14.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

«Κατηγορώ» Τσίπρα για Μητσοτάκη: Επιλέγει τον διχασμό και την ένταση αντί για την κοινωνική ειρήνη

Ημερομηνία:

«Δεν είμαι εδώ απλά για να σας ρωτήσω στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου αλλά είμαι εδώ για να σας κατηγορήσω»Έτσι άνοιξε την τοποθέτησή του ο Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής του για την αστυνομική βία και αφού προηγουμένως είχε εκφράσει τη συμπαράστασή του προς τα θύματα της αστυνομικής αυθαιρεσίας αλλά και προς τον τραυματισμένο αστυνομικό στον οποίο ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση.

«Την οργή των νοικοκυραίων να φοβάστε»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία επέμεινε ιδιαίτερα στο ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν αυτή που ευαγγελίστηκε την ασφάλεια, αλλά όπως είπε, είναι τελικά αυτή που «σπέρνει τον φόβο και την ανασφάλεια» στους πολίτες. Χαρακτηριστικά τόνισε πως «σαν να μην έφτανε η καταστολή της ζωής και της καθημερινότητάς μας από τα αναγκαστικά περιοριστικά μέτρα, έχουμε τώρα και τα τάγματα εφόδου της αστυνομίας σας, να  κακοποιούν νέους, οικογένειες επειδή βγήκαν μια βόλτα στη πλατεία της γειτονιάς τους». «Δημιουργείτε στους πολίτες την αίσθηση ότι βρίσκονται σε κατάσταση πολιορκίας, στις γειτονιές τους και στα σπίτι τους» πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι η κοινωνία συνολικά είναι οργισμένη γιατί η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός αντί να εκφράσουν μια συγνώμη για τη διαχείριση της πανδημίας οι ίδιοι παρουσιάζουν μια «ανέμελη» και αλαζονική συμπεριφορά έναντι των ταλαιπωρημένων πολιτών που η κυβέρνηση τους φορτώνει νέα μέτρα, τους κυνηγάει τους με δυσβάσταχτα πρόστιμα και επιπλέον μετατρέπει τις γειτονιές τους σε «εμπόλεμη ζώνη».

«Την οργή των νοικοκυραίων να φοβάστε» είπε υπογραμμίζοντας ότι μεγάλο μέρος όσων δυσανασχετούν ανήκει σε αυτούς που ψήφισαν ΝΔ.

Προσθέτοντας ένα ακόμη «κατηγορώ», είπε ότι η κυβέρνηση συνειδητά στήνει ένα σκηνικό αστυνομικού κράτους και έχει στρατηγική της την ένταση, την πόλωση και τον διχασμό και όχι την ομαλότητα.

Αποχαλίνωση και όχι «μεμονωμένα περιστατικά»

Ενδεικτικά αναφέρθηκε στην υπόθεση Ινδαρέ, αλλά και στα γεγονότα της Τρίτης καταλογίζοντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι γνώριζε πως υπάρχει ραντεβού των χούλιγκαν και δεν επρόκειτο καν για αντεξουσιαστές, και αντί να προστατεύσει την διαδήλωση προτίμησε να ρίξει την ευθύνη στους πολιτικούς αντιπάλους του. Αναφέρθηκε επίσης στην περίπτωση του ΑΠΘ όπου ενώ είχε ανακοινωθεί η λήξη της κατάληψης η Αστυνομία επενέβη μερικές ώρες νωρίτερα.

Δίπλα σε αυτά παρουσίασε σειρά περιστατικών από όλη τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη μέχρι στιγμής προκειμένου να καταδείξει ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά αλλά για μια συνολική κατάσταση «αποχαλίνωσης».

