16.8 C
Chania
Wednesday, January 22, 2025

Και τώρα τι γίνεται με το φράγμα Βαλσαμιώτη – Τώρα είναι τα δύσκολα – Παρέα με τους κινδύνους

Ημερομηνία:

Με διαρροή ξεκίνησε την «προσοδοφόρα» λειτουργία του το περιβόητο φράγμα Βαλσαμιώτη. Αφού κατασπαταλήθηκαν του κόσμου τα εκατομμύρια είναι αδύνατο να αποδώσει τα οφέλη του πρώτον για την κατάσταση που βρίσκεται και δεύτερον χωρίς δίκτυα υψηλής ζώνης.

Άραγε θα ληφθούν μέτρα για να μην έχομε τα χειρότερα;

Η εφημερίδα μας παρακολουθεί το όλο θέμα από κοντά εδώ και χρόνια.

Ας θυμηθούμε ξανά σήμερα το προχθεσινό δημοσίευμά μας στη στήλη Υπο – νοούμενα, καθώς και συνεντεύξεις στη  συνεργάτιδα μας Νέλλη Ψαρού των υπεύθυνων για την κατασκευή  του φράγματος

Ακολουθεί το προχθεσινό δημοσίευμα

– ΦΡΑΓΜΑ ΒΑΛΣΑΜΙΩΤΗ ένα άχρηστο έργο χαραμισμού πολλών εκατομμυρίων. Η επιλογή κατασκευής του έργου έγινε παρά τις έντονες αντιρρήσεις και την πληθώρα νερού του κάμπου που είναι προσβάσιμο και μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες.
Έτσι ο κ. Χριστοδουλάκης δυνάμωσε τον χορό των εκατομμυρίων στα Χανιά. Πόσα και πως φαγώθηκαν; Γιατί αυτό καθ’ εαυτό το έργο  είναι άχρηστο;
Γιατί δεν έχουν  κατασκευαστεί ακόμα τα δίκτυα υψηλής ζώνης;
Πώς έτσι κι αλλιώς μπορεί να λειτουργήσει ένα τέτοιο έργο χωρίς δίκτυα;
Γιατί κάθε χρόνο βεβαιώνουν και ο Διευθυντής του ΟΑΚ αλλά και ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων ότι το καλοκαίρι θα λειτουργήσει το έργο ψεύδονται εν γνώσει τους  ή «κάνουν πλάκα»;
Μήπως ήλθε η ώρα του κ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ;
Φτάνει πια η συγκάλυψη της κατασπατάλησης του Δημόσιου πλούτου.
Φτάνει πια το κουκούλωμα της διεφθαρμένης διαπλοκής
Έτσι δεν λέτε κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ;

Μπατζέλης: «Το φράγμα Βαλσαμιώτη είναι ένα έργο πρόληψης»

19/04/2013
Της Νέλλης Ψαρρού

Φράγμα Βαλσαμιώτη: ένα έργο που δεν το δημιούργησε κάποια υπαρκτή ή έκτακτη ανάγκη αλλά η αναγκαιότητα πρόληψης τυχόν προβλημάτων λειψυδρίας θα προκαλούσε ευχάριστη έκπληξη σε μια χώρα που πάντα τρέχει πίσω από τα προβλήματα αν δεν το συνόδευαν οι καθιερωμένες καθυστερήσεις και υπερβάσεις. Πόσο μάλλον που με λιγότερα χρήματα θα εξοικονομούσαμε πολύ περισσότερο νερό κάθε χρόνο. Παρ’ όλα αυτά, τόσο ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης (ΟΑΔΥΚ) κ. Γιάννης Μπατζελής όσο και ο διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών του ΟΑΔΥΚ κ. Μάρκος Πατρελάκης το θεωρούν απαραίτητο καθώς η διαχείριση του νερού είναι μια σύνθετη υπόθεση.
Η δημοπράτηση του έργου ξεκίνησε το 2003. Έκτοτε έχει υπερβεί τον προϋπολογισμό του κατά το ένα τρίτο περίπου αλλά και τον χρόνο παράδοσής του κατά έξι χρόνια: από το 2007 που ήταν να παραδοθεί, με διαδοχικές παρατάσεις, έφτασε τώρα να αναμένεται σύμφωνα με τις νέες προθεσμίες για τον Αύγουστο του 2013. Θα παραδοθεί το έργο; Θα είναι σε θέση το φράγμα να λειτουργήσει; Σε όλα αυτά τα ερωτήματα μας απαντά ο πρόεδρος του ΟΑΔΥΚ κ. Γιάννης Μπατζέλης.

