19.8 C
Chania
Sunday, April 28, 2024

Κατάμεστη η αίθουσα στο ΤΕΙ Χανίων στην εκδήλωση του ΚΚΕ για τη θυσία των 200 της Καισαριανής | Φωτός

Ημερομηνία:

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ τη Δευτέρα 30 Απριλίου στο ΤΕΙ Χανίων, όπου τιμήθηκαν οι αγώνες της εργατικής τάξης και των κομμουνιστών. Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου, «η εκδήλωση εντάσσεται στα πλαίσια του εορτασμού για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, και είχε στόχο να θυμίσει σε όλους τις θυσίες και τους αγώνες του τότε, δίνοντας ελπίδα και δύναμη στην εργατική τάξη του σήμερα, ώστε να αντιπαλέψει τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική, να δηλώσει την αντίθεση του στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που όλο και εντείνονται στην περιοχή».

Πιο αναλυτικά, κι όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου:

«Στην εκδήλωση την κεντρική ομιλία έκανε ο Σάββας Βασιλειάδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις, στην αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού η οποία σχεδιάζεται στο άμεσο μέλλον, καθώς και στα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και επεμβάσεις. Στο τέλος κάλεσε την επόμενη μέρα στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στα Νέα καταστήματα, όπως επίσης και στην μεγάλη κινητοποίηση που οργανώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης Κρήτης (ΕΕΔΥΕ) την Κυριακή 13 Μάη στην αμερικανοΝΑΤΟική βάση στη Σούδα στα Χανιά, κινητοποίηση που εντάσσεται στις πανελλαδικές δράσεις που έχει προγραμματίσει η ΕΕΔΥΕ την ίδια μέρα.

Μετά την ομιλία ακολούθησε σύντομο χρονικόαφιέρωμα από τη Θεατρική Ομάδα Χανίων της ΚΝΕ, όπου αναφερόταν στα γεγονότα που έλαβαν χώρα εκείνες τις μέρες στο Στρατόπεδο του Χαϊδαρίου μέχρι και τη μέρα της εκτέλεσης. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη ζωή και τη δράση των5 Κρητικών Κομμουνιστών που ήταν και αυτοί μέσα στους 200 εκτελεσμένους της 1ης Μάη του 1944, οι οποίοι είναι:

  • από τα Χανιά: ο Καλαφατάκης Θρασύβουλος, ο Κορναράκης Παναγιώτης, ο Μαριακάκης Νίκος
  • από το Ρέθυμνο: ο Μαμαλάκης Γιώργος
  • από το Ηράκλειο: ο Σουκατζίδης Ναπολέων

Στο τέλος του αφιερώματος απονεμήθηκαν έπαινοι μνήμης και τιμής στις οικογένειες των Χανιωτών εκτελεσμένων.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή της ταινίας του Παντελή Βούλγαρη «ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ», η οποία αναφέρεται στη ζωή των 200 της Καισαριανής, επικεντρώνοντας στη ζωή του Ναπολέοντα Σουκατζίδη, το ρόλο που είχε μέσα στο στρατόπεδο, και κυρίως το ήθος και την πίστη του στον αγώνα και τα ιδανικά του Κομμουνιστικού Κόμματος, την πάλη για τη δημιουργία ενός καινούριου κόσμου που καταργεί την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.»

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αρχιερατικό μνημόσυνο Ειρηναίου

Επί τη συμπληρώσει ένδεκα ετών από της εις Κύριον...

Ρέθυμνο: Κοινή ανακοίνωση φοιτητικών συλλόγων για την εισβολή αστυνομικών σε σπίτι φοιτήτριας

Με κοινή τους ανακοίνωση οι φοιτητικοί συλλόγοι Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας,...

Πορεία στις γειτονιές της Νέας Χώρας ενάντια στην ξενοδοχοποίηση στο Λόφο Καστέλι

Παρέμβαση - πορεία στην γειτονιά της Νέας Χώρας πραγματοποιήθηκε...