13.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Η Πολωνία θα εκσυγχρονίσει τον στρατό της με ουκρανικά χρήματα

Ημερομηνία:

Η Πολωνία υπέγραψε μια σημαντική συμφωνία με την Ουκρανία σχετικά με την εξαγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού. Εκπρόσωποι της πολωνικής κυβέρνησης ανακοίνωσαν ότι τα χρήματα από τον εξοπλισμό που θα πωληθεί στην Ουκρανία θα χρησιμοποιηθούν, μεταξύ άλλων, για τον εκ βάθρων εκσυγχρονισμό του πολωνικού στρατού.

Ενόψει του πολέμου στην Ουκρανία, το πολωνικό κοινοβούλιο ψήφισε νομοσχέδιο για την άμυνα της πατρίδας. Προβλέπει την ενίσχυση του πολωνικού στρατού και την αύξηση του αριθμού του. Σε διάσκεψη σε εργοστάσιο παραγωγής στρατιωτικού εξοπλισμού στη Stalowa Wola, ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Μάριους Μπλάστσακ περιέγραψαν το σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της πολωνικής στρατιωτικής παραγωγής και την ανεξαρτητοποίησή της από άλλες χώρες.

Ο Morawiecki χαρακτήρισε τη συμφωνία μεταξύ της Πολωνίας και της Ουκρανίας «τη μεγαλύτερη εξοπλιστική σύμβαση των τελευταίων τριών δεκαετιών». Πρόσθεσε επίσης ότι τα πολωνικά όπλα θα αποτελέσουν σημαντικό μέρος των μαχών στην ανατολική Ουκρανία.

Οι Πολωνοί πούλησαν στην Ουκρανία περισσότερα από 50 οβιδοβόλα Krab, αξίας 3 δισεκατομμυρίων ζλότυ (περίπου 655 εκατομμύρια ευρώ). Τα όπλα αυτά έχουν βεληνεκές περίπου 40 χιλιομέτρων.

Η πρώτη μοίρα οβιδοβόλων, αποτελούμενη από 18 οχήματα, έχει ήδη φτάσει στην Ουκρανία.

«Η ασφάλεια αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για εμάς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ξεκινήσαμε σήμερα ένα πρόγραμμα επενδύσεων πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ σε όπλα τελευταίας τεχνολογίας που αγοράζονται και παράγονται», ανακοίνωσε ο Μοραβιέτσκι.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, εν τω μεταξύ, τόνισε τη σημασία του πυροβολικού στον πόλεμο που διεξάγεται στην Ουκρανία. «Η ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας δεν μοιάζει με τον πόλεμο του 21ου αιώνα όπως τον φαντάζονται, αλλά με εικόνες και μαρτυρίες από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», είπε.

Στόχος της πολωνικής στρατιωτικής παραγωγής, η οποία αφορούσε κυρίως τα σχέδια που παρουσιάστηκαν στην υπουργική διάσκεψη, είναι, μεταξύ άλλων, η διαφοροποίηση του πολωνικού οπλοστασίου. Οι Πολωνοί θέλουν να διαφοροποιήσουν τα κατασκευασμένα οχήματα μάχης και τα σύνολα πυροβολικού, συμπεριλαμβανομένων των συστοιχιών
και των εκτοξευτών πυραύλων.

Οι πολιτικοί ανακοίνωσαν επίσης εντατικές προετοιμασίες του πολωνικού στρατού για την παραγωγή νέων οχημάτων μάχης πεζικού «Borsuk».

Σύμφωνα με αυτούς, ο διευρυμένος πολωνικός στρατός πρόκειται να έχει επαρκώς αποτρεπτικό δυναμικό για τους πιθανούς αντιπάλους, ώστε να μην χρειαστεί ποτέ να χρησιμοποιηθεί.

euractiv.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...