15.8 C
Chania
Sunday, May 5, 2024

Κλιματική Αλλαγή: Δυστοπικό και τρομακτικό το μέλλον – Λιμοί και δεινά απειλούν την ανθρωπότητα

Ημερομηνία:

Η Κλιματική Αλλαγή απειλεί να μετατραπεί σε ένα «πραγματικά τρομακτικό» μέλλον λιμού και δεινών, προειδοποιεί ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Φόλκερ Τουρκ.

Ο Τουρκ κατηγόρησε τους ηγέτες του κόσμου ότι αρκούνται σε λόγια για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και ότι σκέφτονται κοντόφθαλμα, κατά τη διάρκεια συζήτησης στο πλαίσιο του Συμβουλίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του ΟΗΕ με θέμα το δικαίωμα στην σίτιση.

«Το περιβάλλον μας φλέγεται. Λιώνει. Πλημμυρίζει. Εξαντλείται. Στερεύει. Πεθαίνει», είπε προειδοποιώντας ότι το μέλλον θα είναι δυστοπικό.

«Το δικαίωμα στη σίτιση απειλείται ολικά από την Κλιματική Αλλαγή», είπε τονίζοντας ότι τα ακραία κλιματικά φαινόμενα καταστρέφουν τις σοδειές, τα κοπάδια, τα οικοσυστήματα.

Τα επαναλαμβανόμενα αυτά φαινόμενα καθιστούν αδύνατη την επανόρθωση που θα επέτρεπε στις ανθρώπινες κοινότητες να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους, είπε.

«Περισσότερα από 828 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν την πείνα το 2021…Και η Κλιματική Αλλαγή θα φέρει 80 εκατομμύρια ανθρώπους επιπλέον στα πρόθυρα του λιμού μέχρι τα μέσα του αιώνα, δημιουργώντας απελπισία και προς ικανοποίηση ανάγκες σε πραγματικά τρομακτική κλίμακα», προειδοποίησε ο Φόλκερ Τουρκ.

«Η αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής αποτελεί θέμα που αφορά τα δικαιώματα του ανθρώπου. Υπάρχει ακόμη χρόνος για δράση. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει τώρα».

«Δεν μπορούμε να μεταφέρουμε αυτό το μέλλον πείνας και δεινών στα παιδιά μας και στα παιδιά των παιδιών μας. Και δεν είμαστε καταδικασμένοι να το κάνουμε. Εμείς, η γενιά που διαθέτει τα ισχυρότερα τεχνολογικά εργαλεία της Ιστορίας, έχουμε την ικανότητα αυτό να το αλλάξουμε».

Οι ηγέτες του κόσμου «επιδίδονται σε μία χορογραφία αποφασίζοντας να ενεργοποιηθούν και υποσχόμενοι να δράσουν. Στην συνέχεια μπλοκάρουν βραχυπρόθεσμα», λέει.

Θεωρώντας ότι η COP28 στο Ντουμπάι τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο θα πρέπει να αλλάξει τα δεδομένα, ο Τουρκ ζητά το τέλος των άσκοπων επιδοτήσεων προς την βιομηχανία των ορυκτών καυσίμων.

Κάλεσε τον κόσμο να ξεφύγει από το green-washing και τις πρακτικές της «πρασίνισης», όπως από εκείνους που, εμμονικά άπληστοι, δημιουργούν αμφιβολίες για τις επιστήμες του Κλίματος.

Η Συμφωνία του Παρισιού (Δεκέμβριος 2015-COP21) έθετε ως στόχο την διατήρηση της αύξησης της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας «κάτω από τους +2°C κατά την διάρκεια του αιώνα και συνέχιση των προσπαθειών για τον περιορισμό της αύξησης μάλλον στον +1,5°C».

Όμως, η καθημερινή μέση θερμοκρασία στον κόσμο αυξήθηκε στο διάστημα 7 έως 11 Ιουνίου κατά 1,5°C σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, φθάνοντας στον +1,69°C στις 9 Ιουνίου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Copernicus.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με κατάνυξη ο Επιτάφιος Θρήνος στη Μονή Γουβερνέτου | Φωτός

Παρουσία πλήθους πιστών και με κατάνυξη πραγματοποιήθηκε ο Επιτάφιος...

Μονή Αγκαράθου: Τα πρόβατα περνούν κάτω από τον Επιτάφιο για ευλογία! | Βίντεο

Κατάνυξη και ευλάβεια το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στην περιφορά του...

Δείτε τι λένε οι ειδικοί για την πρόωρη ανθοφορία των ελαιόδεντρων στην Κρήτη

Με ταχείς ρυθμούς εξελίσσεται η πρόωρη φετινή ανθοφορία των ελαιοδέντρων σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές...