17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Κάτοικοι της καμένης γης στην Εύβοια: «Χορτάσαμε εξαγγελίες, αλλά τελικά παλεύουμε μόνοι μας»

Ημερομηνία:

Στο πλούσιο ρεπορτάζ του Γιώργου Δελιχά για τον «Ριζοσπάστη» περιγράφεται ο αγώνας των πυρόπληκτων να ξανασταθούν στα πόδια τους, ένας αγώνας που όπως φαίνεται δίνουν μόνοι. Συναντάμε τον Γιάννη Μυλωνά, ιδιοκτήτη ταβέρνας και πυρόπληκτο, λέει ο Γιώργος στο ρεπορτάζ, μιλώντας για έναν άνθρωπο του οποίου το σπίτι που έμενα με την οικογένειά του κάηκε αλλά και το πατρικό σπίτι της πεθεράς του. «Πέρσι τέτοια μέρα δεν έβρισκες να καθίσεις στην πλατεία. Φέτος μέχρι τώρα μόνο τα Σαββατοκύριακα έχει λίγο κόσμο. Είναι το τρίτο καλοκαίρι που δεν δουλεύουμε. Πρόπερσι κλειστά από την πανδημία, πέρσι μας έκλεισε η φωτιά και τώρα τα πράγματα δεν έχουν ξεκινήσει καλά. Είναι και η ακρίβεια, πώς θα πάει ο κόσμος διακοπές. Να φανταστείς ότι οικογένειες που έρχονταν κάθε χρόνο για μία βδομάδα ή 10 μέρες, φέτος ήρθαν για τρεις και τέσσερις μέρες μόλις» είπε.

Κάνοντας έναν απολογισμό των μέτρων της κυβέρνησης για τους πυρόπληκτους τονίζει: «Οι περισσότεροι δεν έχουν πάρει τίποτα ή ό,τι δόθηκε ήταν απλώς ένα χαρτζιλίκι. Στα καταστήματα και τις μικρές επιχειρήσεις η στήριξη ήταν ελάχιστη ή καθόλου. Ακούγονται εκατομμύρια, αλλά εμείς δεν έχουμε πάρει τίποτα. Μέτρα όπως το να δώσεις 150 ευρώ επιδότηση για να πάει ο άλλος διακοπές στη Βόρεια Εύβοια δεν λύνουν το πρόβλημα. Αυτά είναι παρηγοριά στον άρρωστο. Εδώ θες 100 ευρώ καύσιμα και διόδια για να έρθεις από την Αθήνα στη Βόρεια Εύβοια και να γυρίσεις. Ο χειμώνας που θα έρθει θα είναι ακόμη πιο δύσκολος από αυτόν που πέρασε».

Η κουβέντα πάει και στην αποκατάσταση του σπιτιού που κάηκε. «Κοντεύουμε να τρελαθούμε. Κάθε τόσο μας ζητάνε και άλλα χαρτιά. Εμένα το σπίτι μου ήταν μία μονοκατοικία με ισόγειο και έναν όροφο. Ο όροφος κάηκε ολοσχερώς και στην αρχή χαρακτηρίστηκε “κόκκινο” για κατεδάφιση, ενώ το ισόγειο “κίτρινο”. Μετά ήρθε ο δεύτερος έλεγχος και χαρακτήρισε “κίτρινο” και τον όροφο, ενώ το σπίτι είναι εντελώς διαλυμένο. Δεν μας λέει κανείς από τις αρμόδιες υπηρεσίες τι πρέπει να κάνουμε. Και όλα αυτά για να πάρουμε μερικές δεκάδες ευρώ το τετραγωνικό μέτρο που δεν φτάνουν ούτε για τα …σοβατίσματα».

Στη συζήτηση μπαίνει και ο Νίκος Γεραλής, κάτοικος του χωριού Ροβιές, μέλος της Τοπικής Επιτροπής και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Πυρόπληκτων, όπως γράφει παρακάτω στο κείμενο του Ριζοσπάστη ο δημοσιογράφος.. «Από τα 25 περίπου σπίτια που κάηκαν στην περιοχή των Ροβιών, σε κανένα από αυτά δεν έχει γίνει τίποτα. Υπάρχουν ηλικιωμένοι που έναν χρόνο τώρα ζουν σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου. Μάλιστα ορισμένοι από αυτούς δεν έχουν πάρει ούτε επιδότηση ενοικίου», αναφέρει και υπογραμμίζει πως δεν έχει γίνει κανένα ουσιαστικό έργο αντιπλημμυρικής προστασίας» λέει ο κάτοικος.

Σε απόγνωση μελισσοκόμοι, κτηνοτρόφοι ενώ οι αποζημιώσεις πάνε από κόφτη σε κόφτη.

thepressproject.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...