19.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

”Θα αντιδράσουμε αναλόγως”, λένε οι ΗΠΑ, αν η Κίνα αποκτήσει μόνιμη στρατιωτική παρουσία στα Νησιά Σολομώντα

Ημερομηνία:

Η Ρωσία είναι κακή. Οπωσδήποτε, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την επίθεση στην Ουκρανία, όμως η υποκρισία των ΗΠΑ και των συμμάχων της είναι αποκρουστική. Βλέπετε, αν και σύμφωνα με τις ΗΠΑ η αιτία σύμφωνα με την οποία η Ρωσία προχώρησε στην εισβολή – δηλαδή η επιθυμία της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ που θα έθετε σε κίνδυνο τη περιφερειακή ασφάλεια της Ρωσίας – είνι αβάσιμη, όταν συμβαίνει κάτι παρόμοιο σε περιοχές που οι ΗΠΑ έχουν ορίσει ως μέρος των σφαιρών επιρροής της, τότε αντιδρά και μάλιστα εντονότατα. Ένα τέτοιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η αντίδραση των ΗΠΑ και της Αυστραλίας στην υπογεγραμμένη πλέον Συμφωνία για τη “Διμερή Ασφάλεια” μετά Κίνας και Νήσων Σολομώντα, ένα μικρό αρχιπέλαγος νησιών που βρίσκεται κοντά στην Παπούα Νέα Γουινέα.

Η συμφωνία επιβεβαιώθηκε αυτή την εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι η Αυστραλία και οι ΗΠΑ είχαν πραγματοποιήσει δεκάδες επίσημες επισκέψεις σε μια προσπάθεια να την αποτρέψουν. Στις προσπάθειες αυτές μάλιστα οι ΗΠΑ χωρίς στοιχεία υποστηρίζουν ότι η Κίνα σκοπεύει να κτίσει ναυτική βάση στα νησιά κάτι που θα αποτελούσε άμεση στρατιωτική απειλή για την Αυστραλία.

Όλα αυτά έχουν προκαλέσει μια πραγματική υστερία με τον ιδρυτή του περιοδικού The Diplomat να ζητά ακόμη και κυριολεκτικά βομβαρδισμούς και αλλαγή καθεστώτος στο νησιωτικό έθνος .

Φαίνεται περίεργο το γεγονός ότι οι ίδιες χώρες που είπαν ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να «επιλέγει» τους συμμάχους της, ή με άλλα λόγια την αυτοδιάθεση της, δεν φαίνεται να εφαρμόζουν αυτή τη λογική σε χώρες που επιλέγουν να κλίνουν προς τα θεωρούμενα αντίπαλα κράτη.

Πιο συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα “αντιδράσουν αναλόγως” εάν το σύμφωνο ασφαλείας του Πεκίνου με τα Νησιά Σολομώντα οδηγήσει σε μόνιμη κινεζική στρατιωτική παρουσία στο κράτος του Ειρηνικού.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, ενώ οι ΗΠΑ σέβονται τα δικαιώματα των χωρών να λαμβάνουν αποφάσεις προς το συμφέρον του λαού τους, υπάρχουν πιθανές επιπτώσεις της συμφωνίας στην περιφερειακή ασφάλεια για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του.

Ο Κερτ Κάμπελ, ειδικός απεσταλμένος του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στην περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού, ηγήθηκε αντιπροσωπείας στον Νότιο Ειρηνικό αυτή την εβδομάδα, η οποία περιελάμβανε συνάντηση 90 λεπτών με τον πρωθυπουργό της χώρας του Ειρηνικού, Manasseh Sogavare.

Η επίσκεψη αυτή ήρθε αφού οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Αυστραλίας εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη νέα συμφωνία ασφαλείας, η οποία θεωρείται διπλωματική νίκη του Πεκίνου σε μια περιοχή που συνήθως στρέφεται στην Ουάσιγκτον και την Καμπέρα για υποστήριξη.

“Εάν ληφθούν μέτρα για την καθιέρωση μιας de facto μόνιμης στρατιωτικής παρουσίας, δυνατοτήτων προβολής ισχύος ή μιας στρατιωτικής εγκατάστασης, η αντιπροσωπεία σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν τότε σημαντικές ανησυχίες και θα αντιδράσουν αναλόγως”, ανέφερε ο Λευκός Οίκος στην ανακοίνωσή του.

Δεν έχει δημοσιοποιηθεί η τελική έκδοση της συμφωνίας ασφαλείας, αλλά ένα προηγούμενο σχέδιο, που διέρρευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα τέλη Μαρτίου, θα επέτρεπε στην Κίνα να στείλει τον στρατό της στα Νησιά Σολομώντα, αν το ζητούσε το κράτος του Ειρηνικού. Θα έδινε επίσης στα κινεζικά πολεμικά πλοία ένα ασφαλές λιμάνι στη χώρα, η οποία απέχει περίπου 2.000 χιλιόμετρα από τις ακτές της Αυστραλίας.

Ο Sogavare είπε στην αντιπροσωπεία υπό την ηγεσία του Κάμπελ ότι η συμφωνία έχει αποκλειστικά εγχώριες εφαρμογές και ότι δεν θα υπάρξει καμία κινεζική στρατιωτική βάση, καμία μακροχρόνια παρουσία και καμία δυνατότητα προβολής ισχύος, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...