20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Κορωνοϊός: Νέο «μπάχαλο» με το εμβόλιο της AstraZeneca στη Γερμανία – «Nein» σε γυναίκες κάτω των 60 – Αλλάζει όνομα το εμβόλιο

Ημερομηνία:

Η κυβέρνηση του Βερολίνου ανέστειλε την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19 για γυναίκες κάτω των 60 ετών, μετά την διαπίστωση 31 περιστατικών θρομβώσεων.

Τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca είχαν προηγουμένως αναστείλει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Βερολίνου και άλλα νοσοκομεία στην Γερμανία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το Ινστιτούτο «Paul Ehrlich», αρμόδιο για τα εμβόλια στην Γερμανία, έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα 31 περιπτώσεις σπάνιας θρόμβωσης, έπειτα από εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca.

Εννέα από τα περιστατικά κατέληξαν, ενώ με εξαίρεση δύο περιπτώσεις, όλα αφορούν γυναίκες ηλικίας μεταξύ 20 και 63 ετών. Οι δύο άνδρες ήταν 36 και 57 ετών.

Νέα περιστατικά θρομβώσεων

Σε αυτά τα στοιχεία παρέπεμψε και η υπουργός Υγείας του κρατιδίου του Βερολίνου Ντιλέκ Καλαϊτζί, ανακοινώνοντας την αναστολή χρήσης του για την συγκεκριμένη κατηγορία, ενώ εκπρόσωπος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Charité τόνισε ότι «αυτό το βήμα είναι απαραίτητο, διότι έχουν διαπιστωθεί νέα περιστατικά θρομβώσεων σε γυναίκες στην Γερμανία».

Ο ίδιος διευκρίνισε πάντως ότι στο Charité δεν υπήρξε ανάλογο περιστατικό, ενώ έχουν χορηγηθεί ήδη 16.000 δόσεις εμβολίων στο προσωπικό, εκ των οποίων τα περισσότερα της AstraZeneca.

Την προληπτική αναστολή χρήσης του εμβολίου σε γυναίκες κάτω των 55 ετών αποφάσισε και το Νοσοκομείο Vivantes του Βερολίνου, επισημαίνοντας ότι η οδηγία αφορά κυρίως το προσωπικό του.

Σε αντίστοιχες κινήσεις προέβησαν ήδη και νοσοκομεία στην Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία, όπου υπήρξαν μάλιστα και δύο περιστατικά θρομβώσεων. Μία 47χρονη γυναίκα πέθανε, ενώ μία 27χρονη έχει στο μεταξύ αναρρώσει.

Αλλάζει όνομα το εμβόλιο της AstraZeneca – Πώς θα λέγεται

Την αλλαγή του ονόματος του εμβολίου της χωρίς να υπάρχει καμία άλλη ουσιαστική διαφοροποίηση αποφάσισε η AstraZeneca

Ήδη το εμβόλιο της βρετανο-σουηδικής εταιρείας και του πανεπιστήμιου της Οξφόρδης ονομάζεται πλέον από τις 26 Μαρτίου «Vaxzevria».

Οι αλλαγές στην ονομασία του σκευάσματος, ως Vaxzevria, έχουν ήδη γίνει στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), συνοδεία των ίδιων επισημάνσεων που υπήρχαν για το εν λόγω εμβόλιο, η χρήση του οποίου είχε απαγορευτεί προσωρινά και για προληπτικούς λόγους σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, στις αρχές Μαρτίου, λόγω φόβων για πρόκληση θρομβώσεων.

Πάντως, στα μέσα του μήνα, ο EMA αποφάνθηκε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι «ασφαλές και αποτελεσματικό». Χαρακτηρίζοντας πολύ σπάνιες τις περιπτώσεις θρομβώσεων, ανέφερε ότι το συγκεκριμένο σκεύασμα «δεν συνδέεται» με αυξημένο κίνδυνο θρομβοεμβολής. Και τόνισε ότι τα οφέλη υπερτερούν των όποιων πιθανών κινδύνων.

"google ad"

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...