21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024
Array

Κοινωνική Κουζίνα: Δύναμή μας η αυτοοργάνωση και η αλληλεγγύη

Ημερομηνία:

Η Κοινωνική Κουζίνα είναι μια αγωνιστική πρωτοβουλία ευαισθητοποιημένων Χανιωτών που προέκυψε από τις καθημερινές συναντήσεις των «αγανακτισμένων» το καλοκαίρι στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς. Χάρη στην ακάματη προσπάθεια μερικών δεκάδων εθελοντών, η Κοινωνική Κουζίνα σιτίζει καθημερινά περί τα 120 άτομα που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις όλο και επιδεινούμενες οικονομικές συνθήκες.

Μέλη της αξιέπαινης αυτής πρωτοβουλίας παραχώρησαν εχθές συνέντευξη τύπου για τη δράση της Κοινωνικής Κουζίνας στην οποία παραβρέθηκαν και δήλωσαν τη συμπαράστασή τους και μέλη από το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών που ήδη από πέρυσι οργανώνει αντίστοιχο συσσίτιο τα μεσημέρια της Κυριακής.

Όπως ανέφερε κατά τη συνέντευξη η κ. Μένη Ζιάκα από την Κοινωνική Κουζίνα, η προσπάθεια δεν σχετίζεται με κάποιον φορέα, πολιτικό κόμμα ή ΜΚΟ ούτε έχει τέτοιες πηγές χρηματοδότησης. Πρόκειται για μια συλλογική πρωτοβουλία απλών πολιτών που λειτουργούν με το μοντέλο της αυτοοργάνωσης μέσα από γενικές συνελεύσεις και γίνεται δέκτης σημαντικής εθελοντικής προσφοράς από δεκάδες ακόμα Χανιώτες. «Ευχαριστούμε» ανέφερε η κ. Ζιάκα «τους συμπολίτες που στηρίζουν την προσπάθειά μας με προσφορά πρώτων υλών ή συμμετοχή στην παρασκευή των γευμάτων και καλούμε όλους τους Χανιώτες να συμμετέχουν με όποιον τρόπο μπορούν σε αυτήν την προσπάθεια»

«Με τη δράση μας», ανέφερε ο κ. Μανούσος Νικηφοράκης «αντιστεκόμαστε έμπρακτα στην κοινωνικο-οικονομική πολιτική βαρβαρότητα και σε όσα αυτή παράγει και απαντάμε χτίζοντας ακόμα ένα δίκτυο αλληλεγγύης στην προσπάθεια μας να δώσουμε απαντήσεις στις πολιτικές που γεννούν τη φτώχεια. Η συλλογικότητα, η συνεργασία και η αλληλεγγύη δίνουν δύναμη και ιδέες για να συνεχίσουμε και να κάνουμε το έργο της Κοινωνικής Κουζίνας οδηγό για την ανάπτυξη παραπέρα αγωνιστικών πρωτοβουλιών. Πιστεύουμε πως η αλληλεγγύη από εκτός από ανάγκη πρέπει να γίνει και δύναμη».

Η Κοινωνική Κουζίνα δεν φιλοδοξεί να υποκαταστήσει τις υποχρεώσεις της Πολιτείας ή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανέφερε ο κ. Χρήστος Παπαδάκης συμπληρώνοντας πως «γι’ αυτό και δεν κατανοούμε τις άστοχες επιθέσεις μερίδας συμπολιτών μας κυρίως σε μια περίοδο που η αυτοοργάνωση και η αλληλεγγύη αποτελούν λύσεις σε μια σειρά ζητήματα. Άστοχες και απαράδεκτες κρίνουμε επίσης, κυβερνητικές νομοθετικές ρυθμίσεις όπως η πρόσφατη εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας που βάζει φραγμούς στις κοινωνικές δράσεις συλλογικοτήτων επιτρέποντας τη διενέργεια συσσιτίων μόνο σε θεσμικούς φορείς και ΜΚΟ».

Όσο αφορά τη στάση του δήμου Χανίων που ζητά από την Κοινωνική Κουζίνα να εκκενώσει το χώρο που ευγενικά της έχει παραχωρηθεί από το 1ο Γυμνάσιο, τα μέλη της κίνησης ανέφεραν πως δεν κατανοούν την προσπάθεια του Δήμου να εμποδίσει το έργο τους, σε κραυγαλέα αντίθεση με την ανιδιοτελή προσφορά των ανώνυμων Χανιωτών και συμπλήρωσαν πως ήδη 14 φορείς και συλλογικότητες της πόλης έχουν πάρει θέση στήριξης της Κοινωνικής Κουζίνας ζητώντας από το δήμο να σταματήσει τις προσπάθειές έξωσής της και το ρεύμα συμπαράστασης μεγαλώνει καθημερινά. Όπως έκαναν σαφές τα μέλη της Κοινωνικής Κουζίνας, όποιες και αν είναι οι εξελίξεις, δεν πρόκειται ούτε για ένα βράδυ να σταματήσει η προσπάθειά τους και να μείνουν οι άνθρωποι που στηρίζονται σε αυτήν για την επιβίωσή τους νηστικοί.

Από την πλευρά τους τα μέλη του Κοινωνικού Στεκιού – Στεκιού Μεταναστών δήλωσαν την αμέριστη συμπαράστασή τους στην Κοινωνική Κουζίνα. «Αυτό που συμβαίνει με την κρίση του κεφαλαίου τόσο στην Ελλάδα όσο και στον κόσμο είναι άδικο» ανέφερε ο κ. Δημήτρης Μπατσάκης. «Η αλληλεγγύη δεν ταυτίζεται με την φιλανθρωπία. Εμπεριέχει τις ιδέες της άμεσης δημοκρατίας και της αυτοδιαχείρισης. Με την αυτοοργάνωση και μέσα από δομές αμεσοδημοκρατικές βοηθάμε όσους έχουν ανάγκη»

«Στον ταξικό πόλεμο που δέχεται η εργατική τάξη δημιουργούνται θύματα» ανέφερε ο κ. Γιώργος Σαββίδης αναφερόμενος στις στρατιές των αστέγων και πεινασμένων που αυξάνονται, ενώ ανέφερε πως στο Κυριακάτικο συσσίτιο του Στεκιού προσφεύγουν πλέον και δεκάδες Έλληνες. «Πιστεύουμε πως η αλληλεγγύη είναι ταξικό ζήτημα. Όπως αυτοί – κόμματα, εξουσίες κλπ – αλληλοστηρίζονται, έτσι κι εμείς πρέπει να αναπτύξουμε αλληλεγγύη μεταξύ μας για να υποστηρίξουμε τα αυτονόητα, πως δεν πρέπει δηλαδή να υπάρχει ανεργία και πείνα».

Ρ.Μ.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...