18.8 C
Chania
Friday, May 3, 2024

Καταστράφηκαν επιχειρήσεις από τις πυρκαγιές στα Χανιά – Για έγκλημα μιλά ο αντιδήμαρχος Χανίων Μανώλης Κεμεσίδης

Ημερομηνία:

Καίγεται ο νομός Χανίων! Επιχειρήσεις έχουν καεί και σπίτια κινδύνευσαν από τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές σε τουλάχιστον 9 μεγάλα μέτωπα τα οποία με τη βοήθεια των σφοδρών ανέμων που πνέουν κατάκαψαν τα πάντα στο διάβα τους. Όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις του νομού βρίσκονται επί ποδός ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ακόμα και ο Στρατός βρίσκεται σε κατάσταση επιφυλακής. Ολονύκτιο σκηνικό τρόμου και στην υπόλοιπη Κρήτη. Πυρκαγιές σε Ρέθυμνο, Ηράκλειο και Λασίθι. Εκκενώθηκαν σπίτια, καταστράφηκαν καλλιέργειες, αυτοκίνητα και βιοτεχνικές ομάδες. 12 εστίες από τις 2 τα ξημερώματα. Για έγκλημα μιλά ο αντιδήμαρχος Χανίων Μανώλης Κεμεσίδης. Έως τώρα, δεν έχουν υπάρξει αναφορές για τραυματίες.

Μεταφέρουμε τις σχετικές δηλώσεις που έκανε στο flashnews.gr και ο Υπ. Πολιτικής Προστασίας κ. Τάσος Κουρουπακης:

“Τη χρονική στιγμή που μιλάμε (λίγο μετά τις 03.00) θα μπορούσαμε να πούμε ότι η κατάσταση στο νομό είναι ανεξέλεγκτη. Πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση. Εδώ στην περιοχή του Βαμβακόπουλου και σε ακτίνα 2,5 χλμ. δεξιά και αριστερά από τον άξονα του δρόμου μπορούμε να πούμε ότι κανείς δε μπορεί να υπολογίσει το μέγεθος της καταστροφής που έχει συμβεί έως τώρα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπορούμε να μιλάμε για έλεγχο της φωτιάς.

Η σφοδρότητα του ανέμου είναι τέτοια όπου καταλαβαίνετε ότι ο όρος “ανεξέλεγκτο” που χρησιμοποιούμε είναι λίγος.”

Ισχυρά μέτωπα υπήρχαν ακόμα στα Κεραμιά, στο Βατόλακο,  στις Βουκολιές και στο Ακρωτήρι. Δίχως να έχει επιβεβαιωθεί, απ’ την πυρκαγιά έχουν υποστεί ζημιές πολλά κτίρια στην περιοχή γύρω από το Βαμβακόπουλο ενώ 3 επιχειρήσεις, ο Συνεταιρισμός Αλουμινοκατασκευαστών, μια επιχείρηση με αγροτικά προϊόντα και μια αντιπροσωπεια με βάρκες έχουν υποστεί πολύ σημαντικές ζημιές. Η φωτιά έκαψε φορτηγά αυτοκίνητα, Ι.Χ τροχοβίλες, σκάφη θαλάσσης προς πώληση, γραφεία, αλλά και αποθήκες.

Στη συγκεκριμένη περιοχή βρέθηκαν 14 πυροσβεστικά οχήματα, 2 εκ των οποίων κατέφθασαν από Ρέθυμνο και Ηράκλειο,  μεγάλος αριθμός πυροσβεστών, οχήματα των ΟΤΑ και του στρατού. Πλέον η φωτιά έχει τεθεί υπό έλεγχο αλλά οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς.

Σύμφωνα με κατοίκους στην περιοχή του Βαμβακόπουλου η πυρκαγιά ξεκίνησε εξαιτίας της ελλιπής συντήρησης στους μετασχηματιστές της ΔΕΗ ενώ προκλήθηκε στους καλαμιώνες κοντά στον ποταμό.

Στα Μεγάλα Χωράφια το σκηνικό ήταν επίσης εφιαλτικό καθώς οι φλόγες μπήκαν μέσα στα σπίτια χωρίς ωστόσο να έχουν αναφερθεί εκτεταμένες καταστροφές.

