24.8 C
Chania
Σάββατο, 30 Μαΐου, 2026

Κινεζικής ιδιοκτησίας πετρελαιοφόρο χτυπήθηκε κοντά στο Ορμούζ

Ημερομηνία:

Ένα κινεζικής ιδιοκτησίας δεξαμενόπλοιο πετρελαιοειδών δέχθηκε επίθεση κοντά στα Στενά του Ορμούζ τη Δευτέρα, ανέφερε το κινεζικό μέσο ενημέρωσης Caixin, την ίδια ημέρα που ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εγκαινίασε ένα αμερικανικό σχέδιο για τη βοήθεια εγκλωβισμένων σκαφών, το οποίο όμως ανέστειλε μία ημέρα αργότερα.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που δέχθηκε επίθεση κινεζικό πετρελαιοφόρο, δήλωσε στο Caixin την Πέμπτη ένα άτομο που γνωρίζει το θέμα.   Η κυκλοφορία μέσω των ζωτικής σημασίας στενών, από τα οποία διέρχεται το 20% των παγκόσμιων προμηθειών πετρελαίου και φυσικού αερίου, βρίσκεται σε σχεδόν πλήρη ακινησία από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση με το Ιράν στις 28 Φεβρουαρίου.   Στο κατάστρωμα του ανώνυμου σκάφους ξέσπασε πυρκαγιά και το πλοίο έφερε τη σήμανση “CHINA OWNER & CREW” (Κινεζική Ιδιοκτησία & Πλήρωμα), σύμφωνα με το Caixin.

Δεν ήταν σαφές εάν τραυματίστηκε κάποιο από τα μέλη του πληρώματος του σκάφους.

Η Κίνα παραμένει βασικός αγοραστής ιρανικού πετρελαίου, το οποίο έχει στοχοποιηθεί από αμερικανικό αποκλεισμό στον Κόλπο του Ομάν.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό εκτός ωραρίου εργασίας.

Ο Τραμπ δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ θα ξεκινήσουν προσπάθειες για να βοηθήσουν πλοία που έχουν εγκλωβιστεί στο Ορμούζ, αν και τις ανέστειλε μία ημέρα αργότερα, αφού το Ιράν απάντησε εκτοξεύοντας drones και πυραύλους εναντίον αρκετών πλοίων και εναντίον των γειτόνων του, ιδιαίτερα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ).   Πηγές ναυτικής ασφάλειας ανέφεραν ότι το κινεζικό σκάφος που υπέστη ζημιές πιστεύεται ότι είναι το δεξαμενόπλοιο πετρελαιοειδών και χημικών JV Innovation, με σημαία Νήσων Μάρσαλ, το οποίο είχε αναφέρει πυρκαγιά στο κατάστρωμά του σε κοντινά πλοία τη Δευτέρα.   Το περιστατικό έλαβε χώρα στα ανοικτά των ακτών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στον Κόλπο, κοντά στη Μίνα Σακρ, αναφέρει η έκθεση.

Λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, εκατοντάδες πλοία και 20.000 ναυτικοί παραμένουν εγκλωβισμένοι μέσα στον Κόλπο, με την κυκλοφορία μέσω του Ορμούζ να έχει παραλύσει μετά από νέες επιθέσεις σε πλοία αυτή την εβδομάδα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι συναντήθηκε με τον Ιρανό ομόλογό του Αμπάς Αραγτσί στο Πεκίνο μία ημέρα νωρίτερα και συζήτησαν το άνοιγμα των στενών, ανέφερε δήλωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Οι ΗΠΑ και το Ιράν πλησιάζουν προς μια περιορισμένη, προσωρινή συμφωνία για τη διακοπή του πολέμου, δήλωσαν πηγές και αξιωματούχοι, με ένα προσχέδιο πλαισίου που θα σταματούσε τις εχθροπραξίες αλλά θα άφηνε τα πιο επίμαχα ζητήματα ανεπίλυτα.

reuters.com

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γ. Βαρδακαστάνης: «Ο κ. Τσίπρας ήταν πάντα χορηγός του κ. Μητσοτάκη, αλλάζοντας την ατζέντα»

Στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του τηλεοπτικού σταθμού OPEN BEYOND με τους...