Από τις 27 Ιανουαρίου ως τις 2 Φεβρουαρίου 2020 καταγράφηκαν 151 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης εκ των οποίων τα 38 υπήρξαν θανατηφόρα, σύμφωνα με την Εβδομαδιαία Έκθεση Επιδημιολογικής Επιτήρησης της Γρίπης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.
Από αυτά, τα 136 νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ.
Από το σύνολο των ασθενών αυτών, μόνο 55 (36,4%) είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη.
Από τους 38 θανάτους από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, οι 27 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ και 11 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ
Κατά την εξεταζόμενη εβδομάδα στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τμήμα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, και Β’ Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ.), στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Ε.Κ.Π.Α και στο Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 327 κλινικά δείγματα όλα από νοσοκομεία. Τα 165 (50,5%) εξ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα 141 (85,5%) ήταν τύπου Α και τα 24 (14,5%) ήταν τύπου Β. Τα 113 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν, εξ αυτών τα 79 (69,9%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 34 (30,1%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09.
Αύξηση θνησιμότητα λόγω γρίπης!
Κατά την εβδομάδα 27 Ιανουαρίου – 02 Φεβρουαρίου 2020, η θνησιμότητα στην Ελλάδα από όλες τις αιτίες παρουσίασε αύξηση, στους 2.940 θανάτους ή +2,7 σταθερές αποκλίσεις (SD) πάνω από τo αναμενόμενo για την εποχή. Μεγάλο μέρος αυτής της αύξησης εκτιμάται οτι οφείλεται στη γρίπη. Παρόμοιες αυξήσεις στη θνησιμότητα έχουν παρατηρηθεί και σε προηγούμενα έτη, ιδιαίτερα σε περιόδους με επικράτηση του ιού γρίπης Α(Η3Ν2).
Παραμένει το πρόβλημα με τις ΜΕΘ
Κατά μέσο όρο 50 περιστατικά παραμένουν στην λίστα αναμονής για ΜΕΘ, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η ΠΟΕΔΗΝ.
Συγκεκριμένα, στη χώρα μας λειτουργούν 557 κλίνες ΜΕΘ, αντί 3.000 που θα έπρεπε να λειτουργούν. Για έξι εκατ. πληθυσμό στην Αττική και τις γύρω περιοχές, νησιά λειτουργούν 224 αντί τριπλάσιου τουλάχιστον αριθμού. Το προσωπικό λιγοστεύει αφού δεν γίνονται προσλήψεις και έχουμε μόνο αποχωρήσεις γι’ αυτό αντί να ανοίγουν, κλείνουν κρεβάτια ΜΕΘ.
Στο Θριάσιο Νοσοκομείο η ΜΕΘ 8 κλινών λειτουργεί πια με 7 κλίνες λόγω έλλειψης προσωπικού. 100 κλίνες ΜΕΘ έτοιμες εξοπλισμένες είναι κλειστές λόγω αδυναμίας στελέχωσης.
Η λύση, κατά την ΠΟΕΔΗΝ, δεν είναι η ενοικίαση από τον ιδιωτικό τομέα κλινών ΜΕΘ που λόγω επιτακτικών αναγκών καθίσταται αναγκαία αυτή τη στιγμή αν και κοστίζει ακριβά στο δημόσιο. Δεν είναι λύση γιατί και τα προηγούμενα χρόνια ενοικιαζόταν αλλά στην πράξη απεδείχθη ότι δεν έδιναν παρά ελάχιστες κλίνες ΜΕΘ στο ΕΚΑΒ – ΕΚΕΠΥ. Τις κρατάνε για δική τους χρήση!
Το κόστος ενοικίασης είναι πολύ μεγάλο. Για τις 81 ιδιωτικές κλίνες ΜΕΘ το κράτος θα πληρώνει μέσω ΕΟΠΠΥ για τον κάθε ασθενή από την 1η έως την 3η ημέρα 800ευρώ την ημέρα, από την 4η ημέρα έως την 15η 550 ευρώ την ημέρα και από την 16η ημέρα και μετά όσο χρειασθεί νοσηλεία σε ΜΕΘ 400 ευρώ την ημέρα.
Εάν χρησιμοποιηθούν οι 81 κλίνες ΜΕΘ το κράτος για κάθε χρόνο θα πληρώνει πάνω από 20εκ.ευρώ. Όσα για να προσληφθούν 1500 υπάλληλοι μόνιμοι που θα άνοιγαν τις 100 κλειστές κλίνες ΜΕΘ των Νοσοκομείων και θα περίσσευαν οι μισοί για άλλες ανάγκες των Νοσοκομείων. Η πρόβα συμπράξεων Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα στοιχίζει ακριβά.