20.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Καυσόξυλα σε τιμές πετρελαίου – Σε έλλειψη οι ξυλόσομπες στα μαγαζιά

Ημερομηνία:

Στα καυσόξυλα στρέφονται χιλιάδες καταναλωτές, που σπεύδουν να κάνουν από τώρα τις προμήθειές τους για τον χειμώνα. Η τιμή στα καυσόξυλα έχει εκτοξευτεί, ήδη παρατηρούνται ελλείψεις, ενώ σε λίστα αναμονής μπαίνουν όσοι επιλέγουν να αγοράσουν ξυλόσομπες.

Παράγοντες της αγοράς λένε ότι για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες καταγράφεται τόσο μεγάλη ζήτηση για ξύλα και μάλιστα τόσο νωρίς. Η ενεργειακή κρίση φέρνει τα νοικοκυριά σε αναζήτηση τρόπων για να περιορίσουν τα έξοδα για θέρμανση τον χειμώνα και τα ξύλα είναι μία από τις επιλογές.

Ωστόσο, υπάρχουν προβλήματα:

  1. Δεν θα υπάρχει επάρκεια ούτε για τα Χριστούγεννα
  2. Οι παραγγελίες είναι σε αναμονή τουλάχιστον 20 ημερών.

Συνήθως οι παραγγελίες για ξύλα ξεκινούσαν κατά τον Οκτώβριο. Φέτος, ξεκίνησαν από τα τέλη… Ιουλίου!

Ο λόγος που έχουν αυξηθεί φέτος οι τιμές «φτάνοντας» το πετρέλαιο, είναι ότι η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Αλβανία έχουν σταματήσει τις εξαγωγές πέλετ και καυσόξυλων. Περιορισμένη είναι επίσης η προσφορά από παραγωγούς στην Ελλάδα, καθώς στην επαρχία προτιμούν να μην τα πουλούν στην Αττική. Έτσι, φέτος η Αθήνα αναμένεται να αντιμετωπίσει μεγάλο πρόβλημα.

Κατακόρυφη αύξηση στις τιμές για ξύλα

Όσον αφορά τις τιμές καταγράφεται αύξηση της τάξη του 20-30%: Ξεκινούν από 120 έως 130 ευρώ και φτάνουν τα 140 έως 150 ευρώ το κυβικό.

Τι χρειάζεται, όμως, να προσέχουν οι πολίτες στις αγορές;

Τα ξύλα πρέπει να είναι ξερά και στεγνά μέσα σε υπόστεγο. Αυτό είναι το βασικό, όπως επισημαίνουν οι γνωρίζοντες.

Λίστα αναμονής για ξυλόσομπες

«Άνθιση» γνωρίζουν οι παραδοσιακές ξυλόσομπες εν μέσω ενεργειακής κρίσης, η οποία φαίνεται να σπρώχνει μανιωδώς τους καταναλωτές να αναθεωρήσουν τον οικιακό τρόπο θέρμανσης. Ο πανικός των πολιτών ενόψει του δύσκολου χειμώνα είχε ως αποτέλεσμα την εξάντληση των αποθεμάτων σε πολλές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης, δημιουργώντας λίστες αναμονής παραγγελιών που φτάνουν έως και τις τρεις εβδομάδες.

Η ξυλόσομπα για κάποιους μπορεί να αποτελεί μία μακρινή ανάμνηση του παρελθόντος από το σπίτι στο χωριό, ωστόσο, για τους περισσότερους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας, τον φετινό χειμώνα αποτελεί την απάντηση στην ενεργειακή φτώχεια. «Θεωρώ πως έχουμε επιστρέψει ξεκάθαρα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης. Η αύξηση στην ζήτηση παραπέμπει σε χρονιές του 2012-2013 και επικρατεί ένας χαμός με τις αγορές» αναφέρει στο ThessToday ο κ. Κωνσταντίνος Πασταρματζής, ιδιοκτήτης καταστήματος με συσκευές θέρμανσης στην περιοχή του Λαγκαδά.

