14.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Η στιγμή του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία

Ημερομηνία:

Άρθρο του Χάρη Μαμουλάκη*

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βρίσκεται σήμερα σε σταυροδρόμι. Η εσωστρέφεια που διήρκησε σχεδόν δυόμισι μήνες είναι λογικό να έχει προκαλέσει φθορά.  Αυτός ο κύκλος όμως  έκλεισε. Από εδώ και πέρα το κόμμα μας έχει την προοπτική να αναταχθεί, να ανοίξει βηματισμό, να επικοινωνήσει το μήνυμα του και να γειωθεί με την κοινωνία. Ισχυρίζομαι λοιπόν ότι, παρά την κρίση, τώρα είναι η «στιγμή» για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Για το κόμμα μας, έχει έρθει η ώρα να εκτελέσει το ρόλο που του ανέθεσε ο ελληνικός λαός δηλαδή αυτόν της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Με προτάσεις, λύσεις και θετικό διάλογο τόσο στο Κοινοβούλιο όσο όμως και εκτός, με τους κοινωνικούς εταίρους, τους φορείς κ.α.. Οι ευκαιρίες για να το κάνει αυτό, δυστυχώς, προκύπτουν κάθε μέρα από τις πράξεις και παραλείψεις της ίδιας της συντηρητικής Κυβέρνησης της χώρας. Οι ίδιες οι προτεραιότητες της Κυβέρνησης φτιάχνουν σήμερα μια συγκεκριμένη ατζέντα, όπως π.χ. οι πανελλαδικές αντιδράσεις για την απαξίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η αυξανόμενη και σωρευτική πληθωριστική πίεση που έχει επιβαρύνει τις ζωές όλων μας και τόσα άλλα θέματα. Οι προκλήσεις που χρήζουν απαντήσεων και λύσεων λοιπόν, υπάρχουν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πράγματι βρίσκεται σήμερα σε μια διαδικασία μετασχηματισμού, αλλά αυτό με κανένα τρόπο δε σημαίνει την απώλεια της ιδεολογικής κληρονομιάς και της ταυτότητας του. Οι κριτικές περί συντηρητικής μετάλλαξης στηρίζονται σε δίκες προθέσεων και δεν είναι καθόλου πειστικές στην κοινωνία. Αντίθετα, το στοίχημα για το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι να μπορέσει να λειτουργήσει ως ένα μεγάλος χώρος συνύπαρξης δυνάμεων από την αριστερά μέχρι το προοδευτικό κέντρο κατά τρόπο τέτοιο ώστε να εφεύρει νέα μοντέλα συμμετοχής και συνδιαμόρφωσης ενός στιβαρού και ρεαλιστικού προγραμματικού λόγου.

Ως προς τα παραπάνω, το στίγμα του νέου Προέδρου έχει υπάρξει ξεκάθαρο. Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει δηλώσει ότι ο ίδιος παραμένει προσηλωμένος στο να ενώσει δυνάμεις από τον προοδευτικό και δημοκρατικό κόσμο της χώρας. Και έχει θέσει ως στόχο του το να συμβάλει στο μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ένα ανοικτό και αξιοκρατικό κόμμα με δομές που να μπορούν να δεξιωθούν τη γνώση και τις αγωνίες των ανθρώπων που προσεγγίζουν το κόμμα.

Είναι κατανοητή η ανησυχία του προοδευτικού κόσμου της χώρας σήμερα. Το πιο βαθύ σκοτάδι όμως είναι πριν από την αυγή. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει σήμερα λύσει τα εσωκομματικά του προβλήματα, έχει ένα καινούργιο δημόσιο πρόσωπο, έχει ανατάξει την επικοινωνιακή του στρατηγική και είναι έτοιμος να κάνει το μεγάλο άλμα, να προσεγγίσει δηλαδή εκείνα τα πολιτικά ακροατήρια που το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο είχε με επιτυχία αποκλείσει από την πολιτική του απήχηση.

Σε λιγότερο από 200 μέρες θα λάβουν χώρα οι Ευρωεκλογές. Μια διαδικασία που εκ των πραγμάτων χαρακτηρίζεται από χαλαρή ψήφο και η οποία παραδοσιακά προσφέρεται για έκφραση ψήφου διαμαρτυρίας προς την εκάστοτε ασκούμενη κυβερνητική πολιτική. Αυτό το πολιτικό γεγονός προσφέρεται για θετικά αποτελέσματα, για το δημοκρατικό κόσμο, πολύ νωρίτερα από ότι κάποιοι κυβερνητικοί παράγοντες θα περίμεναν. Ας τους εκπλήξουμε!

 

*Ο Χάρης Μαμουλάκης είναι Τομεάρχης Υποδομών & Μεταφορών Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου – Πολιτικός Μηχανικός BEng MSc

 

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...