28.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

Κορωνοϊός: Από αύριο τα νέα μέτρα – Ρεβεγιόν ως τις 02:00, με καθήμενους και χωρίς μουσική

Ημερομηνία:

Από τις 06:00 το πρωί της Πέμπτης τίθενται σε ισχύ τα νέα μέτρα για τον περιορισμό διασποράς της μετάλλαξης Όμικρον.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, τα μέτρα που τίθενται, ελαφρώς τροποποιημένα, σε ισχύ από το πρωί της Πέμπτης είναι τα εξής:

-Μέχρι τις 00:00 εστίαση και διασκέδαση, μόνο με καθήμενους σε τραπέζια 6 ατόμωνχωρίς μουσική

-Ρεβεγιόν με ωράριο έως τις 02:00, αλλά με καθήμενους σε τραπέζια έως 6 ατόμων και χωρίς μουσική

-Από το πρωί της Πέμπτης τίθενται σε ισχύ και τα υπόλοιπα μέτρα, που αφορούν επέκταση της χρήσης μάσκας υψηλής προστασίας, τον περιορισμό της παρουσίας φιλάθλων στα γήπεδα, και τηλεργασία σε ποσοστό έως και 50% του προσωπικού σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

«Όσοι εκτίθενται σε συνωστισμό να συμπεριφέρονται σαν φορείς του ιού»

«Όποιος έχει εκτεθεί σε χώρο με μεγάλο συγχρωτισμό πρέπει να συμπεριφέρεται σαν να είναι φορέας του κορωνοϊού», τόνισε ο Θάνος Πλεύρης.

Ξεκαθάρισε δε ότι απαγορεύονται τα οργανωμένα πάρτι και σε ιδιωτικούς, μισθωμένους χώρους.

«Τα δεδομένα που έχουμε μας κάνουν να αισιοδοξούμε, όμως δεν εφησυχαζόμαστε», είπε ο υπουργός Υγείας.

Πρόσθεσε ότι αν τα μέτρα εφαρμοστούν σωστά έως τα μέσα Ιανουαρίου, θα υπάρξει δυνατότητα επιστροφής στην καθημερινότητα.

Επανεξέταση υποχρεωτικότητας-διάρκειας ισχύος πιστοποιητικού

«Στο ΕΣΥ νοσηλεύονται κυρίως άνθρωποι που έχουν πληγεί από τη μετάλλαξη Δέλτα», ανέφερε ο Θάνος Πλεύρης, προσθέτοντας ότι στην κοινότητα η μετάλλαξη Όμικορν είναι πλέον κυρίαρχη. «Το ΕΣΥ ακόμα πιέζεται και από τη Δέλτα», πρόσθεσε, λέγοντας ότι έχει υπάρξει συμφωνία με τις ιδιωτικές δομές για παραχώρηση κλινών και προσωπικού.

Ο υπουργός Υγείας απηύθυνε εκ νέου έκκληση για εμβολιασμό, συνδέοντας τις πιο ελαφριές νοσήσεις με την αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμένων, ειδικά στους άνω των 60.

"google ad"

Προανήγγειλε επανεξέταση του καθεστώτος υποχρεωτικότητας, καθώς και της διάρκειας ισχύος της βεβαίωσης εμβολιασμού.

Συσκέψεις από το πρωί

Το πρωί η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό με την συμμετοχή του Θάνου Πλεύρη και του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και άλλων κυβερνητικών στελεχών, έδωσε το «στίγμα» όσων ανακοίνωσε αργότερα η κυβέρνηση δια στόματος του Θάνου Πλεύρη.

Ακολούθησε η σύσκεψη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων.

Τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί για τις 3 Ιανουαρίου

Σύμφωνα με όσα είχαν ανακοινωθεί τις προηγούμενες μέρες τα μέτρα που θα ίσχυαν από τις 3 Ιανουαρίου, πριν αποφασιστεί η επίσπευσή, τους είναι:

Εστίαση

– Περιορισμός στο ωράριο λειτουργίας

– Στα τραπέζια θα επιτρέπονται έως έξι άτομα

– Μόνο καθήμενοι

Μάσκες

– Υποχρεωτική χρήση μάσκας FFP2/KN95 ή διπλή μάσκα χειρουργική ή υφασμάτινη σε σούπερ μάρκετ και στα μέσα μαζικής μεταφοράς καθώς επίσης και στους εργαζόμενους στην εστίαση

– Σύσταση για διπλή μάσκα ή υψηλής προστασίας όπου υπάρχει συγχρωτισμός

Γήπεδα

– Περιορισμός 10% με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα.

Τηλεργασία τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό τομέα έως 50%

– Θα υπάρχει και κυλιόμενο ωράριο

– Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και χρονίων πασχόντων, επισκεπτήριο με PCR 48 ωρών και αυστηροποίηση επισκεπτηρίων στα νοσοκομεία.

Οικονόμου για σχολεία

Νωρίτερα σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου δήλωνε ότι η μετάλλαξη Όμικρον μας φέρνει σε μια κατάσταση που δεν έχουμε αντιμετωπίσει ξανά στο παρελθόν και οφείλουμε να παρέμβουμε αφού τα δεδομένα άλλαξαν.

Ο κ. Οικονόμου είχε επιβεβαιώσει ότι τα μέτρα θα ισχύσουν νωρίτερα, ενώ για τα σχολεία σημείωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι αυτά να ανοίξουν κανονικά, ωστόσο τον τελικό λόγο έχουν οι ειδικοί που θα αξιολογήσουν και τα επιδημιολογικά δεδομένα.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

10 χρόνια κάθειρξη στον 43χρονο Ηρακλειώτη που σκότωσε την 31χρονη φίλη του

Σε θανατηφόρα σωματική βλάβη μετέτρεψε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης  την...