Categories: ΘΕΣΕΙΣ

Θύμησες

Χούντα Απριλιανών φασισμός στην πράξη. Λίγους μήνες μετά την 21η Απριλίου σε ηλικία 17 χρονών, στα μπουντρούμια της Ασφάλειας Χανίων (στην οδό Σφακιανάκη), αργότερα στα κρατητήρια του Α.Τ. Νέας Χώρας (στην Μελετίου Μεταξάκη» και τέλος στα κρατητήρια των Δικαστηρίων (πίσω από τη σκάλα στην δεξιά πλευρά όπως μπαίνομε).
Εκεί που δυστυχώς ενώ έχουν φυλακιστεί τόσοι και τόσοι «αξιοποιήθηκε» ο χώρος με ισοπέδωση της ιστορίας που γράφτηκε εκεί… Αλλά ποιος νοιάζεται τώρα για τέτοια…

Μέσα στις Δικαστικές Φυλακές Χανίων σ’ αυτό τον τεκέ ψυχών «φιλοξενηθήκαμε» πολλοί μαζί… Ο γιατρός Ανδρέας Αρχοντάκης (ο επονομαζόμενος Κάστρο), ο Μανώλης Καρέλης δημοσιογράφος εκδότης της εφημερίδας «Αλήθεια» και πρώην δήμαρχος Ηρακλείου, μαζί του και ο Ηρακλειώτης Γιάννης Σκουλάς, οι δικηγόρος Αντώνης Γκαζής, ο αγωνιστής της Αριστεράς Παύλος Μπριλάκης, ο Σήφης Ζερβουδάκης και άλλοι (εκεί ο γιατρός έκανε μέχρι και εγχείρηση, κάναμε μπάλα με κουρέλια και έμαθα σκάκι, εκεί φάγαμε και κονσέρβες του 1912, λεπτομέρειες για αυτά σε άλλο σημείωμα).

Εκεί που φυλακιστήκαμε, στον ίδιο θάλαμο τον πιο μεγάλο, είχαν εκτελεστεί τον καιρό της εισβολής των Γερμανών ναζί, Αριστεροί αγωνιστές κρατούμενοι που δεν ελευθέρωσε το καθεστώς Μεταξά, αντίθετα τους κάρφωσαν στους εγκληματίες που πήγαν κι από το θυριδάκι της σε δύο κομμένης σιδερόπορτας έβαλαν το μυδράλιο και τους εκτέλεσαν. Οι σφαίρες μαρτυρούν το έγκλημα καρφωμένες ακόμα στους τοίχους της μεγάλης αίθουσας των φυλακών
Μετά την κράτηση μας στις επανορθωτικές ακολούθησαν τα γεγονότα της δίκης στο Στρατοδικείο Χανίων που επιφυλάσσομαι να αφηγηθώ σε άλλο σημείωμα.

Σ’ όλη τη διάρκεια της Δικτατορίας έμεινα κρυπτόμενος σε ένα πλυσταριό πάνω από τον τελευταίο όροφο πολυκατοικίας στην Κυψέλη, στην Αθήνα. Έτσι απέφυγα την εβδομαδιαία αναγκαστική παρουσία μου στο Α. Τ. Κυψέλης. Εκεί έμενα κυρηγμένος ανυπότακτος, λιποτάκτης και απολυμένος με απόφαση της Χούντας από όλες τις Σχολές του κράτους.
Αυτή ήταν μια γεύση από τη Χούντα που ορισμένοι νοσταλγούν απερίσκεπτα σήμερα. Στα καλύτερα όμως ακόμα δεν φτάσαμε. Η συνέχεια για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου και ότι επακολούθησε πιθανώς αύριο.

Νίκος Αγγελάκης

Νίκος Αγγελάκης

Recent Posts

Οι Χανιώτες τίμησαν στους δρόμους την Εργατική Πρωτομαγιά | Φωτός

Μαζικά με τα σωματεία τους (κυρίως αυτά που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ) αλλά και κάτω από…

5 hours ago

Πρωτομαγιά: Ο “Αγώνας της Κρήτης” συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις

Ο "Αγώνας της Κρήτης" συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις για την Πρωτομαγιά την Μ. Τετάρτη, 1 Μαΐου…

5 hours ago

Συναγερμός για τραυματία με σφαίρα στην πλάτη – Δέχτηκε επίθεση με όπλα στον Δήμο Γόρτυνας

Συναγερμός στις Αρχές ύστερα από πληροφορίες για επεισόδιο με πυροβολισμούς σε περιοχή του Δήμου Γόρτυνας.…

24 hours ago

«Ξεσκονίζουν» Κρητικούς για παράνομες επιδοτήσεις με εικονικά μισθωτήρια στα Γιαννιτσά

Μεγάλη… πέραση σε Κρητικούς είχαν, ως φαίνεται, τα Γιαννιτσά και ο κάμπος τους, με δεκάδες…

24 hours ago

Νοσοκομεία: Νέες επιβαρύνσεις για ασθενείς από ιδιώτες γιατρούς – Οι παγίδες στις δημόσιες δομές

Nέες επιβαρύνσεις περιμένουν τους Έλληνες ασθενείς μέσα στα δημόσια νοσοκομεία μετά τη ρύθμιση του υπουργού Υγείας Άδωνι…

24 hours ago

Το Διεθνές Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της Νικαράγουας για κυρώσεις κατά της Γερμανίας επειδή στέλνει όπλα στο Ισραήλ

Το Διεθνές Δικαστήριο, το ανώτερο δικαστικό όργανο του ΟΗΕ, απέρριψε σήμερα το αίτημα που είχε…

24 hours ago

This website uses cookies.