24.8 C
Chania
Sunday, May 19, 2024

Κοινωνικό Στέκι προς Δήμο Χανίων: Ενώ ετοιμάζεται φιέστες για τα Χριστούγεννα, κάποιοι άνθρωποι ψάχνουν στα σκουπίδια για να φάνε

Ημερομηνία:

Ζούμε στα Χανιά, μία πόλη που εξέλεξε 4 βουλευτές από κόμμα της Αριστεράς, και με δήμαρχο που προέρχεται από τον χώρο της Αριστεράς οι άστεγοι βρίσκονται παραιτημένοι στη μοίρα τους.

Τώρα, με τα Χριστούγεννα πλησιάζουν, το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών εξέδωσε άλλη μία ανακοίνωση, για το ζήτημα των αστέγων. Η ανακοίνωση απευθύνεται προς τον Δήμο Χανίων, που παρά τις διαρκείς αναφορές στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, παρά τη συνεχή αρθρογραφία, παρά τις δεκάδες ανακοινώσεις από φορείς και συλλογικότητες σιωπεί και δεν αναλαμβάνει καμία από τις ευθύνες που του αντιστοιχούν.

Το Κοινωνικό Στέκι επισημαίνει την αντίθεση, ο δήμος να ξοδεύει χιλιάδες ευρώ για να γιορτάσει πόλη τη “γιορτή της αγάπης” τα Χριστούγεννα, την ίδια στιγμή που δεκάδες άνθρωποι στην ίδια πόλη, ψάχνουν στους κάδους των σκουπιδιών για να βρούνε μια μπουκιά να φάνε.

Να σημειώσουμε ότι ο Δήμος όχι μόνο δεν έχει φροντίσει να υπάρχει έστω μια βασική υποδομή όπως ένα υπνωτήριο για να μπορούν να κοιμούνται με ασφάλεια οι άστεγοι αλλά δεν έχει κάνει τίποτα ούτε στο ζήτημα της σίτισης την οποία έχουν αναλάβει η Εκκλησία αλλά και εθελοντικοί φορείς και συλλογικότητες.

Άραγε, πρέπει να πεθάνει και άλλος άστεγος για να πράξει επιτέλους τα δέοντα ο δήμος; Πόσους νεκρούς χρειάζεται για να κινητοποιηθεί;

Διαβάστε την ανακοίνωση:

» Την ίδια χρονική στιγμή που η δημοτική αρχή ετοιμάζει φιέστες για τα Χριστούγεννα, τη λεγόμενη «γιορτή της αγάπης», διαθέτοντας δεκάδες χιλιάδες ευρώ, κάποιοι άνθρωποι ψάχνουν στα σκουπίδια για να φάνε ή περιμένουν στα συσσίτια για ένα πιάτο φαί. Την ίδια χρονική στιγμή, που η δημοτική αρχή αγοράζει ερείπια που προστίθενται σε πολλά άλλα που για δεκαετίες παραμένουν άχρηστα, οι άστεγοι κοιμούνται σε παγκάκια και τρώγλες.

Τι θα μπορούσε να κάνει η δημοτική αρχή; Το έχουμε πει πολλές φορές:

1. Να επιλέξει ακίνητο, που ανήκει στο Δήμο και να το επισκευάσει, για τη δημιουργία υπνωτηρίου ή ξενώνα αστέγων.

2. Μέχρι τότε, να προγραμματίσει για να ανοίξει σε περίπτωση ανάγκηςμαζικούς δημόσιους χώρους στο κέντρο της πόλης, που μπορούν αξιοπρεπώςνα φιλοξενήσουν προσωρινά άστεγους. Δεν θα πρέπει να περιμένει πότε θα κάνει κρύο για να κάνει ένα στοιχειώδες πρόγραμμα άμεσων ενεργειών αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης. Να προμηθευτεί είδη πρώτης ανάγκης για εξωτερική επιβίωση, όπως υπνόσακους χειμερινής διαβίωσης, ρούχα και είδη πρώτης ανάγκης.

3. Να αναλάβει επιτέλους η δημοτική αρχή τις ευθύνες της απέναντι στο πρόβλημα της πείνας. Θα πρέπει ο Δήμος να αναλάβει το μαγείρεμα και τη διανομή σε ένα αξιοπρεπές δημοτικό ακίνητο. Δεν είναι δυνατόν η στοιχειώδης επιβίωση εκατοντάδων συμπολιτών μας να στηρίζεται μόνο στην πρωτοβουλία ευαισθητοποιημένων ανθρώπων που οργανώνουν συσσίτια σε καθημερινή βάση χρόνια τώρα, και η δημοτική αρχή να κάνει ότι δεν έχει αντιληφθεί τι συμβαίνει.

Επειδή όμως ο χειμώνας είναι μπροστά μας και πολύ φοβόμαστε ότι οι αρμόδιοι δεν θα κάνουν τίποτα, καλούμε τους πολίτες να δείξουν την αλληλεγγύη τους, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν.

Ανάγκες υπάρχουν σε :
Κουβέρτες-παπλώματα-υπνόσακους-αντρικά μπουφάν-αδιάβροχα.
Χειμερινά ρούχα και παπούτσια (αντρικά).
Τρόφιμα συσκευασμένα (ντοματάδες, πελτές, κριθαράκι, μακαρόνια, φακές, ρεβίθια, φασόλια, λάδι, ρύζι).
Τα είδη θα μαζεύονται κάθε Τρίτη 7,00-9,00 στο χώρο του Στεκιού, Χατζημιχάλη Νταλιάνη 5.

Ας δείξουμε ότι έχουμε τη δύναμη να συνεχίσουμε να στηρίζουμε το δίκτυο κοινωνικής υποστήριξης, αλληλοβοήθειας και αλληλεγγύης στην πόλη μας.»

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