21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Καραμανλής: «Άδειασε» τον Μητσοτάκη και πυροδοτεί πολιτικές εξελίξεις

Ημερομηνία:

Της Έλλης Τριανταφύλλου

Διάχυτη αμηχανία επικρατεί στην κυβερνητική παράταξη από αργά χθες το απόγευμα, όταν από τα Ανώγεια της Κρήτης, ο πρώην πρωθυπουργός Κων. Καραμανλής παρενέβη, με τον πλέον ηχηρά πολιτικό τρόπο από την δημοσιοποίησή της, στην υπόθεση της παρακολούθησης του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θαν. Κουκάκη.

Ο πρώην πρωθυπουργός έβαλε χωρίς περιστροφές τον δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων, απογυμνώνοντας το κυβερνητικό επιτελείο από την υπερασπιστική γραμμή που έχει χαράξει. Και αυτό, διότι στη σύντομη παρέμβασή του, ο κ. Καραμανλής είπε :

  • Ότι σε τέτοιους είδους καταστάσεις, η κάθαρση επέρχεται μόνο εφ όσον αποσαφηνιστούν πλήρως
  • Ότι το θέμα είναι τόσο βαρύ και σοβαρό, που δεν επιτρέπεται ούτε αντέχεται να μείνουν σκιές ιοβόλες για την δημοκρατική ομαλότητα,
  • Ότι η επίληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημοσίου βίου.

Η παραπάνω αποστροφή στην πραγματικότητα, έρχεται κόντρα στη βασική υπερασπιστική γραμμή του κυβερνητικού επιτελείου που όλο το τελευταίο διάστημα επιμένει ότι δεν μπορεί να δοθούν δημόσιες εξηγήσεις, διότι δεν το επιτρέπει το απόρρητο της ΕΥΠ.

Όμως, ο πρώην πρωθυπουργός δεν σταμάτησε εκεί. Έσπευσε να προσθέσει ότι «το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας που είναι αδιανόητο». Μία διατύπωση που χωρίς να αποδέχεται εξ ορισμού ότι τα γεγονότα συνέβησαν από κυβερνητική πρωτοβουλία, αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.

«Όλα στο φως λοιπόν και από εκεί και πέρα απαραίτητες και με διακομματική συνεργασία οι διορθώσεις του θεσμικού καθεστώτος που διέπει και την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου αλλά και την εν γένει λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών. Αυτά τα στοιχειώδη για να αποτραπεί η περαιτέρω απαξίωση των θεσμών», είπε ο πρώην πρωθυπουργός χαράσσοντας μία γραμμή πλεύσης για όσους συμμερίζονται τους προβληματισμούς του και κυρίως την «καραμανλική πολιτική λογική περί συναίνεσης στα μεγάλα και κρίσιμα.

Το αν και πόσοι θα ακολουθήσουν τη γραμμή, μένει να φανεί. Ευκολη, πάντως, η επόμενη ημέρα δεν θα είναι.

Η κυβέρνηση, επισήμως, δεν αντέδρασε χθες. Ανεπισήμως, κυβερνητικές πηγές, σχολίαζαν ότι από την πρώτη στιγμή που με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ήρθε στο φως η υπόθεση της επισύνδεσης του τηλεφώνου του κ.Ανδρουλάκη τονίστηκε ότι υπάρχει ανάγκη να δοθούν πλήρεις απαντήσεις, με σεβασμό των προβλέψεων του νόμου για το απόρρητο και του κανονισμού της Βουλής. «Γι΄αυτό κινήθηκαν άμεσα όλες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες ενω η υπόθεση ερευνάται και από τη Δικαιοσύνη. Αυριο συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και ακολουθούν οι συνεδριάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής. Ο Πρωθυπουργός έχει ζητήσει προτάσεις από τα κόμματα προκειμένου να υπάρξουν θεσμικές βελτιώσεις που θα διασφαλίζουν την αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών ασφαλείας με πλήρη σεβασμό των δημοκρατικών αρχών».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