΛΩ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ…

Στέγνωσα. Κουράστηκα. Λιγοψύχησα.

Αγαπημένοι μου Φίλοι, Καλλιτέχνες, Συνεργάτες, Συνοδοιπόροι λυγίζω μπροστά στην πολιτιστική ερημοποίηση που εξαπλώνεται στην αυλή μου, στη γειτονιά μου, στον τόπο μου… Κοιτώντας τα χάλια της Έρημης Χώρας μου που βουλιάζει κάθε μέρα και περισσότερο, πόσες και ποιές ευχές να συνταιριάξω;

Aπό σήμερα, πρωτοχρονιά, το Πνευματικό Κέντρο Χανίων θα είναι κλειστό (θα ανοίξει άραγε ποτέ ξανά;). Tο «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον» εδώ και ένα μήνα δεν έχει ηλεκτρικό (λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών προς τη ΔΕΗ…). Tο πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» καταρρέει (οικονομικώς…). Tο Μουσείο Ακριτών της Ευρώπης μένει κλειστό (ο νέος Δήμαρχος Καντάνου-Σελίνου δεν μπορεί, ή δεν θέλει, να εξοικονομήσει 500 ευρώ ανά μήνα για να μείνει ανοικτό…). Tο Μουσείο Αλιείας συνεχίζει να παραμένει φάντασμα (πλήρως εξοπλισμένο…). Ο Φιλολογικός Σύλλογος «Χρυσόστομος» συνεχίζει τη ρομαντική αυτο-ύπνωσή του… Η πολιτιστική Σαχάρα εξαπλώνεται… Να δούμε πόσες ακόμα εκπλήξεις πολιτισμού τούτος ο νέος χρόνος θα μας φέρει…

Σήμερα, λοιπόν, στη μέση του χειμώνα, το μόνο που μπορώ να ευχηθώ είναι: Καλή Ανάσταση Φίλοι μου! Ανάσταση από τα συντρίμμια και τα ερείπια του αρμαγεδδώνα που βιώνουμε. Ανάσταση από την αραχνιασμένη βολή του τρύπιου καναπέ μας… Καλή Ανάσταση & Καλή Πατρίδα Σύντροφοι!

(Στην εικόνα επίκαιρη φωτογραφία της Κατερίνας Καλογεράκη από τη σειρά «Η Γη του Πατέρα μου» που η καλλιτέχνις έχει πρόθεση να δωρίσει στο «Κέντρο Φωτογραφίας & Κινηματογράφου Ζυμπραγού». Ευχαριστούμε για τα 1500 ψίχουλα που καταθέσατε στο άδειο δισάκι του Κέντρου φίλε Δήμαρχε! Με τέτοια γενναιοδωρία δεν υπάρχει δυνατότητα να ολοκληρωθεί τεχνικά καμία συλλογή…).

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Χαμάς αποδέχθηκε την πρόταση εκεχειρίας – Τι απαντά το Ισραήλ

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς επιβεβαίωσαν πως αποδέχθηκαν...

Σε Κρήτη και Αθήνα τα περισσότερα αδήλωτα όπλα – Ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο

Με εκατομμύρια όπλα, αρκετά εκ των οποίων είναι αδήλωτα, έχει...