19.8 C
Chania
Friday, October 18, 2024

Καθηγητές 1ου Γυμνασίου Ελ. Βενιζέλου: Αντί να μας σέρνει στα δικαστήρια η Πολιτεία, να βοηθήσει εμάς και τους μαθητές μας

Ημερομηνία:

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του 1ου Γυμνασίου Ελευθερίου Βενιζέλου εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την αύξηση των περιστατικών βίας και παραβατικότητας στα σχολεία, με αποκορύφωμα το πρόσφατο περιστατικό ξυλοδαρμού μαθητών στο προαύλιο του σχολείου.

Λόγω του περιστατικού, μια εκπαιδευτικός κατηγορείται για πλημμελή επιτήρηση ανηλίκων. Ο σύλλογος εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του προς την συνάδελφο και τονίζει ότι η βαρύτητα των κατηγοριών βαραίνει όλο το σύλλογο.

Παράλληλα, ο σύλλογος υπογραμμίζει ότι οι εκπαιδευτικοί επιτελούν το λειτούργημά τους με υψηλή αίσθηση ευθύνης, σε αντίξοες συχνά συνθήκες, ενώ η σχολική βία έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια.

Η βία των νέων, σύμφωνα με τον σύλλογο, οφείλεται σε λανθασμένα πρότυπα που προβάλλονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φτωχοποίηση και άλλους κοινωνικούς παράγοντες.

Στο πλαίσιο αυτό, ο σύλλογος ζητά:

  • Θεσμική θωράκιση των εκπαιδευτικών, ώστε να πάψουν να αποτελούν εξιλαστήρια θύματα ή τις παράπλευρες απώλειες σε περιστατικά σχολικής βίας και παραβατικότητας.
  • Μέτρα πρόληψης, όπως:
    • Μόνιμη παρουσία ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία.
    • Μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα.
    • Ειδική εκπαιδευτική στήριξη για όλους τους μαθητές που την δικαιούνται.
    • Ενίσχυση των συλλογικών δραστηριοτήτων με καλλιτεχνικές, αθλητικές και περιβαλλοντικές δραστηριότητες.
    • Σύγχρονα, ασφαλή σχολικά κτίρια και υποδομές.

Ο σύλλογος καλεί την Πολιτεία να λάβει σοβαρά υπόψη τα αιτήματά του και να λάβει άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στα σχολεία, προς όφελος των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Πιο αναλυτικά στο κείμενο που έδωσαν στη δημοσιότητα αναφέρουν:

Τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν σε όλη την Ελλάδα  οι περιπτώσεις συναδέλφων εκπαιδευτικών  οι οποίοι σύρονται στην ασφάλεια και στα δικαστήρια ως υπεύθυνοι για περιστατικά βίας και παραβατικότητας μαθητών. Πρόσφατο παράδειγμα είναι το περιστατικό ξυλοδαρμού μαθητών στο προαύλιο του σχολείου μας. Μάλιστα η βίαιη αυτή πράξη βιντεοσκοπήθηκε από εξωσχολικούς. Εξαιτίας του περιστατικού αυτού μια συνάδελφος μας κατηγορείται για πλημμελή επιτήρηση ανηλίκων.

Εμείς τα μέλη του συλλόγου διδασκόντων του σχολείου νιώθουμε την ανάγκη να δηλώσουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στη συνάδελφο. Αισθανόμαστε ότι οι κατηγορίες βαραίνουν όλο το σύλλογο, καθώς ο καθένας από μας θα μπορούσε να είναι στη θέση της. Δηλώνουμε ότι η συμπαράσταση μας θα είναι διαρκής μέχρι να αποσυρθεί η  κατηγορία εις βάρος της . Όλοι μας γνωρίζουμε τι σημαίνει να επιτηρείς 300 μαθητές ταυτόχρονα στα διαλείμματα  και πόσο δύσκολο είναι να αντιλαμβάνεσαι εγκαίρως και να προλαμβάνεις όλα τα περιστατικά.

