14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Η Ισπανία πιέζει να αναγνωριστεί η μετανάστευση ως «υβριδική απειλή»

Ημερομηνία:

Η Ισπανία, η οποία θα φιλοξενήσει την επικείμενη συνόδου του ΝΑΤΟ, θα πιέσει για τη συμπερίληψη «υβριδικών απειλών» όπως η παράτυπη μετανάστευση, η επισιτιστική ανασφάλεια και η τρομοκρατία στον νέο οδικό χάρτη της Συμμαχίας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες σε συνέντευξή του.

Η σύνοδος κορυφής στις 29-30 Ιουνίου στη Μαδρίτη θα είναι μια από τις πιο σημαντικές από την ίδρυση του ΝΑΤΟ το 1949.

Θα συντάξει τη «Στρατηγική Αντίληψη» της Συμμαχίας για την επόμενη δεκαετία, περιγράφοντας την αποστολή της στο πλαίσιο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και της αποδοχής της νέα μέλη όπως η Φινλανδία και η Σουηδία.

Η Ισπανία κάνει εκστρατεία προκειμένου το ΝΑΤΟ να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στις «μη στρατιωτικές απειλές» στη λεγόμενη νότια πλευρά της, που αποτελείται από τις χώρες του Μαγκρέμπ και του Σαχέλ υπό αυξανόμενη ρωσική επιρροή, είπε ο Άλμπαρες σε συνέντευξη στο Reuters, ακόμη και εάν η προσοχή της Συμμαχίας είναι στραμμένη στη σύγκρουση στην Ουκρανία.

«Θέλουμε μια αναγνώριση ότι υπάρχουν επίσης σοβαρές απειλές που προέρχονται από τη νότια πλευρά», δήλωσε ο επικεφαλής διπλωμάτης της Ισπανίας. «Η τρομοκρατία, η κυβερνοασφάλεια, η πολιτική χρήση των ενεργειακών πόρων και η παράνομη μετανάστευση, όλα θίγουν την κυριαρχία μας», είπε.

Πηγές του ΝΑΤΟ είπαν στο Reuters τις τελευταίες εβδομάδες ότι, με μια ενεργή σύγκρουση στην ανατολική πλευρά του και περιοχές όπως τα κράτη της Βαλτικής να πιέζουν για περισσότερους πόρους, οποιαδήποτε δέσμευση για τη νότια πλευρά θεωρείται απίθανη.

Πηγές είπαν, επίσης, ότι το θέμα της μετανάστευσης είναι πολύ διχαστικό για να επιτευχθεί συναίνεση στη σύνοδο κορυφής, ακόμη κι αν η Ισπανία έχει την υποστήριξη στην εκστρατεία της από άλλα έθνη της Νότιας Ευρώπης, όπως η Πορτογαλία και η Ιταλία.

Ο Αλμπάρες είπε ότι η απλή συμπερίληψη τέτοιων υβριδικών απειλών στη στρατηγική του ΝΑΤΟ, καθώς και η αναφορά στη νότια πλευρά ως περιοχή προς παρακολούθηση, θα ήταν αρκετή για να δημιουργήσει το «αποτρεπτικό» αποτέλεσμα που επιδιώκει η Ισπανία να προστατεύσει τα σύνορά της.

«Δεν χρειάζεται να γίνει τίποτα νέο, πρέπει απλώς να ληφθεί υπόψη ότι μια σειρά από απειλές μπορεί να προέρχονται από τη νότια πλευρά που κάποια στιγμή μπορεί να απαιτήσουν μια αμυντική αντίδραση του ΝΑΤΟ με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που βλέπουμε στην ανατολική πλευρά».

Υπογράμμισε ότι ενώ μια άμεση στρατιωτική απειλή από το νότο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με μια στρατιωτική απάντηση του ΝΑΤΟ, «μη συμβατικοί» πόροι όπως η τεχνολογία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση απειλών όπως οι κυβερνοεπιθέσεις και ο οπλισμός της παράτυπης μετανάστευσης.

«Ας μην υπάρχει καμία αμφιβολία στο μυαλό κανενός ότι τέτοιες υβριδικές απειλές δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αμφισβητήσουν την εδαφική μας ακεραιότητα και κυριαρχία», είπε.

Η Ισπανία υπογραμμίζει επίσης την αυξανόμενη ρωσική επιρροή στην περιοχή Σαχέλ της Δυτικής Αφρικής.

Ο ρωσικός ιδιωτικός όμιλος Wagner συνεργάζεται με τον στρατό του Μάλι για να αντιμετωπίσει την ισλαμική εξέγερση στην περιοχή, ενώ η Γαλλία, πρώην αποικιακή δύναμη στην περιοχή, απέσυρε τα στρατεύματά της.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλει κυρώσεις στον όμιλο Βάγκνερ, ισχυριζόμενη ότι ο όμιλοςλειτουργεί για λογαριασμό του Κρεμλίνου. Η Μόσχα αρνείται ότι έχει σχέσεις, αλλά λέει ότι παρέχει «στρατιωτική βοήθεια» μέσω κρατικών καναλιών.

"google ad"

euractiv.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...