– Κε Μπατζέλη, η παράδοση του φράγματος είχε αρχικά οριστεί για το 2007. Έκτοτε με διαδοχικές παρατάσεις, έφτασε να αναμένεται για φέτος. Τελικά, πότε θα είναι το φράγμα έτοιμο;

Γ.Μ.: «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο των εργασιών. Σ’ αυτό το στάδιο οι εργάτες δουλεύουν σε 24ωρη βάση καθώς ρίχνεται το μπετόν και δεν πρέπει να σταματήσει καθόλου ο σκυροδέτης. Όλα αυτά θα τελειώσουν μέχρι τον Αύγουστο. Συγχρόνως φτιάχνονται και κάποια παράγωγα έργα, τα μηχανολογικά προχωράνε, ο αγωγός έχει γίνει απ’ τα Μεσκλά προς το φράγμα… Η παράδοση έχει οριστεί για το τέλος Αυγούστου 2013 και είμαστε σίγουροι ότι θα είναι έτοιμο.
»…Το φράγμα θα γεμίζει κατά 30% από τα νερά που κατεβαίνουν απ’ τα βουνά (επιφανειακές απορροές, βροχές) και κατά 70% από τις πηγές των Μεσκλών, όπου υπάρχουνε πηγές και μετά ένα ποτάμι που πάει στη θάλασσα. Ε, από το ποτάμι ένα μέρος του νερού θα μπαίνει στον αγωγό για να πηγαίνει στο φράγμα – τα Μεσκλά είναι ψηλότερα από το φράγμα. Το καλοκαίρι που δεν θα έχει νερό ο αγωγός κλείνει. Αυτό το φράγμα θα χρησιμοποιείται για άρδευση, ποτέ δεν δίνεται νερό από φράγμα ή επιφανειακά νερά για ύδρευση άλλωστε. Στην ύδρευση πάνε νερά είτε από πηγές είτε από γεώτρηση. Εκτός αν ταχυντληστεί το νερό, δηλαδή γίνει η επεξεργασία και η χλωρίωσή τους, και μετά στέλνεται στην πόλη για ύδρευση. Όπως κάνουμε με την Αγιά, δηλαδή. Όταν λοιπόν εμείς με 5 εκατομμύρια κυβικά νερό [τόση θα είναι η ποσότητα νερού στο φράγμα] καλύπτουμε την άρδευση, το νερό των γεωτρήσεων δεν θα το στείλουμε στην άρδευση αλλά θα το στείλουμε για πόσιμο σε μια περίοδο λειψυδρίας. Τώρα το 70% πάει στην άρδευση κι ένα 30% για ύδρευση. Αν λοιπόν  το καλοκαίρι έχουμε πρόβλημα θα στέλνουμε από το φράγμα για άρδευση και θα παίρνουμε από τις γεωτρήσεις για ύδρευση».

– Ποια ανάγκη οδήγησε στο να γίνει το φράγμα;

Γ.Μ.: «Το φράγμα λειτουργεί σαν μπαταρία, σε μια ανάγκη το χρησιμοποιείς. Για παράδειγμα του χρόνου, αν δεν βρέξει, θα μπορείς να δώσεις από αυτό το νερό στους αγρότες και μετά να έχεις το άλλο νερό από τις γεωτρήσεις σου για πόσιμο. Αν δεν βρέξει, γιατί φέτος δεν είχαμε πρόβλημα. Η έλλειψη συνήθως, και λειψυδρία να’ χουμε, θα είναι 2 εκ. κυβικά νερό. Παλιά, 2-3 φορές τη βδομάδα δεν δίναμε νερό στους αγρότες (προκειμένου να ηρεμήσει-ισορροπήσει το νερό στις γεωτρήσεις). Αυτό έγινε το 2010. Σπουδαίο είναι να γίνει και άλλο φράγμα, γιατί τα Χανιά έχουν πάρα πολλά νερά επιφανειακά που φεύγουν, χάνονται στη θάλασσα. Αυτά μαζεύει το φράγμα.

– Δεν διαταράσσεται η ισορροπία της περιοχής αν παίρνετε το νερό των ποταμών; Σας ρωτώ γιατί το νερό μέχρι να φτάσει στη θάλασσα δημιουργεί ένα μικρό οικοσύστημα, είναι απαραίτητη αυτή η ροή.

Γ.Μ.: «Επίσης αφήνουμε πάντα ένα ποσοστό για να υπάρχει η φυσική ροή και να μην διαταράσσεται η οικολογική ισορροπία.

Συνεχίζονται οι καθυστερήσεις στο Φράγμα Βαλσαμιώτη

21/12/2013
Θα είναι έτοιμο σε ένα μήνα, λέει τώρα ο επιβλέπων του έργου, κ. Μαμαγκάκης
Της Νέλλης Ψαρρού

Τον Απρίλιο είχαμε δημοσιεύσει στον Αγώνα της Κρήτης συνέντευξη του διευθυντή του ΟΑΔΥΚ κ. Μπατζέλη, ο οποίος μας είχε ενημερώσει τόσο για τις καθυστερήσεις στην παράδοση του έργου όσο και για τις σημαντικές υπερβάσεις στον προϋπολογισμό του. Τότε είχε δηλώσει κατηγορηματικά ότι το φράγμα θα είναι έτοιμο και θα παραδοθεί στα τέλη Αυγούστου. Ο Αύγουστος πέρασε, και μερικοί μήνες ακόμη, με τις φήμες να οργιάζουν για κακοτεχνίες, για ρήγμα στο φράγμα και άλλα πολλά. Επικοινωνήσαμε εκ νέου με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης (όπως ονομάζεται τώρα ο ενοποιημένος ΟΑΔΥΚ και ΟΑΑΚ) και συνομιλήσαμε με τον διευθυντή Ρεθύμνου, τον κ. Βαγκέλη Μαμαγκάκη, που είναι και ο επιβλέπων του έργου.

