27.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

Κάνουν ιδιωτική αυλή τις πηγές των Αρμένων – Ιδιώτης που φτιάχνει ξενοδοχείο απέκλεισε την πρόσβαση των κατοίκων στον ιστορικό τόπο του Δήμου Αποκορώνου

Ημερομηνία:

Την έντονη αντίδραση των κατοίκων της κοινότητας Αρμένων Αποκορώνου προκαλούν τα σχέδια ιδιώτη επιχειρηματία να οικειοποιηθεί τον κοινόχρηστο χώρο με τεράστια σημασία για τη ζωή του χωριού. Ολα ξεκίνησαν όταν το υφιστάμενο κτίριο που βρίσκεται στη θέση Πλάτανος πωλήθηκε σε επιχειρηματία ο οποίος ξεκίνησε εργασίες για την τουριστική αξιοποίησή του και τη μετατροπή του σε μονάδα φιλοξενίας.

Οι κάτοικοι του χωριού, με ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας προς τους αρμόδιους φορείς, εκφράζουν την αντίθεσή τους σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς ο κοινόχρηστος χώρος των πηγών θα μετατραπεί σε χώρο ιδιωτικής χρήσης για τους πελάτες της επιχείρησης.

Αιτία πολέμου αποτέλεσε ο αποκλεισμός του υπάρχοντος μονοπατιού, που οδηγεί στις πηγές, από τα μπάζα και τα αδρανή υλικά που τοποθέτησε ο ιδιώτης, αποκόπτοντας στην ουσία τους κατοίκους και τους επισκέπτες από την ελεύθερη πρόσβαση στον χώρο. Είναι η πρώτη φορά που τίθεται ζήτημα διέλευσης ή πρόσβασης στις πηγές των Αρμένων, οι οποίες αποτελούν ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα του χωριού.

Μέχρι σήμερα, οι πηγές και το μονοπάτι καθαρίζονταν από την τοπική κοινότητα και είχαν τοποθετηθεί ξύλινοι φράχτες –για την προστασία των επισκεπτών– από τον Δήμο Αποκορώνου, ο οποίος και κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του επιχειρηματία. Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, φαίνεται να υπάρχει γενικά ανοχή από τις αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου που δεν εμπόδισαν τις οικοδομικές εργασίες και τον αποκλεισμό του χώρου.

Ανεκτίμητη περιβαλλοντική αξία

Στην ανοιχτή επιστολή τους προς όλες τις αρμόδιες αρχές, οι κάτοικοι τονίζουν την ανεκτίμητη περιβαλλοντική αξία της περιοχής, καθώς οι πηγές και τα ποτάμια που προκύπτουν από αυτές υδροδοτούν νοικοκυριά, καλλιέργειες και ένα πλήθος οικοσυστημάτων της περιοχής και υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο μόλυνσης από τα απόβλητα της επιχείρησης.

Ταυτόχρονα η περιοχή των πηγών αποτελεί ένα μνημείο της φύσης που έχει συνδεθεί αναπόσπαστα με τη ζωή των κατοίκων για περισσότερα από 200 χρόνια, ενώ τεράστια είναι η ιστορική του αξία, καθώς εκεί ψηφίστηκε το 1822 το πρώτο Σύνταγμα της επαναστατημένης Κρήτης, γνωστό και ως «Πολίτευμα των Αρμένων».

Στο πλευρό των κατοίκων της κοινότητας Αρμένων στέκεται και η Ανοιχτή Συνέλευση για τα Νερά του Αποκόρωνα, κάνοντας λόγο για «ακόμα μία επίθεση της αγοράς στους κοινούς μας τόπους που εντείνεται την τελευταία περίοδο. Δάση, πηγές, παραλίες και γενικά όλοι οι ζωτικής σημασίας κοινοί μας τόποι, δέχονται συνεχώς “αναπτυξιακή” πίεση που δεν έχει φραγμούς».

Για το θέμα έχουν εκδώσει ανακοινώσεις η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης», που κατέθεσε αίτημα να συζητηθεί το θέμα σε τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, ενώ την παρέμβαση της συντονίστριας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης ζήτησε η παράταξη «Η Κρήτη Μπροστά».

Τη μεταφορά του θέματος στη Βουλή προανήγγειλαν οι Οργανώσεις Βάσης Κρήτης του ΜέΡΑ25 που με ανακοίνωσή τους ζητούν επίσης την ακύρωση των σχεδίων ιδιωτικοποίησης του χώρου.

efsyn.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

1 ΣΧΟΛΙΟ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γάζα: Σαλπάρουν την Τετάρτη από την Κωνσταντινούπολη για να σπάσουν τον αποκλεισμό

Εκατοντάδες πολίτες από δεκάδες, πάνω από τριάντα χώρες του...