20.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Η Gazprom επικαλείται «ανωτέρα βία» και κόβει το αέριο – O Καναδάς στέλνει την τουρμπίνα για τον Nord Stream 1 στη Γερμανία

Ημερομηνία:

Ο Καναδάς έστειλε την τουρμπίνα για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream στη Γερμανία με αεροπλάνο στις 17 Ιουλίου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών επισκευής, ανέφερε τη Δευτέρα η εφημερίδα Kommersant, επικαλούμενη άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση.

Η επιστροφή της τουρμπίνας από τον Καναδά στον ρωσικό σταθμό συμπίεσης Portovaya, ένα κρίσιμο σημείο του Nord Stream, βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής από τον περασμένο μήνα που η ρωσική εταιρεία παραγωγής ενέργειας Gazprom μείωσε τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Γερμανία.

Επί του παρόντος, ο αγωγός Nord Stream 1 υφίσταται προγραμματισμένη ετήσια συντήρηση, η οποία πρόκειται να ολοκληρωθεί στις 21 Ιουλίου και έχει σταματήσει εντελώς τις ροές.

Ωστόσο, υπάρχουν φόβοι ότι η Ρωσία θα μπορούσε να παρατείνει την περίοδο εργασιών, θέτοντας εμπόδια στα σχέδια για πλήρωση των ευρωπαϊκών αποθηκών φυσικού αερίου για το χειμώνα και επιτείνοντας μια κρίση που έχει προκαλέσει έκτακτα μέτρα από τις κυβερνήσεις και επώδυνα υψηλούς λογαριασμούς για τους καταναλωτές.

Θα χρειαστούν άλλες πέντε έως επτά ημέρες για να φτάσει η τουρμπίνα, ο οποίος εξυπηρετείται από τη γερμανική Siemens Energy στη Ρωσία, εάν δεν υπάρχουν προβλήματα με τα logistics και τα τελωνεία, ανέφερε η Kommersant.

Ο εξοπλισμός αναμένεται να φτάσει στη Ρωσία γύρω στις 24 Ιουλίου, με τις εργασίες προετοιμασίας να διαρκούν άλλες τρεις έως τέσσερις ημέρες, ανέφερε η εφημερίδα.

«Ανωτέρα βία»

Η ρωσική Gazprom κήρυξε ανωτέρα βία για τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε τουλάχιστον έναν μεγάλο πελάτη, σύμφωνα με την επιστολή με ημερομηνία 14 Ιουλίου, την οποία είδε το πρακτορείο Reuters τη Δευτέρα.

Η επιστολή ανέφερε ότι η Gazprom, η οποία έχει το μονοπώλιο στις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών, δεν μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις προμήθειας λόγω «έκτακτων» περιστάσεων εκτός του ελέγχου της.

Εμπορική πηγή ανέφερε ότι η επιστολή αφορούσε προμήθειες μέσω του αγωγού Nord Stream 1, μια σημαντική οδό ανεφοδιασμού προς τη Γερμανία και άλλες χώρες.

Η επίκληση ανωτέρας βίας, που χρησιμοποιείται όταν μια επιχείρηση πληγεί από κάτι πέρα ​​από τον έλεγχό της, πιθανότατα θα κλιμακώσει τις εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενέργεια που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

"google ad"

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα, σκοπεύει να σταματήσει τη χρήση ρωσικών ορυκτών καυσίμων έως το 2027, αλλά προς το παρόν εξακολουθεί να χρειάζεται τη συνέχιση του εφοδιασμού της, καθώς απομακρύνεται από τις ρωσικές προμήθειες.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