Η δεκαετής οικονομική κρίση σε συνδυασμό με το μίγμα των ενεργειακών προϊόντων που παραμένει σε υψηλά επίπεδα «γονατίζουν» τα ελληνικά νοικοκυριά τα οποία μετράνε καθημερινά της πληγές τους αναζητώντας λύσεις για να περάσουν έναν πιο ήπιο χειμώνα. Όπως εξηγεί ο κ. Πασταρματζής, οι καταναλωτές πλέον δεν διαθέτουν χρήματα και στρέφονται διαρκώς σε φθηνότερες συσκευές, με τις ξυλόσομπες να βρίσκονται στο «νούμερο ένα» των αγορών.

Τα παραπάνω δεν προκαλούν ιδιαίτερη εντύπωση καθώς σύμφωνα με τον κ. Πασταρματζή πρόκειται για το μέσο που αποτελεί σταθερή αξία θέρμανσης για τον χειμώνα, και στην παρούσα φάση και το πιο οικονομικό, με τις τιμές να κυμαίνονται στα 450 ευρώ, ενώ σαφώς υπάρχουν και φθηνότερες ξεκινώντας από τα 150 ευρώ. «Είχαμε χρόνια να ζήσουμε κάτι τέτοιο. Γίνεται πανικός όσον αφορά την ζήτησή τους, τα τηλέφωνα χτυπούν συνεχώς και εννέα από τις δέκα παραγγελίες είναι για ξυλόσομπα. Ο καθένας ψάχνει την φθηνότερη περίπτωση για το σπίτι του κι εμείς προσπαθούμε να προλάβουμε να τους εξυπηρετήσουμε όλους. Περιμέναμε πως θα αναζητήσουν λύσεις οι καταναλωτές, αλλά δεν υπολογίζαμε τέτοια αύξηση».

"google ad"

Αύξηση 50% στις τιμές σε σχέση με πέρυσι

Η εκτίναξη της ζήτησης του παραδοσιακού μέσου θέρμανσης προκάλεσε τεράστιο πρόβλημα στις επιχειρήσεις, οι οποίες φέτος πιάστηκαν «απροετοίμαστες» καθώς οι παραγγελίες ξεκίνησαν από τον Μάρτιο.

Όπως αναφέρει από την πλευρά του στο ThessToday, ο κ. Αναστάσιος Χατζηβασιλείου λόγω της σοβαρής έλλειψης αποθεμάτων μπορούν να εξυπηρετήσουν μόνο 1 από τις 6 παραγγελίες για ξυλόσομπες. «Κάθε χρόνο προετοιμαζόμαστε ώστε να κρατήσουμε αποθέματα, να κάνουμε προεργασία και να είμαστε έτοιμοι στην αρχή του φθινοπώρου. Φέτος δεν προλαβαίνουμε τους πελάτες μας γιατί ξεκίνησαν τις αναζητήσεις από το πρώτο εξάμηνο και συνεχώς αυξάνονται».

Ο αυξημένος όγκος των παραγγελιών για ξυλόσομπα έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται λίστες αναμονής, που πολλές φορές φτάνουν έως και τις τρεις εβδομάδες για κάθε παράδοση. «Δεν ξέρω πως θα καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε καθώς η ζήτηση εκτοξεύεται επιθετικά καθημερινά, πόσο μάλλον τώρα που πλησιάζει ο χειμώνας και ήδη ξεκίνησαν οι βροχές. Οι τιμές μας, λόγω των προϊόντων που εμπορευόμαστε οι ίδιοι, αυξήθηκαν περίπου κατά 50% σε σχέση με πέρυσι, φτάνοντας στα 400-500 ευρώ για μία καλή ξυλόσομπα. Αυτό ωστόσο, όπως φαίνεται, δεν σταμάτησε τον κόσμο από τις αγορές του, καθώς υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη να βρουν φθηνότερα μέσα θέρμανσης».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...