Δύο ακόμα μέτωπα φωτιάς στην περιοχή Καφάρο του Δήμου Πλατανιά και στα Κεραμειά σήμαναν συναγερμό στις αρχές και τους κατοίκους.  Στα Κεραμειά υπάρχουν αναφορές ότι έχει καεί ένα αυτοκίνητο καθώς και αγροτικά μηχανήματα ενώ η πυρκαγιά στο Καφάρο τέθηκε στις 8:35 υπό έλεγχο αφού πρώτα οι φλόγες είχαν καταστρέψει 30 στρέμματα γεωργικής έκτασης.

Σύμφωνα με τον κ. Κουρουπάκη από την Πολιτική Προστασία της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, 4 αγροικίες τυλίχτηκαν στις φλόγες αλλά και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις 8 αυτοκίνητα, μεταξύ των οποίων και αγροτικά μηχανήματα

Τη μάχη με τις φλόγες όλο το βράδυ έδωσαν μαζί με τους πυροσβέστες, κάτω από δύσκολες συνθήκες, και δεκάδες κάτοικοι των περιοχών που πλήγησαν.

Έντονες πάντως είναι οι αντιδράσεις των πολιτών και μέσω των κοινωνικών μέσων όπως το Facebook. Εκεί εκφράζουν την αγανάκτηση και την οργή τους για την κατάσταση που βίωσαν αλλά και την αδυναμία της επίσημης πολιτείας να τους προστατέψει αποτελεσματικά.

Δηλώσεις διοικητή της Πυροσβεστικής

"google ad"

-Με δηλώσεις του στον SUPER FM ο διοικητής της Πυροσβεστικής στα Χανιά κ. Μαραγκάκης χαρακτήρισε τις φωτιές ανεξέλεγκτες εξαιτίας και των θυελλωδών ανέμων, ενώ ανέφερε πως στην περιοχή του Βαμβακόπουλου κάηκαν βιοτεχνίες Ι.Χ , ζώα , παλιές αποθήκες, αλλά απειλήθηκαν και σπίτια.

Για τα Μεγάλα Χωράφια ο κ. Μαραγκάκης σημείωσε πως η φωτιά ξέσπασε μέσα σε οικισμούς, ενώ η πυρκαγιά που ξέσπασε στο Κατοχώρι, μεταδίδονταν εξαιτίας και των ισχυρών ανέμων στα Κοντόπουλα.

Πάντως το γεγονός της εκδήλωσης πυρκαγιών σχεδίων ταυτόχρονα σε τέσσερις διαφορετικές περιοχές προβληματίζει τις αρχές, ενώ τα αίτια θα επιχειρήσει να προσδιορίσει το ανακριτικό της Π.Υ.

Ο Αντιδήμαρχος Χανίων Μανώλης Κεμεσίδης μιλά για έγκλημα

Σε επικοινωνία του SUPER FM με τον κ. Μανώλη Κεμεσίδη, ο αντιδήμαρχος Χανίων θεώρησε πως οι φωτιές είναι αποτέλεσμα εμπρησμού, καθώς δεν είναι δυνατόν να εκδηλώνονται τόσες φωτιές ταυτόχρονα σε τόσα διαφορετικά σημεία.  Ο κ. Κεμεσίδης χαρακτήρισε το γεγονός έγκλημα, και επίσης ευχαρίστησε τους εθελοντές και τις πυροσβεστικές δυνάμεις που κατέθεσαν την ψυχή τους στην προσπάθεια κατάσβεσης των πυρκαγιών.

 Πυρκαγιές σε όλο το νησί

Στο Ρέθυμνο πυρκαγιά  είχαμε στο Μελιδόνι του Δήμου Μυλοποτάμου με τους ανέμους να αγγίζουν τα 10 μποφόρ!  Φωτιά και στις Στάβιες του Δήμου Γόρτυνας και στην Αφρατή του δήμου Μινώα Πεδιάδος στο νομό Ηρακλείου.  Φωτιά ξέσπασε το πρωί και στο Καβούσι Ιεράπετρας, όπου οι άνεμοι επίσης πνέουν θυελλώδεις  Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί, είναι ότι από τις 02:00 τα ξημερώματα, έχουν εκδηλωθεί σε όλο το νησί 12 φωτιές!

Με πληροφορίες από flashnews.gr, zarpa.gr, cretalive.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