23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Θλιβερό ορόσημο: Ξεπέρασαν τους 50.000 οι νεκροί από τον σεισμό σε Τουρκία – Συρία

Ημερομηνία:

Το ορόσημο των 50.000 νεκρών πέρασε πλέον ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων των φονικών σεισμών στη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία, 17 ημέρες μετά το κύριο γεγονός των 7,8 Ρίχτερ.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία από τις δύο χώρες, το άθροισμα των διαπιστωμένων νεκρών της καταστροφικής σεισμικής ακολουθίας με επίκεντρο το Καχραμανμαράς ανέρχεται στους 50.303.

Το βράδυ της Τετάρτης, ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, έκανε λόγο για 43.556 νεκρούς στην Τουρκία.

Μιλώντας στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber ο κ. Σοϊλού πρόσθεσε ότι μετά τον πρώτο ισχυρό σεισμό των 7,8 βαθμών έχουν καταγραφεί 7.930 μετασεισμοί. Εξάλλου περισσότερα από 600.000 σπίτια και διαμερίσματα και 150.000 καταστήματα και εργασιακοί χώροι έχουν υποστεί το λιγότερο μέτριες ζημιές.

Ειδικά στην πόλη-επίκεντρο του πρώτου σεισμού, αλλά και του δεύτερου, έντασης 7,7 βαθμών λίγη ώρα αργότερα, το 75-80% των κτιρίων του Καχραμανμαράς έχουν καταστραφεί.

Τραγική κατάσταση και στη Συρία

Την ίδια ώρα ο απολογισμός των νεκρών στη Συρία ανερχόταν με βάση τα τελευταία διασταυρωμένα στοιχεία σε 6.747.

Πρόκειται για 2,226 στις περιοχές που ελέγχει το καθεστώς Ασαντ και 4.521 στις περιοχές που ελέγχουν οι Σύροι αντάρτες.

Ωστόσο από τον ΟΗΕ και από μη κυβερνητικές οργανώσεις εκφράζονται ανοικτά φόβοι ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών των σεισμών ξεπερνά τους 100.000, καθώς εκτιμάται ότι κάτω από τα ερείπια των κτιρίων έχουν καταπλακωθεί δεκάδες χιλιάδες ακόμη άνθρωποι, που θα συνεχίσουν να αποκαλύπτονται όσο συνεχίζεται η διαδικασία απομάκρυνσης των συντριμμιών, τόσο σε Τουρκία όσο και σε Συρία.

«Θα περιμένω εδώ όλη μου τη ζωή»

Πάνω από δύο εβδομάδες μετά τους σεισμούς, ο Μουσταφά Καζάζ έχει κατασκηνώσει κοντά στα ερείπια του κτιρίου όπου διέμενε η οικογένειά του, σε μια ακόμη συγκλονιστική ιστορία που βλέπει το φως της δημοσιότητας.

Ο Καζάζ αρνείται να φύγει από εκεί, ακόμα και μετά το τέλος των ερευνών για τον εντοπισμό των σορών του πατέρα του, του αδελφού και της αδελφής του.

«Δούλευαν και δούλευαν. Έσκαψαν όλο το κτήριο» είπε, καθισμένος μόνος στο σκοτάδι σε ένα οικόπεδο απέναντι από το κτήριο στο οποίο έμενε η οικογένειά του.

«Μου είπαν ότι η δουλειά τελείωσε. Δεν υπάρχει κανένας άλλος. Λένε “Ο αδερφός, η αδερφή, ο πατέρας σου δεν είναι εδώ”. Πως είναι δυνατόν;».

"google ad"

Σημειώνεται πως οι επιχειρήσεις διάσωσης στις 10 επαρχίες που επλήγησαν από τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ σταμάτησαν σε μεγάλο βαθμό την περασμένη Κυριακή.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...