Categories: ΘΕΣΕΙΣ

Κατάθεση τιμής στον παλιό και χαρισματικό ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΑΛΙΔΗ

«Γήρας γαρ τίμιον ου το πολυχρόνιον ουδέ αριθμώ ετών μεμέτρηται. Παλιά δε εστί φρόνησις ανθρώποις και ηλικία βίος ακηλίδωτος» (Σοφ. Σολ. 4, 8-9)

Γράφει ο αρχιμανδρίτης ΙΓΝΑΤΙΟΣ Θ. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ
Θεολόγος – τ. Λυκειάρχης

   Στα 85 χρόνια του αξιοσέβαστου και αξιοτίμητου κ. Ιωάννη Σκαλίδη, το καύχημα και το αγλάϊσμα της Επαρχίας Κισάμου, ο εκλεκτός συντοπίτης του και συνεπώνυμος κ. Ελευθέριος Σκαλίδης, καθηγητής Πανεπιστημίου και τ. Αντιπρύτανης, έγραψε ένα ζεστό και πολύ ψυχισμό και παραστατικότητα άρθρο, στα «Χανιώτικα Νέα», της 13ης Νοεμβρίου 2012, με τίτλο «Σκέψεις σεβασμού και αγάπης στον πατριάρχη μας Γιάννη Σκαλίδη για τα 85 χρόνια του».

Το έχω διαβάσει πολλές φορές και κοσμεί το Αρχείο μου. Γιατί, πράγματι, ο λίαν αγαπητός και σεβαστός μου κ. Σκαλίδης είναι κόσμημα ανεκτίμητο και χαρισματικό. Ένα πολύτιμο διαμάντι με απέραντη αξιοπρέπεια, αλτρουισμό, φιλοπατρία, ειδικά ως Κρητικός και Κισαμίτης, και μάλιστα της λαμπρής και φωτοδότης οικογενείας του μεγάλου οπλαρχηγού, βουλευτή της Κρητικής Πολιτείας Αναγνώστη Σκαλίδη από τα Περιβόλια Κισάμου.

Ψυχή προσφοράς, στοχασμού, οραματισμού με δικαία αναγνώριση από φορείς, υπουργείο στρατιωτικών, Νομαρχία, ίδρυμα «Ελευθέριος Βενιζέλος, Συλλόγους, μα πάνω από όλα οι χιλιάδες γνώριμοί του που έχομε την ευτυχία να τον έχομε κοντά μας και στην καρδιά μας. Ένας τηλαυγής φάρος. Μια εξέχουσα και επιβλητική παρουσία και ορθοστασιά, που δεν χορταίνεις να τον καμαρώνεις.

Έχει παλέψει πολύ στη ζωή. Αντιμετώπισε πολλά, μα πάντα ανίκητος, γιατί βαθειά είναι η πίστης του στον Θεόν. «Μη φοβηθείς αυτόν που στήριξε την πίστη πάνω στην ελπίδα/ τον είδα στην ζωή να μάχεται/ μα πάντα ανίκητο τον είδα», θα πει ο ποιητής και θα βιώσει ο μεγάτιμος κ. Σκαλίδης.

Είναι ο άνθρωπος της πίστεως και της προσευχής. Προσεύχεται για όλους. Κανένα δεν θεωρεί εχθρό του. Όλοι δικοί του. Όλοι στην θερμουργό αγκαλιά του. Άλλωστε, σε ένα στίχο που συχνά τραγουδά ο ίδιος διαβάζομε: «Εχθρούς δεν έχω στη ζωή/κι αν έχω δεν τους ξέρω/ γιατί εγώ γεννήθηκα/ αγάπη να προσφέρω». Οι καλύτερες λέξεις στον κατάλληλο άνθρωπο.

Ο κ. Ιωάννης Σκαλίδης είναι ακριβώς το απαύγασμα των λόγων του σοφού Σολομώντος, το οποίον εβάλαμε στην αρχή του αφιερωματικό μας αυτού άρθρου, το οποίο μεταφέρομε σε μετάφραση από τον αείμνηστο και αγιασμένο, πράγματι, καθηγητή μας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Βασίλειο Βέλα «Το γήρας, το έχον τιμή, αξίαν (=τίμιον) δεν είναι εκείνο, το οποίον αριθμεί πολλούς χρόνους ουδέ η αξία μετράται με τον αριθμό των ετών. Η αρετή (=φρόνησις) κάνει την παλιάν κεφαλήν εις τους ανθρώπους και ο ακηλίδωτος βίος κάνει το γήρας».

