21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Κίνα: Ενώπιον νέας έξαρσης κρουσμάτων του κοροναϊού

Ημερομηνία:

Οι διαδηλώσεις στην Κίνα έδωσαν το μήνυμα στον Σι ότι πρέπει να αλλάξει πολιτική. Η κατάργηση της πολιτικής της μηδενικής Covid, σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρόκειται να φέρει τους Κινέζους ενώπιον μίας νέας έξαρσης του κοροναϊού.

Σύμφωνα με τον Guardian, η Κίνα είναι απροετοίμαστη για την μετάλλαξη Omicron.  Στο Πεκίνο, οι άνθρωποι ετοιμάζονταν να πάνε σε εμπορικά κέντρα ή στα μέσα μαζικής μεταφοράς χωρίς πρόσφατο αρνητικό τεστ. Αλλού, τους επετράπη να εισέλθουν σε πάρκα και σούπερ μάρκετ χωρίς ελέγχους, ή τους είπαν ότι μπορούσαν να τεθούν σε καραντίνα στο σπίτι – αντί σε κρατική εγκατάσταση – εάν είχαν έρθει σε επαφή με μια υπόθεση.

Διαρκώς σε επιφυλακή για τον κοροναϊό

Η Κίνα έγινε ένα έθνος διαρκώς σε επιφυλακή ενάντια στον ιό. Ο Σι Τζινπίνγκ, ήταν υπέρμαχος αυτής της απομονωτικής προσέγγισης. Τώρα το Πεκίνο αποφάσισε να προχωρήσει σε άλλη κατεύθυνση. Ο Sun Chunlan, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής κατά Covid, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το σύστημα υγείας της χώρας είχε «αντέξει τη δοκιμασία» του Covid-19 και η Κίνα βρισκόταν σε μια «νέα κατάσταση».

Μπροστά στις πιο εκτεταμένες εθνικές διαμαρτυρίες από την αιματηρή καταστολή των διαδηλωτών στην πλατεία Τιεν Αν Μεν το 1989, η κινεζική κυβέρνηση εγκατέλειψε ξαφνικά την εμβληματική πολιτική της για μηδενική Covid.

Πώς παρουσιάζουν οι Κινέζοι την παραλλαγή Omicron

Για σχεδόν τρία χρόνια οι αρχές μάχονται για να κρατήσουν τον Covid εκτός χώρας, χρησιμοποιώντας κάθε εργαλείο τεχνολογίας, μαζικής κινητοποίησης και καταστολής που έχουν στη διάθεσή τους, ανεξάρτητα από το τραγικό κόστος για τα άτομα και τις τρομερές ζημιές στην εθνική οικονομία.

Μετά από χρόνια που έλεγε στους πολίτες της ότι ο μόνος τρόπος για να παραμείνουν ασφαλείς από τον Covid ήταν να τον αποφύγουν εντελώς, ο άξονας πολιτικής απαιτούσε ένα νέο μήνυμα. Το Πεκίνο επέλεξε να παρουσιάσει την επικρατούσα παραλλαγή Omicron ως μια λιγότερο θανατηφόρα εκδοχή της αρχικής ασθένειας.

Ο Σι είπε στον επισκεπτόμενο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ότι η Κίνα θα μπορούσε να εξετάσει τη χαλάρωση των περιορισμών επειδή το Omicron είναι λιγότερο επικίνδυνο από την παραλλαγή Delta, η οποία ήταν πιο κοινή στο παρελθόν.

Απροετοίμαστη η Κίνα κόντρα στις παραλλαγές του ιού

Το πρόβλημα, προειδοποιούν οι επιδημιολόγοι, είναι ότι η στάση του Πεκίνου δεν αντανακλά τις μελέτες για τον αντίκτυπο του Omicron και η χώρα δεν είναι καλά προετοιμασμένη για ένα κύμα θανατηφόρων λοιμώξεων από τον Covid που μπορεί να αντιμετωπίσει σύντομα. «Η Κίνα πρέπει να βρει μια διέξοδο από αυτό. Επομένως, νομίζω ότι είναι πολύ χρήσιμο για αυτούς να μπορούν να υποστηρίζουν ότι ο ιός έχει εξελιχθεί με κάποιο τρόπο που διευκολύνει το άνοιγμα», δήλωσε η Linda Bauld, καθηγήτρια δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, σύμφωνα με τον Guardian.

«Με την Omicron, σίγουρα από τις μελέτες (μέχρι στιγμής), μπορεί να υπάρξει κάποια μικρή μείωση στη σοβαρότητα της νόσου, αλλά όχι τεράστια». Το Omicron αποδείχτηκε λιγότερο θανατηφόρο καθώς εξαπλώθηκε σε χώρες όπως η Βρετανία, αλλά όταν είχε γίνει κυρίαρχο, περίπου το 95% του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου είχε κάποια μορφή αντισωμάτων από εμβόλια ή προηγούμενες λοιμώξεις, είπε ο Bauld.

Η Κίνα έχει σχετικά χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και αναμνηστικών, ιδιαίτερα μεταξύ των ευάλωτων ηλικιωμένων – μόνο το 40% των άνω των 80 ετών έχουν κάνει αναμνηστικά εμβόλια. Σχεδόν κανείς δεν έχει φυσικά αντισώματα από προηγούμενες λοιμώξεις.

tanea.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...