15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Ανδρέας Παπανδρέου: Όταν με μία μόνο φράση του, πετσόκοψε τη χούντα

Ημερομηνία:

Είναι γνωστό πως ο Ανδρέας Παπανδρέου αποτελούσε “αγαπημένο” πρόσωπο της CIA. Σε ένα από τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ, είναι η απομαγνητοφώνηση 30 σελίδων μιας συνέντευξης που είχε παραχωρήσει ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1972 σε δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό της Ουάσιγκτον. Ήταν η πρώτη φορά που δηλώθηκε ευθαρσώς από Έλληνα πολιτικό, ενώπιον αμερικανικού τηλεοπτικού ακροατηρίου, ότι ο πρωτεργάτης του πραξικοπήματος, Γιώργος Παπαδόπουλος, ήταν πράκτορας της CIA. “Στην Ελλάδα λέμε ότι ο Γιώργος Παπαδόπουλος ήταν ο πρώτος γνωστός πράκτορας της CIA που έγινε πρωθυπουργός σε μια ευρωπαϊκή χώρα”, ανέφερε μεταξύ άλλων.

Την εποχή εκείνη και συγκεκριμένα από το 1971 ως το 1974, ο Παπανδρέου προσπαθούσε να προωθήσει τη δημιουργία αντίστασης και κύματος υποστήριξης εναντίον της δικτατορίας, στο εξωτερικό, ώστε να ανατραπούν οι Συνταγματάρχες. Το 1972, όταν και έδινε την ιστορική συνέντευξή του στις ΗΠΑ ο Παπανδρέου, η χούντα είχε αρχίσει να αποδυναμώνεται, μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες του Παπαδόπουλου να εντάξει στους κόλπους της “κυβέρνησής” του, εκπροσώπους του παλαιού πολιτικού κόσμου, αλλά και λόγω της συνεχιζόμενης συγκέντρωσης εξουσιών, με κορύφωση την ανάληψη της αντιβασιλείας. Τον Μάρτιο του 1972, εμφανίστηκαν οι πρώτες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των φοιτητών κατά της χουντικής αυθαιρεσίας στα πανεπιστήμια, με αντιαμερικανικό πρόσημο.

Παρουσιαστής της εν λόγω εκπομπής με τίτλο “Firing Line”, ήταν ο συντηρητικός Buckley, William F., Jr. (από το 1966 ως το 1999) και ο τίτλος του επεισοδίου ήταν “The Greek Dilemma”.

Ολόκληρη η ιστορική συνέντευξη παρακάτω:

Η συνέντευξη έχει διασωθεί από το αρχείο του Hoover Institute. Σύμφωνα με την περιγραφή του επεισοδίου:

“Η κυβέρνηση του πατέρα του κ. Παπανδρέου, του Γεωργίου, είχε εκδιωχθεί από τους Συνταγματάρχες το 1967, και ο Παπανδρέου γιος – που είχε διωχθεί και εκδιωχθεί από τη χώρα – ασκούσε πιέσεις στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών για να εκμεταλλευτεί τη δυναμική της στην Ελλάδα που αποκτήθηκε με τις αμερικανικές βάσεις ώστε να πιεστεί η χούντα και να αναγκαστεί να αποκαταστήσει τη Δημοκρατία στη χώρα. Μιλώντας για το πόσο χρήσιμη σύμμαχος ήταν η Ελλάδα, ο Α. Παπανδρέου έλεγε: “Ο Χίτλερ καθυστέρησε ολόκληρο το πρόγραμμά του για να επιτεθεί στην ανατολή, για να αντιμετωπίσει πρακτικά άοπλους στρατιώτες (στην Ελλάδα). Δεν διαφέρει πολύ από το Βιετνάμ, παρεμπιπτόντως. Όταν υπάρχει ψυχή σε έναν αγώνα…”. Ο παρουσιαστής τον ρώτησε: “Υποδηλώνετε πως δεν θα υπήρχε ψυχή σε έναν αγώνα ενάντια στη Σοβιετική Ένωση;”. Με τον Παπανδρέου να απαντά: “Εννοώ πως στην Ελλάδα θα υπήρχε ψυχικό σθένος στον αγώνα ενάντια σε οποιαδήποτε κατοχική δύναμη, είτε ήταν κόκκινη, μπλε, πράσινη ή λευκή. Και γι’ αυτό παλεύουμε σήμερα ενάντια σε αυτό που είναι στρατιωτική κατοχή της Ελλάδας, όχι εσωτερική δικτατορία αλλά στρατιωτική κατοχή της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και υπό την καθοδήγηση του Πενταγώνου”.

Ερωτηθείς από τον Buckley, William F., Jr. αν τελικά ο Τζόνσον ήλεγχε τους χουντικούς, ο Παπανδρέου απαντά καταφατικά. “Μα αποκαλεί μπάσταρδους αυτούς που ελέγχει;”, επιμένει ο παρουσιαστής, για να λάβει την απάντηση: “Γνωρίζοντας την ποιότητα των ανθρώπων της χούντας, λογικά ναι”.

Σε άλλο σημείο κατακεραύνωνε τη δράση της CIA την εποχή εκείνη, αναφέροντας πως “αν το επιλέξετε ας διαχειριστεί τις δικές μου υποθέσεις, αλλά όχι της χώρας μου”.

Ερωτηθείς για το αν ο δικτάτορας Παπαδόπουλος ήταν όργανο της CIA, ο Παπανδρέου απάντησε πως: “Τυχαίνει να τον γνωρίζω. Από κακή μου τύχη έγινα υπουργός επικρατείας και ήμουν υπεύθυνος της ελληνικής υπηρεσίας πληροφοριών. Με μεγάλη μου έκπληξη ανακάλυψα το εξής. Η ΚΥΠ ήταν οικονομικά και διοικητικά, προσάρτημα της αμερικανικής CIA. Γεγονός που δεν προκαλεί τόση έκπληξη μιας και δημιουργήθηκε μετά τον εμφύλιο πόλεμο από το γραφείο στρατηγικών υπηρεσιών που ήταν ο πρόδρομος της CIA. Ξέρετε, αυτός ήταν κι ο λόγος που δεν μπορούσαμε να τους σταματήσουμε από το να παρακολουθούν τα τηλέφωνά μας. Προσπαθήσαμε, αλλά δεν το πέτυχα. Αλλά αυτό που είχα μάθει τότε, το οποίο για εμένα δεν είχε καμία ιδιαίτερη σημασία, αλλά σήμερα έχει τεράστια σημασία, είναι το γεγονός πως ο Παπαδόπουλος ήταν ο επίσημος σύνδεσμος μεταξύ της CIA και της ΚΥΠ”.

Σημειώνεται πως η εκπομπή επανήλθε το 2018 με παρουσιάστρια τη Margaret Hoover.

news247.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...