23.8 C
Chania
Sunday, May 19, 2024

Και πάλι δίκη σε βάρος Χανιωτών για συμμετοχή σε διαδήλωση

Ημερομηνία:

Τελειωμό δεν έχει η φάμπρικα διώξεων που έχει στηθεί στα Χανιά. Σήμερα στις 11 το πρωί θα γίνει πιθανότατα η εξ αναβολή δίκη για τα γεγονότα της διαδήλωσης της 18/11/2010.

Ο Νίκος Μαρκετάκης, αρχαιολόγος, γνωστός στα Χανιά και για την κινηματική δράση του, μέλος του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης, κατηγορείται για απόπειρα απρόκλητης επίθεσης σε αστυνομικούς, αντίσταση και διατάραξη κοινής ειρήνης. Όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης, η στοχοποίησή του, καθώς και αυτή ενός φοιτητή, αποτελεί άλλη μία προσπάθεια ποινικοποίησης του ίδιου του δικαιώματος της συμμετοχής σε διαδηλώσεις, με σαθρά κατηγορητήρια και στοχοποίηση κοινωνικών αγωνιστών.

Η διαδήλωση είχε συμβεί – για να υπενθυμίσουμε την υπόθεση – μετά το θάνατο του 19χρονου μαθητή Σταύρου Πατρικάκη, κατά τη διάρκεια καταδίωξής του από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., όταν στην προσπάθειά του να διαφύγει έπεσε πάνω σε αμάξι στη συμβολή των οδών Τσόντου Βάρδα και 8ης Δεκεμβρίου. Ο 19χρονος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο κλινικά νεκρός, όπου μετά από μερικές ημέρες κατέληξε. Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων, «δεν έγινε καταδίωξη».

Ο πατέρας του 19χρονου, Στέλιος Πατρικάκης, είχε καταγγείλει την ομάδα ΔΙΑΣ αλλά και την εν γένει προσπάθεια συγκάλυψης της αλήθειας από την αστυνομία αφού, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Μάριου Διονέλη, του ζητήθηκε να υπογράψει χαρτί πως δε θα υποβάλλει μήνυση κατά των αστυνομικών.

Ακολούθησαν ανακοινώσεις από φορείς και οργανώσεις και αποφασίσθηκε να γίνει διαδήλωση στις 18 του Νοέμβρη του 2010.

Στη διαδήλωση που ακολούθησε το κλίμα ήταν βαρύ. Έγιναν μικρής έκτασης επεισόδια και η αστυνομία προχώρησε σε δύο συλλήψεις από το τσούρμο, ενός φοιτητή, και του Νίκου Μαρκετάκη.

Κάλεσμα έχει απευθύνει το Φόρουμ Μεταναστών για να παρευρεθεί κόσμος στα δικαστήρια σήμερα, προς ενεργή συμπαράσταση στους 2 κατηγορούμενους. Μάλιστα, στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Φόρουμ μιλά ξεκάθαρα για χαλκευμένο κατηγορητήριο και καταλήγει ως εξής:

Την Τετάρτη 10 Απριλίου το πρωί θα είμαστε στα δικαστήρια Χανίων, για να υπερασπίσουμε πρώτοι εμείς, τον συναγωνιστή και το σύντροφο μας, που βαρύνονται με κατηγορίες στηριζόμενες σε σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Θα είμαστε εκεί, γιατί οι πορείες, οι διαδηλώσεις δεν είναι παράνομες πράξεις, παράνομοι είναι όσοι μας στερούν το δικαίωμα στη ζωή.

Ανακοίνωση κατάληψης Rosa Nera                   

Σχετική ανακοίνωση για τα γεγονότα που οδήγησαν στη διαδήλωση και στη σημερινή δίκη εξέδωσε σήμερα και η κατάληψη Rosa Nera. Στην ανακοίνωσή της γίνεται αναφορά στο ιστορικό της υπόθεσης καθώς και σε άλλα «μεμονωμένα περιστατικά» αστυνομικής αυθαιρεσίας που οδήγησαν στο θάνατο νέους ανθρώπους. Η ανακοίνωση αφού καλεί σε συγκέντρωση στα Δικαστήρια σήμερα στις 10 το πρωί, καταλήγει ως εξής:

«Απέναντι στις μεθοδεύσεις, τα ψέματα και την δολοφονική αυθαιρεσία της (αν)ασφάλειας Χανίων στεκόμαστε αλληλέγγυοι / ες στους συλληφθέντες.

Να διαδηλώνεις-να μιλάς-να γελάς-να κινδυνεύει η ΕΛ.ΑΣ.»

UPDATE: Αναβολή δίκης

Η δίκη αναβλήθηκε για 12 Φεβρουαρίου 2014. Πάραυτα, το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί προς συμπαράσταση στους κατηγορούμενους ήταν μεγάλο, πέραν των 100 ατόμων, οι οποίοι παρέμειναν και έως ότου ανακοινώθηκε η αναβολή του δικαστηρίου.

 

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