Με τον αριθμό κρουσμάτων, διασωληνώσεων και θανάτων να σημειώνει καθημερινά νέα ρεκόρ, οι γιατροί υπογραμμίζουν πως δεν έχουμε φτάσει ακόμη στην κορύφωση. «Πάμε για μαύρα Χριστούγεννα», είπε χαρακτηριστικά ο διευθυντής ΜΕΘ στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας στον Real fm, υπογραμμίζοντας την ανάγκη λήψης νέων μέτρων που, μεταξύ άλλων, θα περιορίζουν περαιτέρω την κινητικότητα των ανεμβολίαστων.

«Είναι επείγον η Πολιτεία να πάρει μέτρα. Αυτό που βλέπουμε σήμερα δεν είναι η κορυφή. Δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί δεν αυστηροποιείται το επιχειρησιακό σχέδιο. Θα έχουμε εκατόμβη νεκρών μέχρι τα Χριστούγεννα» είπε και έδωσε στοιχεία για άλλη μία εφιαλτική εφημερία στο «Παπανικολάου» με 50 νέες εισαγωγές ασθενών με Covid και την πληρότητα στις ΜΕΘ να είναι για ακόμη μια φορά στο 100%.

«Η κυβέρνηση, στην καρδιά της πανδημίας, στην κορύφωση του 4ου κύματος, με τα νοσοκομεία φρακαρισμένα και το λιγοστό προσωπικό κατάκοπο, συνεχίζει την ίδια αδιέξοδη πολιτική που μας έφτασε ως εδώ», επισημαίνει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Συνεχίζει «να επενδύει στο δόγμα υγεία – ατομική ευθύνη και στον κοινωνικό αυτοματισμό, στοχοποιώντας αυτή τη φορά, μετά την “ανεύθυνη νεολαία” και τους υγειονομικούς, τους 60άρηδες ως υπαίτιους για το χάλι του δημόσιου συστήματος υγείας. Συνεχίζει να αξιοποιεί το εμβόλιο ως μέσο κοινωνικού κανιβαλισμού και επιβολής αντιδραστικών μέτρων. Συνεχίζει την πολιτική των περικοπών, μειώνοντας την κρατική χρηματοδότηση το 2022 για τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας κατά 279 εκατ. ευρώ».

Η ΟΕΝΓΕ επαναλαμβάνει σταθερά αυτά που η κυβέρνηση δεν θέλει να ακούει, την ανάγκη για μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών στα δημόσια νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και στο ΕΚΑΒ, μονιμοποίηση όλου του επικουρικού υγειονομικού προσωπικού και των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, άρση των αναστολών εργασίας και επιστροφή τους άμεσα με συχνά τεστ και άμεση επαναλειτουργία όλων των νοσοκομείων που έχουν κλείσει.

Oριακή κατάσταση λειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου Αιγίου

Για οριακή κατάσταση λειτουργίας στο Νοσοκομείο Αιγίου κάνει λόγο η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας. Σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει τη διοίκηση του νοσοκομείου για αλλοπρόσαλλες αποφάσεις (αρχικά ανακοίνωσε ότι θα κλείσει την εφημερία του χειρουργικού-ορθοπεδικού τομέα του νοσοκομείου και στη συνέχεια ακύρωσε την αρχική της απόφαση) και την 6η ΥΠΕ που αποστασιοποιείται δημόσια. Ολο αυτό έφερε στην επιφάνεια το σοβαρό ζήτημα της υποστελέχωσης και συνολικής υποβάθμισης του νοσοκομείου, προκαλώντας ταυτόχρονα ανασφάλεια στους κατοίκους της Αιγιαλείας.

«Καθίσταται σαφές ότι το υπάρχον προσωπικό δεν είναι δυνατόν να καλύψει επαρκώς όλες τις απαραίτητες ανάγκες, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία έως και έκθεση των ασθενών σε κίνδυνο», σημειώνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αχαΐας και ζητούν τη λήψη μέτρων μόνιμου χαρακτήρα, ενταγμένων σε ένα συνολικό μακροπρόθεσμο σχέδιο ενίσχυσης, αλλιώς η μετατροπή του νοσοκομείου σε Κέντρο Υγείας με λίγες δευτεροβάθμιες λειτουργίες είναι δεδομένη.