23.8 C
Chania
Monday, September 30, 2024

Κάλεσμα από τους «Πολίτες κατά του Χρέους» για συντονισμό δράσεων απέναντι στους εκβιασμούς του κράτους

Ημερομηνία:

Οι “Πολίτες κατά του Χρέους” διοργάνωσαν χθες Δευτέρα ανοιχτή συνδιάσκεψη φορέων του Ηρακλείου με θέμα τα σκληρά οικονομικά μέτρα και τους τρόπους αντίστασης και αντίδρασης των πολιτών.  
Θεωρούμε πως η κοινωνία και οι φορείς της, όλοι οι απλοί άνθρωποι που καθημερινά φτωχαίνουν πρέπει να συντονιστούν.
Για να μην αισθάνεται κανείς μόνος του. Για να σπάσει ο κοινωνικός φόβος απέναντι στους εκβιασμούς του κράτους.
Για να αναπτυχθεί η κοινωνική αλληλεγγύη.

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

Ηράκλειο 10 Οκτωβρίου 2011

Εδώ και περίπου 20 μήνες ζούμε μια ζοφερή κοινωνική πραγματικότητα. Τα  μέτρα δεν έχουν τέλος. Οι αιματηρές περικοπές μισθών και συντάξεων, τα βαριά φορομπηχτικά χαράτσια, οι έκτακτες εισφορές, τα τέλη επί των ακινήτων, η εργασιακή εφεδρεία και οι απολύσεις διαδέχονται το ένα το άλλο οδηγώντας εκατομμύρια ανθρώπων στην  ανεργία, τη φτώχεια και την απόγνωση. Οι μισθωτοί στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι αγρότες και οι συνταξιούχοι εξαθλιώνονται και καταστρέφονται.  Ο κοινωνικός ιστός διαλύεται.

Το βαρέλι τελικά δεν έχει πάτο. Κάθε σκληρό πακέτο που ανακοινώνεται δεν είναι το τελευταίο αλλά ο προάγγελος του επόμενου σκληρότερου.

Οι θυσίες δεν έχουν αντίκρισμα. Τώρα πια όλοι, ακόμη και αυτοί που έλεγαν ότι πρέπει να πληρωθεί το χρέος, συνειδητοποιούν ότι δεν είναι διαχειρίσιμο. Δεν υπάρχει περίπτωση να αποπληρωθεί ποτέ. Ακόμη και οι πιστωτές, μιλούν για  “κούρεμα” της τάξης του 50-60%.

Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι το χρέος. Όλοι το αναγνωρίζουν.  Το πρόβλημα είναι ο τρόπος που το χρησιμοποιούν.  Το χρησιμοποιούν ως άλλοθι για να καταστρέψουν την κοινωνία. Μετατρέπουν την κρίση χρέους σε κρίση εργασιακή, κοινωνική, περιβαλλοντική, κρίση πολιτιστική, κρίση διατροφική και τέλος κρίση της δημοκρατίας.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ. ΩΣ ΕΔΩ!

Όλοι όσοι συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, λέμε ένα βροντερό ΟΧΙ. Στα χαράτσια, τις απολύσεις, την εργασιακή εφεδρεία, την ανεργία και τη φτώχεια. Δηλώνουμε πως θα αντισταθούμε ώστε να μην υπάρξει καμιά διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στο Ηράκλειο, να μη στερηθεί κανείς Ηρακλειώτης της φορολογικής του ενημερότητας, να μη συναντήσει κανείς συμπολίτης μας την πόρτα της  εργασιακής εφεδρείας. Γιατί τα τρία αυτά ζητήματα δεν είναι πλέον ζητήματα πολιτικής.

Είναι ζητήματα ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ.

Και την αλληλεγγύη θα την επιβάλουμε ειρηνικά, δημοκρατικά, μαζικά.

ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΑΣ ΩΣΤΕ:

  • Να υπάρξει συνεννόηση των πολιτικών, συνδικαλιστικών, κοινωνικών και επιστημονικών δυνάμεων που επιζητούν την υπέρβαση της σημερινής πορείας. Για να διαμορφωθούν κοινοί και συγκεκριμένοι στόχοι, τεκμηριωμένες  θέσεις και προγραμματικές προτάσεις, σε όσα σημεία  υπάρχει συμφωνία, για την έξοδο από τη σημερινή καταστροφική πορεία.
  • Να αναλάβουμε δράσεις για την προστασία πολιτών που δεν έχουν να πληρώνουν. Να συντονιστούν οι επί μέρους δράσεις μας για την ενδυνάμωση της λανθάνουσας λαϊκής οργής και την οικοδόμηση της κοινωνικής αλληλεγγύης. Ώστε κανείς να μην αισθάνεται μόνος του και να σπάσει ο κοινωνικός φόβος απέναντι στους εκβιασμούς του κράτους.
"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