25.8 C
Chania
Sunday, September 8, 2024

Κορίτσια παπαδάκια και στα Χανιά – Τι λέει ο καθηγητής τους

Ημερομηνία:

Σάλος έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες με την απόφαση της Εκκλησίας της Ελλάδος να θέσει σε αργία τον εφημέριο του Αγίου Νικολάου Ραγκαβά, στην Πλάκα, π. Αλέξανδρο Καριώτογλου επειδή έντυσε παπαδάκια κάποια κορίτσια.

Πολλοί είναι οι θεολόγοι και καθηγητές Πανεπιστημίων Θεολογίας οι οποίοι με άρθρα τους στον Τύπο ή παρεμβάσεις τους μέσα από τα social media εκφράζουν την συμπαράσταση τους στον πατέρα Αλέξανδρο και δηλώνουν ότι δεν προβλέπεται ανάλογη απαγόρευση στα Πατερικά Κείμενα. Ταυτόχρονα υπενθυμίζουν ότι πολλές γυναίκες διακονούν καθημερινά σε ναούς σε όλη τη χώρα.

Κορίτσια παπαδάκια έχουν ντυθεί όμως και σε ενορία της Κρήτης και μάλιστα στον Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, στα Χανιά, λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα του 2022!

koritsia papadakia

«Πλησίαζαν τα Χριστούγεννα και σκέφθηκα ότι τα παιδιά δεν μετέχουν στη Λειτουργία με τις οικογένειες τους. Ο εκκλησιασμός προβλέπεται και από τον Κανονισμό Λειτουργίας των Σχολείων. Δεν είναι κάτι πρωτοφανές. Προβλέπεται να γίνει απλά φροντίζουμε να μην έχει υποχρεωτικότητα. Οι μαθητές που δεν θέλουν να μετέχουν θα είναι στο σχολείο και θα συμμετέχουν στα μαθήματα ενός άλλου τμήματος της ίδιας τάξης. Επίσης π.χ. δε θα πάει όλη η Α’ γυμνασίου μαζί αλλά μόνο 1-2 τμήματα τη φορά» σημειώνει στο Cretalive ο κ. Χρήστος Φραδέλλος, καθηγητής Θρησκευτικών στο Πειραματικό Γυμνάσιο Χανίων.

«Πριν τα Χριστούγεννα λοιπόν σκέφθηκα να συμμετέχουν τα παιδιά πιο ενεργά στη Θεία Λειτουργία γι’ αυτό τελέσαμε τη Θεία Λειτουργία έξω από το Ιερό (σαν να είναι το τέμπλο αόρατο). Τα παιδιά είχαν βιβλιαράκια με την Θεία Λειτουργία σε αρχαίο κείμενο και μετάφραση και όταν χάνονταν τους έκανα νοήματα σε ποια σελίδα βρισκόμαστε στο λειτουργικό σημείο μέσα στο κείμενο» εξηγεί ο ίδιος.

koritsia papadakia2

Επίσης σκεφθήκαμε τα παιδιά να συμμετέχουν με το να ψάλλουν. Οι ψάλτες ήταν πολύ ευγενικοί και έδωσαν χόρο στα παιδιά να ψάλλουν. Η μη συμμετοχή είναι βασικός λόγος αταξίας ακόμα και μέσα στην τάξη. Το ίδιο κάναμε λοιπόν και στη Θεία Λειτουργία. Επίσης, σε συνεννόηση με τον ιερέα, διάβαζα το Ευαγγέλιο σε μετάφραση στα νέα ελληνικά» αναφέρει ο κ. Φραδέλλος.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε να ντυθούν δύο αγόρια και δύο κορίτσια παπαδάκια, ως βοηθοί του ιερέα στη Θεία Λειτουργία, τα οποία δεν μπήκαν ποτέ στο ιερό καθώς η τέλεση της Λειτουργίας έγινε έξω.

Στο σημείο αυτό ο καθηγητής επιθυμεί να τονίσει ιδιαίτερα ότι «τα παιδιά δεν μπήκαν στο ιερό όχι επειδή δεν μπορούσαν να μπουν στο ιερό αλλά για να βλέπουν και να συμμετέχουν σε όλη τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας.

Μάλιστα «η τέλεση της Λειτουργίας με αυτούς τους όρους έγινε με την ευχή του Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού και φυσικά τη συμμετοχή και την ευλογία του Εκκλησιαστικού Προϊστάμενου του ναού πατρός Ευτυχίου Πετράκη» συμπληρώνει ο ίδιος.

«Δεν έχει σημασία αν ήμασταν μέσα στο ιερό ή όχι. Είχε πάρα πολύ καλή ανταπόκριση από τα παιδιά. Δίνω αφορμές στα παιδιά να προσεγγίσουν την εκκλησία. Απο εκεί και πέρα αν θέλουν να συνεχίσουν με την οικογένεια τους. Εμείς μάθημα κάνουμε όχι προσηλυτισμό. Το Ευαγγέλιο καθόρισε τον δυτικό πολιτισμό και το μάθημα των Θρησκευτικών δίνει αφορμή στους μαθητές να εντρυφήσουν και να έρθουν σε επαφή με την εκκλησιαστική εμπειρία η οποία καθόρισε το σύγχρονο δυτικό πολιτισμό μαζί με τον ελληνορωμαϊκό πολιτισμό φυσικά (Ρώμη, Αθήνα, Ιεροσόλυμα)» καταλήγει ο καθηγητής.

koritsia papadakia3

cretalive.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ: Εξαγγελία 45 μέτρων και επίκληση στην σταθερότητα

Με έμφαση στις 1.000 ημέρες που έχει ακόμα διάρκεια...

Η κίνηση του πατέρα Κασσελάκη στην ΚΕ που ξεσήκωσε το Twitter

Κύμα σχολιασμού στα social media επέφερε η παρουσία του πατέρα...

Τέμπη: Νέα «πυρά» της Καρυστιανού κατά Μητσοτάκη

Η Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών 2023...

Χανιά: Οι διάλογοι σοκ του ιερέα με την σύζυγό του μπροστά σε Μητροπολίτη

Δεν σταματούν να έρχονται στη δημοσιότητα οι αποκαλύψεις για...