Όπως μας ενημέρωσε ο κύριος Μαμαγκάκης, το έργο θα παραδοθεί τον Γενάρη, ή το αργότερο τον Φλεβάρη καιρού… επιτρέποντος. “Αν όλα πάνε καλά, και δεν έχουμε πολλές χιονοπτώσεις, θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν οι εργασίες”, μας είπε αποδίδοντας την καθυστέρηση στο πολύπλοκο του έργου. “Πρόκειται για ένα δύσκολοέργο, σκεφτείτε ότι είναι το μεγαλύτερο φράγμα που κατασκευάζεται στην Ελλάδα. Έχει ύψος 70 μέτρα, ενώ το επόμενο φράγμα είναι στα 20 μέτρα, και κατασκευάζεται από κυλινδρούμενο σκυρόδεμα (κατηγορία RCC)”, διευκρίνισε. “Τα βασικά έργα έχουν ολοκληρωθεί, και τώρα έχει αναλάβει τις μηχανολογικές εργασίες η επόμενη εργολαβία. Αυτές οι εργασίες αναμένουμε να έχουν ολοκληρωθεί στα τέλη Γενάρη, οπότε θα αρχίσει να γεμίζει το φράγμα νερό”. Όπως μας είπε ο κ. Μαμαγκάκης, αν και το φράγμα θα χρησιμοποιηθεί για άρδευση, με έμμεσο τρόπο θα βοηθήσει και την ύδρευση αφού θα “ανακουφιστούν” άλλες πηγές και γεωτρήσεις που τώρα πηγαίνουν σε άρδευση και ύδρευση. Αυτό μάλιστα συμβαίνει με κάθε φράγμα.

Να υπενθυμίσουμε ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες  που μας έδωσε τον Απρίλη ο κ. Μπατζέλης και ο διευθυντής τεχνικών έργων κ. Πατρελάκης, αυτό το φράγμα κατασκευάζεται για προληπτικούς λόγους, δηλαδή για να καλύψει τυχόν αυξημένες ανάγκες και ξηρασία. Πάντως, οφείλουμε να πούμε σχετικά με το φράγμα Ποταμών, στο Ρέθυμνο, που ολοκληρώθηκε και λειτουργεί από το 2009, ότι έχει ήδη συμφωνηθεί και υπογραφεί συμφωνία με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΑΕ η οποία θα το χρησιμοποιήσει ως υδατοδεξαμενή για τη δημιουργία υβριδικής εγκατάστασης ΑΠΕ. Τα υβριδικά χρησιμοποιούν το νερό ως αποθήκη νερού: με δύο υδατοδεξαμενές, μία ψηλά και άλλη μία χαμηλότερα, στέλνουν το νερό που συλλέγουν προς τα κάτω ώστε να παραχθεί ενέργεια από την κίνηση του νερού, και στη συνέχεια με την “περισσευούμενη” ενέργεια ξαναστέλνουν το νερό επάνω  για την επόμενη χρήση. Τέτοια έργα έχουν προταθεί και για το Αποπηγάδι Χανίων και πληρώρα άλλων περιοχών σε όλη την Κρήτη, και την Ελλάδα.
Ερωτήματα και προβληματισμό δημιουργεί η χρήση υποδομών καθώς και του πολύτιμου πόρου του νερού από ιδιωτικές εταιρείες για την παραγωγή ενέργειας, ερωτήματα που δεν απαντώνται ικανοποιητικά καθώς αποτελούν κεντρικές πολιτικές επιλογές. Πάντως, γνωρίζουμε ότι ανάλογες αιτήσεις έχουν γίνει και στο νομό Χανίων, χωρίς όμως ακόμη να έχει δοθεί επισήμως κάτι στη δημοσιότητα. Αυτό που μπορούμε σίγουρα να αναφέρουμε είναι ότι, η δέσμευση της χώρας μας απέναντι στους δανειστές  που προκύπτει μέσα από τα μνημόνια και ρητώς αναφέρεται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα (Ιούλιος 2011) είναι η “υιοθέτηση νομοθεσίας ώστε να δοθεί η διοίκηση των υδάτινων αποθεμάτων σε έναν ανεξάρτητο φορέα”.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χανιά: Ένοχοι δύο για την έκρηξη σε σπίτι αστυνομικού – Οι ποινές που επιβλήθηκαν

Ενόχους έκρινε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στα Χανιά, τους δύο άνδρες -57 και...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω έργων στη Μάρκου Μπότσαρη – Κλειστοί δρόμοι από τη ΔΕΥΑΧ

Ανακοίνωση εξέδωσε η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων (ΔΕΥΑΧ)...