Θέλουμε να τονίσουμε ότι οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούμε στα δημόσια σχολεία επιτελούμε το λειτούργημά μας με υψηλή αίσθηση των ευθυνών μας. Προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις σε αντίξοες συχνά συνθήκες να μορφώσουμε, να διαπαιδαγωγήσουμε, να στηρίξουμε με κάθε τρόπο τους μαθητές μας. Γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα ότι η σχολική βία έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια . Η βία των νέων όμως δεν είναι ένα φαινόμενο που γεννιέται μέσα στα σχολεία. Η βία είναι ένα σύνθετο κοινωνικό φαινόμενο που οφείλεται στα λανθασμένα πρότυπα που προβάλλονται στα νέα παιδιά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και από διάφορες άλλες πηγές , συνδέεται με τη φτωχοποίηση όλο και μεγαλύτερων τμημάτων της ελληνικής κοινωνίας και με πολλούς άλλους κοινωνικούς παράγοντες. Εμείς που υπηρετούμε στα σχολεία καλούμαστε να διαχειριστούμε τις συνέπειες αυτού του φαινομένου, όμως νιώθουμε ότι σε αυτό μας το δύσκολο έργο είμαστε αβοήθητοι. Κοινωνικός λειτουργός ή ψυχολόγος  επισκέπτεται τα σχολεία μόνο μια φορά την εβδομάδα, χωρίς να προλαβαίνει συχνά να γνωρίσει όλα τα παιδιά που χρειάζονται στήριξη. Την κατάσταση επιτείνει η αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη  που θεσμοθετήθηκε από την Πολιτεία  και μάλιστα εν μέσω της πανδημίας.  Ας σημειώσουμε εδώ ότι δεν έχει γίνει ούτε μια επίσημη μελέτη για τις επιπτώσεις του δίχρονου εγκλεισμού των μαθητών λόγω covid στη σωματική και την ψυχική τους υγεία.

Για όλους αυτούς τους λόγους  ζητάμε αντί να μας σέρνει στα δικαστήρια η Πολιτεία, να βοηθήσει εμάς και τους μαθητές μας. Συγκεκριμένα θεωρούμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η θεσμική θωράκιση των εκπαιδευτικών, ώστε να πάψουν να αποτελούν τα εξιλαστήρια θύματα ή τις παράπλευρες απώλειες σε περιστατικά σχολικής βίας και παραβατικότητας.

Ζητάμε ακόμα να παρθούν μέτρα που λειτουργούν στην κατεύθυνση της πρόληψης τέτοιων περιστατικών όπως:

  • την ύπαρξη μόνιμων επιστημονικών ειδικοτήτων όπως ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών σε καθημερινή βάση στα σχολεία.
  • Την μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα ώστε να μπορούμε να αναπτύσσουμε ουσιαστικές σχέσεις με τα παιδιά.
  • Ειδική εκπαιδευτική στήριξη για όλους τους μαθητές που την δικαιούνται . Η αναλογία μαθητών με παράλληλη στήριξη και εκπαιδευτικών ειδική ς αγωγής να είναι ένας προς έναν.
  • Ενίσχυση των συλλογικών δραστηριοτήτων σε κάθε σχολείο με καλλιτεχνικές , αθλητικές , περιβαλλοντικές δραστηριότητες που δίνουν διέξοδο στη δημιουργικότητα και τις εφηβικές ανησυχίες.
  • Σύγχρονα, ασφαλή σχολικά κτίρια και υποδομές , αυτές που αξίζουν σε μαθητές του 21ου αιώνα

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του 1ου  Γυμνασίου Ελευθερίου Βενιζέλου

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χανιά: 59 νέα περιστατικά κρούσματα γαστρεντερίτιδας στο νοσοκομείο – Τι πρέπει να ξέρετε

Το Νοσοκομείο Χανίων αναμένεται να επαναξιολογήσει την Παρασκευή την...

Προσβάσιμο για τους επισκέπτες την Παρασκευή το Φαράγγι της Σαμαριάς

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) ανακοινώνει...