Ο κ. Ιωάννης Σκαλίδης και ακηλίδωτος είναι, και πλήρης αρετών. Είναι το καύχημά μας. Και το θεωρώ υψίστη τιμή για την ταπεινότητά μου να κάνω την φτωχή αναφορά μου στο σεπτό και παναγάπητο πρόσωπό του. Μια ταπεινή αναφορά στα 86 χρόνια του. Αναφορά σε έναν ανθηρό έφηβο, πάντα φρέσκο, πάντα ήρεμο και πάντα πλούσιο σε στοχασμό και καρποφόρο εύχημο λόγο.

Σεβαστέ μου και λίαν αγαπητέ μου κ. Γιάννη: «Τι σήμερα, τα αύριο, τι χθες, στιγμές ο χρόνος είναι» λέγει ο ποιητής και έτσι είναι. Στιγμές αιώνιες με την μεγάλη πραγματικότητα που την ζούμε για σας και από σας: «ότι αγαπώ γεννιέται αδιάκοπα / ότι αγαπώ βρίσκεται πάντα στην αρχή του».

Σας χρωστάμε πολλά. Μας δίνεται πολλά. Ακόμα κι ένα άκουσμά σας στο τηλέφωνο, μας γεμίζει τιμή, χαρά και αγαλλίαση. Από καρδιάς σας ευχαριστούμε, βαθύτατα σας εκτιμούμε και θερμά σας ευχόμαστε χρόνια σας πολλά για να ζεσταίνεται τις καρδιές μας και να στελιώνετε τα βήματά μας.

"google ad"

Συλλογές Άρθρων

Επιλεγμένα άρθρα από όλο το Internet | Συλλέγουμε τα καλύτερα άρθρα, θέσεις και απόψεις από διάφορα sites και blogs. Τα αναδημοσιεύουμε στην ιστοσελίδα του "Α.τ.Κ." αναφέροντας πάντα την πηγή και τον συντάκτη. | Κάντε like τον "Α.τ.Κ." στην facebook σελίδα του και ακολουθήστε τον λογαριασμό του στο twitter | Περισσότερα άρθρα εδώ

Recent Posts

Δύο διασώσεις μεταναστών σε λίγες ώρες νότια της Κρήτης – Προβληματισμός εκ μέρους των αρχών

Συνολικά 56 μετανάστες διασώθηκαν σε δύο επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν νότια της Κρήτης μέσα σε λίγες…

6 hours ago

Ναυάγιο “Ηράκλειον”: Ένα βήμα πιο κοντά οι έρευνες για το εντοπισμό του πλοίου που δεν βυθίστηκε στην Φαλκονέρα

Όπως πρώτα είχε αποκαλύψει η εφημερίδα Νέα Κρήτη, το neakriti.gr και η εκπομπή Ελεύθερο Σημείο…

7 hours ago

Η “Μάχη της Κρήτης”: “Παρέλαση” πολιτικών αρχηγών στο νησί στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές

H Μάχη της Κρήτης και των …εντυπώσεων αναμένεται να διεξαχθεί τις επόμενες ημέρες στο νησί, καθώς…

11 hours ago

Λαγουβάρδος: «Ερχεται το θερμότερο καλοκαίρι των τελευταίων ετών»

Με το θερμόμετρο να έχει φτάσει ακόμη και τους 36 βαθμούς στις αρχές Μαϊου, οι…

11 hours ago

Πανελλαδικές εξετάσεις: Πάνω από 68.000 οι εισακτέοι για το ακαδημαϊκό έτος 2024-25 – Το πρόγραμμα των μαθημάτων

Αρχίζουν από την ερχόμενη εβδομάδα οι Πανελλαδικές Εξετάσεις, με τους υποψηφίους να διεκδικούν μία θέση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για…

11 hours ago

Eπίσκεψη στην Παλαιστίνη σήμερα ο Κασσελάκης – Θα βρεθεί σε Ιεροσόλυμα, Βηθλεέμ και Ραμάλα

Στην Παλαιστίνη θα βρεθεί σήμερα ο Στέφανος Κασσελάκης ο οποίος πέρα από την Ραμάλα, θα βρεθεί αυτό το διήμερο…

11 hours ago

This website uses cookies.