21.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Κοινή κάθοδο στις εκλογές σκέφτονται ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Ημερομηνία:

“Όχι σε εκλογές μέχρι νεωτέρας” λένε τώρα στο Μαξίμου, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να πιέζει συνεχώς προα αυτή την κατεύθυνση και να τα σενάρια για κάθοδο με κοινό ψηφοδέλτιο στις εκλογές του κυβερνητικού σχηματισμού να φαντάζει πιο ισχυρό από ποτέ.

Στο ΠΑΣΟΚ δεν συζητούν το ενδεχόμενο εκλογών, πριν από τις τριπλές εκλογές του Μαίου, καθώς εκτιμούν πως σε συνθήκες έντονης πόλωσης θα παίξουν με ποσοστά κάτω από το 5,5%. Παράλληλα είναι φανερή η αδυναμία διαχωρισμού από τις επιλογές Σαμαρά και η χάραξη αυτόνομης πολιτικής γραμμής που θα δικαιολογεί εκλογική παρουσία του ΠΑΣΟΚ. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τις τελευταίες ημέρες πίεσε πολύ τον πρωθυπουργό, προκειμένου να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες και συμφώνησε σε όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που προτάθηκαν από υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας. Ακόμη και στο Αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, για το οποίο τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ είχαν βγει στα κεραμίδια και το οποίο αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες, ο κ.Βενιζέλος δεν έθεσε κανένα θέμα.

Στον αντίποδα των όσων συζητιούνται στο ΠΑΣΟΚ, στην κυβέρνηση φαίνεται ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αμέσως μετά τη συζήτηση στη βουλή για τη Χρυσή Αυγή και την ψήφιση του προυπολογισμού. Στο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά πως δεν πρόκειται να αποφύγουν στις αρχές του 2014 ένα νέο μνημόνιο, με βασική πίεση την αναδιάρθρωση των εργασιακών σεσεων στον ιδιωτικό τομέα. Έτσι θα κρίνουν τη συγκυρία και οι προσφυγή στις κάλπες θα είναι ζήτημα στιγμής. Άλλωστε ο Αντώνης Σαμαράς συνεχίζει να πιστεύει πως αν οι εκλογές γίνουν στο κατάλληλο timing υπάρχουν πιθανότητες η ΝΔ να χτυπήσει ακόμη και αυτοδυναμία.

Επιχείρηση εξαφάνισης των μνημονίων

Ήδη στο Μαξίμου κινούνται σε προεκλογική περίοδο και αφήνοντας για λίγο πίσω τη θεωρία των δύο άκρων καταβάλουν προσπάθεια να γυρίσουν το κλίμα και σε ζητήματα της οικονομίας. Με δεδομένο ότι οι αριθμοί δεν βγαίνουν, το οικονομικό επιτελείο ρίχνει βάρος στον ξένο παράγοντα και επανέρχεται -στηριζόμενο και από τον Ε. Βενιζέλο- το σενάριο του υποβαθμισμένου μνημονίου που στην πράξη δεν υφίσταται. Μάλιστα αυτή η τακτική περνά και σε επίπεδο δημόσιου λόγου.”Η αλλαγή στάσης οφείλεται, στην πρωτόγνωρη σταθερότητα που υπάρχει πλέον στην Ελλάδα, η οποία επετεύχθη μέσα από την απαίτηση της κοινωνίας να βγει η χώρα από την επιτήρηση της τρόικας και να σταθεί μόνη της στα πόδια της”, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές σχετικά με τις επαφές Σαμαρά με ευρωπαίους εταίρους.

Στην προσπάθεια να ξεπεραστεί το δίπολο μνημόνιο-αντιμνημόνιο, τα νέα μέτρα θα παρουσιαστούν ως μεταρρυθμίσεις, ενώ στην ενίσχυση της άποψης για υποβάθμιση των μνημονιακών πολιτικών, δεν αποκλείεται να γίνουν προσπάθειες για ψευδοδανεισμό από τις αγορές.

