21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Τρεις υποθέσεις ασέλγειας σε αγόρια ερευνά η ΕΛ.ΑΣ – Τι απαντά η Κιβωτός του Κόσμου

Ημερομηνία:

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ελληνική Αστυνομία ερευνά τρεις υποθέσεις ασέλγειας δύο ενήλικων και ενός ανήλικου αγοριού, που φιλοξενούνται στην Κιβωτό του Κόσμου.

Οι καταγγελίες αφορούν ως υπαίτια άτομα που έχουν σχέση με τη δομή.

Την πρώτη καταγγελία έκανε ένας 19χρονος, ο οποίος πήγε χθες στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων και κατέθεσε πως πρόσωπο το οποίο υπηρετεί στη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση ασελγούσε σε βάρος του από τον Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι τον Ιανουάριο του 2022, του συμπεριφερόταν με υποτιμητικό και εξευτελιστικό τρόπο, τον υποχρέωσε να σταματήσει το σχολείο, να εργάζεται και στην ουσία, όπως ανέφερε, τον εκβίαζε να μην μιλήσει ώστε να τον έχει πάντα κοντά του.  Διαφορετικά, τον απειλούσε πως θα έκοβε το επίδομα της ανήμπορης μητέρας του και θα έχανε τη δουλειά του ο μεγαλύτερος αδερφός του.

Ο 19χρονος στην κατάθεσή του ανέφερε ότι άλλα δύο παιδιά που πέρασαν από τις δομές της «Κιβωτού του Κόσμου», έχουν υποστεί παρόμοιες – με αυτόν – κακοποιήσεις. Ύστερα από αυτή την εξέλιξη, η Υποδιεύθυνση Ανηλίκων που έχει αναλάβει την υπόθεση αναμένεται να καλέσει για κατάθεση και αυτά τα δύο παιδιά.

Υπενθυμίζεται ότι η καταγγελία διαβιβάστηκε από τον «Συνήγορο του Πολίτη» στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση, ενώ την υπόθεση έχει αναλάβει η υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής. Ελέγχονται τέσσερις δομές της Κιβωτού του Κόσμου, δύο στην Αττική και δύο στην επαρχία.

Η προκαταρκτική εξέταση που διατάχθηκε από την εισαγγελία αφορά στις συνθήκες διαβίωσης όπως διατροφή, διαχείριση και σεξουαλική κακοποίηση.

Η κατάθεση

Στην 7σέλιδη κατάθεση που έδωσε ο 19χρονος περιγράφει ασύλληπτα περιστατικά κακοποίησης. Το παιδί, από τα έξι του χρόνια, φιλοξενείτο κατά διαστήματα σε διάφορες δομές της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας, μαζί με τη μητέρα του η οποία παρουσίαζε σοβαρά προβλήματα υγείας και τον μεγαλύτερο αδερφό του.

Όπως υποστήριξε, τον συγκεκριμένο άνθρωπο τον γνώρισε στη Γ΄ Γυμνασίου όταν πήγαινε στο Κέντρο Ημέρας στον Κολωνό και έπαιζε μπάσκετ. Κάπου μετά το Πάσχα, όπως είπε στην κατάθεση του, του πρότεινε να φύγει από την Αθήνα και θα τον βοηθούσε να βρει δουλειά και να φτιάξει το μέλλον του.

Στην κατάθεση του περιγράφει με λεπτομέρειες, το τι ακριβώς βίωνε και το τι είδους σεξουαλική παρενόχληση και ασέλγεια δεχόταν. Όταν ο μαθητής αντιδρούσε και δεν δεχόταν τις κινήσεις του συγκεκριμένου ατόμου, εκείνος τον έστελνε να κάνει δουλειές. Όσο περνούσαν οι μήνες, ο καταγγελλόμενος έβρισκε ολοένα και περισσότερο χρόνο να περνάει μαζί του, τον φιλοξενούσε στο δωμάτιο του, ενώ του επέβαλλε να μένει αξύριστος και ακούρευτος. Όπως δε, λέει το παιδί, τον υποχρέωνε να του βάζει και να του βγάζει τα παπούτσια και τις κάλτσες, να τον υπηρετεί ενώ σταμάτησε να πηγαίνει ακόμα και στο σχολείο. Όπως λέει. ο συγκεκριμένος του έδινε χρήματα, του αγόραζε παπούτσια 180 ευρώ και iphone των 800 ευρώ.

Στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, με αφορμή ένα περιστατικό που έγινε στη δομή του Βόλου με την κλοπή κάποιων χρημάτων, το παιδί βρήκε τη δύναμη και το θάρρος να φύγει από τη δομή. Όπως είπε, αποκάλυψε τα όσα θλιβερά βίωνε στη μητέρα του. Στο τέλος της κατάθεσης του, ένας από τους λόγους, όπως είπε που δεν μιλούσε τόσο καιρό ήταν ότι φοβόταν μήπως πάρουν το διαμέρισμα που μένει η μητέρα του και μείνει στο δρόμο. Πήρε όμως όπως λέει τη δύναμη από τους ανθρώπους που τον στήριξαν και αποφάσισε να μιλήσει. Στην εξέταση του από τους αστυνομικούς του Ανηλίκων, είπε ότι ο συγκεκριμένος έχει παρενοχλήσει και άλλα παιδιά και ότι αυτός δεν ήταν ο πρώτος. Θεωρεί ακόμη, ότι ο συγκεκριμένος άνδρας είναι παιδόφιλος αφού τον παρενοχλούσε όταν ήταν 16.5 ετών και ένα άλλο παιδί όταν ήταν 15.5.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

«Διενεργείται προκαταρκτική εξέταση, δυνάμει εισαγγελικής παραγγελίας, προς διερεύνηση αξιόποινων πράξεων, της ‘κατάχρησης ανηλίκου που συμπλήρωσε τα 14 έτη και μη από οικείο, κατά συρροή και κατ΄εξακολούθηση’ και της ‘σωματικής βλάβης αδύναμων προσώπων κατά συρροή, άπαξ και κατ’ έξακολούθηση’, που φέρεται να τελέστηκαν ή να τελούνται σε βάρος ανηλίκων, φιλοξενούμενων στις δομές της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας ‘Κιβωτός του Κόσμου’, με έδρα την οδό Ζηνοδώρου στον Κολωνό και συγκεκριμένα στις δομές της Αθήνας, Πειραιά, Χίου, Πωγωνιανής Ιωαννίνων, Βόλου και Καλαμάτας, ύστερα άπο έγγραφη αναφορά – καταγγελία που απέστειλε η Ανεξάρτητη Αρχή ‘Συνήγορος του Πολίτη’ στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών».

Κιβωτός του Κόσμου: Η επίσημη απάντηση στις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση

"google ad"

Η «Κιβωτός του Κόσμου» εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κάνει λόγο για έκπληξη σχετικά με τις καταγγελίες περί σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου στις δομές της.

Η «Κιβωτός του Κόσμου» στη δήλωσή της αναφέρει:

«Με μεγάλη έκπληξη και σοκ διαβάσαμε τα σημερινά δημοσιεύματα αναφορικά με μαρτυρία – κατάθεση 19χρονου, πρώην φιλοξενούμενου ανηλίκου στις κοινωφελείς δομές μας, εις βάρους προσώπου που σχετίζεται με την Κιβωτό του Κόσμου για διενέργεια πράξεων ασέλγειας.

Η Κιβωτός του Κόσμου διαβεβαιώνει ότι δεν έχει γνώση των καταγγελλόμενων περιστατικών ούτε των γεγονότων ούτε των προσώπων που αναφέρονται στα δημοσιεύματα αυτά. Συνεπώς, επί του παρόντος, δεν μπορεί να λάβει θέση και αναμένει να δοθούν περισσότερες πληροφορίες από τις αρμόδιες αρχές.

Είναι αυτονόητο ότι καταδικάζουμε απερίφραστα τέτοια περιστατικά και διαβεβαιώνουμε ότι πρώτη η Κιβωτός του Κόσμου και οι Κοινωνικές Υπηρεσίες της θα συνδράμουν τις Αρχές στη διερεύνηση των καταγγελλομένων. Έχοντας γνώση του ρόλου της Κιβωτού του Κόσμου και των ευθυνών μας, δηλώνουμε ότι, εφόσον διαφανεί ότι υπάρχει ευθύνη ανθρώπων που σχετίζονται με την Κιβωτό, θα λάβουμε τα απαιτούμενα μέτρα και θα υποστούμε τις συνέπειες.

Η Κιβωτός του Κόσμου, στις δομές φιλοξενίας ανηλίκων που έχει δημιουργήσει, έχει πάντοτε πρωταρχικό κριτήριο και νομική ευθύνη την παιδική προστασία, η οποία και αποτελεί το μοναδικό γνώμονα για το κοινωφελές έργο και τις δράσεις μας.

Δηλώνουμε ότι είμαστε στη διάθεση των Αρχών για την παροχή κάθε στοιχείου και συνδρομής προς το σκοπό της πλήρους διελεύκανσης της υπόθεσης και παρακαλούμε τους αρμοδίους για την άμεση διερεύνηση όσων αναφέρονται στα δημοσιεύματα».

 

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βιβλιοπαρουσίαση στα Χανιά: Κωνσταντίνα Μπαλωμενάκη – Στον καιρό του Λυμεώνα

Οι Εκδόσεις Ραδάμανθυς παρουσιάζουν τη νουβέλα επιστημονικής φαντασίας της...

Χαρούπι: Ο διατροφικός θησαυρός της κρητικής γης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η αγροδιατροφική παράδοση του χαρουπιού της Κρήτης βρίσκεται στον...

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε οι δείκτες του ρολογιού θα πάνε μια ώρα μπροστά

Με το δεύτερο 10ημερο του Μαρτίου να ολοκληρώνεται, οδεύουμε...

Ο τουρισμός “φωνάζει” για προσωπικό

Μετά από ένα τουριστικό έτος με περίπου 33 εκατομμύρια επισκέπτες από το εξωτερικό,...