15.8 C
Chania
Sunday, April 28, 2024

Καστανοπαραγωγοί-“Να βγάλουν οι βουλευτές τα κάστανα από τη φωτιά”

Ημερομηνία:

Το κάστανο είναι από τις κατηγορίες εισοδήματος που αποδίδει. Όμως το έλκος της καστανιάς, έχει ρημάξει στην κυριολεξία τους παραγωγούς στα Χανιά, οι οποίοι μάλιστα δεν κρύβουν τον έντονο προβληματισμό τους για την εξάπλωση της καταστρεπτικής ασθένειας και ζητούν από όλους τους τοπικούς φορείς, ιδιαίτερα δε, από τον Αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, τους δύο Υφυπουργούς αλλά και το βουλευτή της Περιφερειακής Ενότητας, να δουν το πρόβλημα πιο σοβαρά, δια στόματος του Προέδρου του Συνεταιρισμού Νίκου Μπομπολάκη.
Οι καστανοπαραγωγοί είχαν ζητήσει από τα αρμόδια Υπουργεία εδώ και τέσσερα έτη να μεριμνήσουν για την καταπολέμησή του έλκους με βιολογικό τρόπο, εντάσσοντας την περιοχή στο αντίστοιχο πρόγραμμα. Η ασθένεια του έλκους της καστανιάς έχει ήδη προσβάλει το 45% των δέντρων.

Ο συνεταιρισμός καστανοπαραγωγών κάνει ενημερωτικές συναντήσεις με τους παραγωγούς σε όλα τα χωριά που σχετίζονται με την παραγωγή αυτού του νόστιμου και θρεπτικού καρπού.

Το έλκος εμφανίζεται σε μεγαλύτερο ποσοστό στην περιοχή του Σέμπρωνα. Το πρόγραμμα βιολογικής καταπολέμησης του έλκους της καστανιάς έχει εφαρμοστεί σε 17 Νομούς στην υπόλοιπη   χώρα εδώ και τριάμισι χρόνια. Η συγκεκριμένη μέθοδος είναι άκρως αποτελεσματική. Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι διαθέσιμα δύο εκατ. ευρώ, μέσω του ΕΣΠΑ, κονδύλι που δεν μπόρεσε να αποδοθεί λόγω του ότι δεν κατέστη δυνατός ο συντονισμός μεταξύ του Υπουργείου Γεωργίας και του Οικονομικών, για τη δημοπράτησή του.

Ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού επιχείρησε να έχει επαφή με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Γεωργίας, κάτι που δεν έγινε τελικά, καθώς βρισκόταν διαρκώς… σε σύσκεψη. Το πρόβλημα είχε ανακύψει εξαιτίας της αλλαγής κυβέρνησης, τότε.

Την Τετάρτη 10 Απριλίου στις 11.00 το πρωί οι καστανοπαραγωγοί των τριών Δήμων θα πραγματοποιήσουν  παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά από το Νομαρχιακό Μέγαρο, στοχεύοντας στην περαιτέρω ευαισθητοποίηση των εκλεγμένων αντιπροσώπων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων στη Βουλή των Ελλήνων.

Βαγγέλης Φυντριλάκης-neatv.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρέθυμνο: Κοινή ανακοίνωση φοιτητικών συλλόγων για την εισβολή αστυνομικών σε σπίτι φοιτήτριας

Με κοινή τους ανακοίνωση οι φοιτητικοί συλλόγοι Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας,...

Πορεία στις γειτονιές της Νέας Χώρας ενάντια στην ξενοδοχοποίηση στο Λόφο Καστέλι

Παρέμβαση - πορεία στην γειτονιά της Νέας Χώρας πραγματοποιήθηκε...

Ισπανία: Θα παραδώσει πυραύλους Patriot στην Ουκρανία

Η Ισπανία θα παραδώσει στην Ουκρανία πυραύλους για τα...