  • Όταν τον Οκτώβρη του 2019, η αστυνομία έμπαινε σε κινηματογράφους για να βγάζει νέους ανθρώπους σηκωτούς επειδή έβλεπαν το “Joker”.
  • Όταν το Δεκέμβρη του 2019, μαινόμενοι άνδρες της ΔΡΑΣΗ έμπαιναν στο σπίτι του Δημήτρη Ινδαρέ, τον έδεναν πισθάγκωνα, του έβαζαν κουκούλα και τον βασάνιζαν.
  • Όταν τον περασμένο Φλεβάρη, άνδρες των ΜΑΤ στη Χίο έσπαγαν αμάξια και έβριζαν τους κατοίκους αποκαλώντας τους τουρκόσπορους και ξυλοκοπώντας τους.
  • Όταν η αστυνομία τον Οκτώβρη, ξυλοκοπούσε και προχωρούσε σε συλλήψεις μαθητών στο Μαρούσι, τους οποίους κρατούσε επί τέσσερις μέρες φυλακισμένους στη ΓΑΔΑ σαν κοινούς εγκληματίες.
  • Όταν τον Ιούνιο, κατά τη διάρκεια συλλαλητηρίου στον Βόλο, ο 27χρονος Βασίλης Μάγγος έπεφτε θύμα ξυλοδαρμού από άνδρες των ΜΑΤ και ΟΠΚΕ και ένα μήνα μετά άφηνε την τελευταία του πνοή.
  • Όταν το Μάϊο η αστυνομία επιτέθηκε αναίτια σε νέους και νέες που απλά κάθονταν στις πλατείες στην Αγ. Παρασκευή, την Κυψέλη, την Καλλιθέα και την Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης.
  • Όταν άνδρες των ΜΑΤ το Νοέμβρη, ψέκαζαν πεντάχρονο παιδί με τη μητέρα του σε έφοδό τους σε καφετέρια στο Γαλάτσι.
  • Όταν τα ΜΑΤ επιτέθηκαν αναίτια στους χιλιάδες ανθρώπους που γιόρταζαν μια σπουδαία δημοκρατική νίκη της κοινωνίας μας, την καταδίκη των νεοναζί της Χρυσής Αυγής.

Κατηγόρησε περαιτέρω τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση ότι συνειδητά καλύπτει την αστυνομική αυθαιρεσία και την ατιμωρησία και ότι βλέπει την αστυνομία ως βραχίονα του κομματικού μηχανισμού. Αναφέρθηκε επιπλέον στο θέμα της πρόσληψης των ειδικών φρουρών εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ (θέμα για το οποίο επανήλθε πιο αναλυτικά στη δευτερολογία).

Οι πολίτες ενωμένοι στο ότι δεν εμποστεύονται την κυβέρνηση

Εγκάλεσε τον πρωθυπουργό για υποκριτική επίκληση της ενότητας και του αντέτεινε ότι στην πραγματικότητα ζητάει σιωπή και να κάτσουν όλοι ήσυχα στα σπίτια τους και όταν αυτό δεν συμβαίνει καταφεύγει στην «όξυνση» και τον «διχασμό».

Πρόσθεσε ότι αυτό στο οποίο είναι ενωμένοι οι πολίτες σήμερα είναι:

"google ad"

  • Στο ότι δεν εμπιστεύονται μια κυβέρνηση που τα έχει κάνει θάλασσα στην πανδημία.
  • Στο ότι τους προσβάλλει η εικόνα ενός πρωθυπουργού να σπάει το lockdown για γλέντια και βόλτες.
  • Στο ότι πιστεύουν πως τα μέτρα στήριξης είναι ανύπαρκτα.
  • Στο ότι εκτιμούν ότι η οικονομική τους κατάσταση είναι άσχημη και θα χειροτερέψει.
  • Στο ότι δεν εμπιστεύονται τα περισσότερα ΜΜΕ, γιατί τα θεωρούν φερέφωνα της κυβέρνησης.

Η απάντηση της κυβέρνησης σε αυτά είπε, είναι ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ, έκανε δε λόγο για δοκιμασμένη στρατηγική ότι δηλαδή όποιος διαμαρτύρεται ταυτίζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η κοινωνία όμως, συνέχισε, έχει ξεπεράσει τους διχασμούς δεκαετιών για να πάει ένα βήμα παραπέρα και αυτό που πρέπει να μας απασχολεί είναι «σε τι χώρα θα ζήσουμε μετά την πανδημία».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...