Ενδεικτικό είναι το non paper του Μαξίμου, που παρουσιάστηκε ως ρεπορτάζ σε διάφορες εφημερίδες και αφορά τις επαφές του Αντώνη Σαμαρά στις ΗΠΑ. “Ο κ. Σαμαράς προχώρησε στις επαφές αυτές, με στόχο να «στρώσει» το δρόμο για έκδοση κρατικών ομολόγων μέσα στον επόμενο χρόνο. Οι συζητήσεις του πρωθυπουργού έγιναν στο ανώτατο επίπεδο με τους CEO των εισηγμένων στο χρηματιστήριο μεγάλων επιχειρήσεων και των επενδυτικών funds” αναφέρουν οι πληροφορίες και στον αντίποδα παρουσιάζουν τα στελέχη των επιχειρήσεων ιδιαίτερα προβληματισμένα με την τακτική που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

“Την ίδια ώρα εξέφραζαν την απορία τους για την επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ να ζητά συνεχώς, με άλλη αιτία κάθε φορά, πρόωρες κάλπες. Αφού απέτυχε με τις καταλήψεις, η αξιωματική αντιπολίτευση, με αφορμή τις συλληψεις έρχεται και ταυτίζεται με τις εκλογές που ζητά η Χρυσή Αυγή, σημείωναν χαρακτηριστικά, διατυπώνοντας το ερώτημα, αν είναι τώρα που η χώρα τελειώνει με την τρόικα, είναι η ενδεδειγμένη στιγμή να επιδιώκεις πρόωρες κάλπες” τονίζει το σημείωμα της ΝΔ.

…Και η ΔΗΜΑΡ στο κόλπο

Στη ΔΗΜΑΡ δεν εξέτασαν ούτε μια στιγμή το ενδεχόμενο συστράτευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια πολιτική μάχη ενάντια στην κυβέρνηση και τα μνημόνια και παράλληλα ενάντια στους φασίστες της Χρυσής Αυγής. Αντίθετα οι εισηγήσεις που φτάνουν στο Φώτη Κουβέλη, κάνουν λόγο για χρυσή ευκαιρία συγκρότησης μιας προγραμματικής συμφωνίας με την κυβέρνηση, με πρόσχημα τη συμπόρευση των δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου.

Στην κατεύθυνση αυτή ο Θόδωρος Μαργαρίτης ανέλαβε να αποσαφηνίσει τη γραμμή με δηλώσεις του σε ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς.

«Να αντιμετωπίσει τις ποινές που προβλέπονται για εγκληματική συμμορία. Πρέπει να προστατεύσουμε όλα τα κόμματα τη δημοκρατική ομαλότητα. Θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει μεγάλο λάθος να διαμορφώνει ως μια μεταβλητή των πολιτικών εξελίξεων τη Χρυσή Αυγή θέτοντας ζήτημα εκλογών», δήλωσε το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ.

Και τόνισε: «Η Δημοκρατική Αριστερά θα στηρίξει και οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση διατυπωθεί και από την κυβέρνηση που προβλέπει την αντιμετώπιση της καταχρηστικής παραίτησης για τη διενέργεια εκλογών. Πιστεύω προσωπικά ότι δεν θα παραιτηθούν τα παλικάρια της Χρυσής Αυγής».

“Όχι” στις εκλογές, “ΌΧΙ” στις νομοθετικές πρωτοβουλίες

"google ad"

Παράλληλα στην κυβέρνηση κατέληξαν σε πάγωμα των νομοθετικών αλλαγών, που θα πίεζαν ακόμη περισσότερο την Χρυσή Αυγή, προκειμένου να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες, μέσω των παραιτήσεων βουλευτών.

Σε συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου και Γιάννης Μιχελάκης με τον Ευάγγελο Βενιζέλο τονίστηκε ότι η κυβέρνηση οφείλει να επιδείξει ψυχραιμία, να αντιμετωπίσει τα θέματα με προσοχή και να διατηρήσει χαμηλό προφίλ απέναντι στις εξελίξεις που σχετίζονται με την Χρυσή Αυγή αφήνοντας τις δικαστικές αρχές να επιτελέσουν το καθήκον τους.

Η απόφαση αυτή αποτυπώθηκε και στα όσα ανέφερε αργότερα και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας  ότι “δεν τρέχει κανείς πίσω από τους ναζιστές να λύνει προβλήματα αφού έχουμε τη δυνατότητα να θεσπίσουμε όποιες διατάξεις απαιτούνται χωρίς να υπάρχει καμία πίεση χρόνου”.

Πηγή: Alterthess.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλέξης Χαρίτσης: Σκοτεινή υπόθεση η υποψηφιότητα Μπελέρη

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του ο Αλέξης...

Γκλέτσος κατά Κασσελάκη για τα… θαύματα: Τι απογοήτευση είναι αυτή

Για απογοήτευση προς το πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη έκανε λόγο ο Απόστολος...