17.8 C
Chania
Friday, May 3, 2024

Κοσμοσυρροή και συγκίνηση πριν το τελευταίο «αντίο» στον Μίκη – Mε το πλοίο της ΑΝΕΚ την Πέμπτη το πρωί στα Χανιά η σορός του Μίκη

Ημερομηνία:

Ουρές σχηματίστηκαν για δεύτερη μέρα στη Μητρόπολη Αθηνών όπου εκατοντάδες πολίτες έσπευσαν να πουν το τελευταίο «αντίο» στον Μίκη Θεοδωράκη.

Μεταξύ αυτών και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, όπως ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός και ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, που πήγαν στη Μητρόπολη λίγο μετά τις 15:30 της Τρίτης.

Ο Κώστας Γαβράς, σε δηλώσεις του, ανέφερε πως «ο Μίκης θα είναι για πάντα εδώ όχι μόνο στην καρδιά μας, αλλά και στα αφτιά μας μέσα από τη μουσική του. Χθες άκουγα το γελαστό παιδί, και που είναι σαν να αναφέρεται σε όλα τα γελαστά παιδιά που έχουν εγκατασταθεί στην πατρίδα μας από όλον τον κόσμο».

Ακόμα, αναφέρθηκε στο «Ζ» σχολιάζοντας πως η ταινία βοηθήθηκε ιδιαίτερα από τη μουσική του Μίκη, που ήταν ήδη γνωστός παγκόσμια για τη μουσική του και αναφέρθηκε στο πως κατάφερε να πάρει την έγκριση του συνθέτη για να χρησιμοποιήσει τα τραγούδια του.

Όπως είπε, χρειαζόταν τα δικαιώματα για να μπορεί να χρησιμοποιήσει τις μελωδίες του Μίκη. Έτσι η σύζυγός του και συνεργάτες του κατάφεραν να βρεθούν με τον Μίκη και να του μεταφέρουν την παράκληση του Γαβρά. Τότε ο Μίκης πάνω στο πακέτο από τα τσιγάρα του σημείωσε «Ο Κώστας να πάρει ό, τι θέλει από τη μουσική».

Αυτό ήταν και το «συμβόλαιό» μας, σημείωσε ο μεγάλος σκηνοθέτης, προσθέτοντας ότι δεν χρειάστηκε ποτέ να υπογράψουμε κάποιο άλλο.

Τελευταία ημέρα λαϊκού προσκυνήματος

Υπενθυμίζεται ότι το λαϊκό προσκύνημα θα συνεχιστεί -για τελευταία ημέρα στην Αθήνα- σήμερα από τις 10:00 έως τις 14:00, ενώ θα ακολουθήσει η τελετή αποχαιρετισμού.

Το ταξίδι για την Κρήτη προκειμένου ο Μίκης Θεοδωράκης να ταφεί στον Γαλατά Χανίων θα ξεκινήσει το βράδυ ενώ λίγο νωρίτερα, στις 7 το απόγευμα της Τετάρτης, η πομπή θα φτάσει με τη σορό του μουσικοσυνθέτη στην πύλη Ε3 (Αγιος Διονύσιος) στο λιμάνι του Πειραιά και στη συνέχεια θα επιβιβαστεί στο πλοίο «Blue Galaxy» της ΑΝΕΚ.

Στις 15:00 θα ακολουθήσει η τελετή αποχαιρετισμού, όπου θα εκφωνηθούν επικήδειοι. Θα μιλήσουν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στη συνέχεια η σορός του θα μεταφερθεί στο χωριό του, στον Γαλατά Χανίων.

Όπως ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, η σορός του Μίκη Θεοδωράκη θα φθάσει στις 7.30 το πρωί της Πέμπτης με το πλοίο της γραμμής στο λιμάνι της Σούδας, και με μια ενδιάμεση στάση στην πλατεία της δημοτικής αγοράς της πόλης θα μεταφερθεί στον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου για λαϊκό προσκύνημα.

Η μεταφορά της σορού από την πλατεία της αγοράς στην Μητρόπολη Χανίων θα γίνει με τα πόδια. Στις 13:00 θα μεταφερθεί στο χωριό του, τον Γαλατά, στον ναό του Αγίου Νικολάου, όπου και θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία σε στενό κύκλο και με αυστηρή τήρηση του πρωτοκόλλου για τη δημόσια υγεία.

Η ταφή του θα γίνει στο κοιμητήριο του χωριού, όπως εκείνος επιθυμούσε για να βρίσκεται δίπλα στον πατέρα του και τον αδελφό του.

"google ad"

Μικροένταση την Δευτέρα στο λαϊκό προσκύνημα

Εν τω μεταξύ το απόγευμα της Τρίτης προκλήθηκε ένταση έξω από την Μητρόπολη όταν άνδρες της αστυνομίας εμπόδισαν δεκάδες παρευρισκόμενους να προσεγγίσουν το σημείο, καθώς η ώρα πλησίαζε 19:00 και έληγε το λαϊκό προσκύνημα στη σορό του μουσικοσυνθέτη.

Αυτό ξεσήκωσε τον κόσμο ο οποίος περίμενε επί ώρες υπομονετικά στην ουρά για να μπει και να προσκυνήσει τη σορό του Μίκη Θεοδωράκη.

Οι παρευρισκόμενοι άρχισαν να σπρώχνουν τους αστυνομικούς φωνάζοντας «Αίσχος».

Τελικά τα πνεύματα ηρέμησαν όταν ανακοινώθηκε ότι θα δοθεί παράταση μιας ώρας στο λαϊκό προσκύνημα, μέχρι τις 8 το βράδυ.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ερντογάν διακόπτει τις εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ – Κατηγορεί τις ΗΠΑ για υποκρισία

Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εξαγωγές και εισαγωγές από και προς...

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Οι πρώτοι μήνες νοσηλείας, τα “γιατί” που τη βασάνιζαν και το κύμα αγάπης

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στην εκπομπή της ΕΡΤ...

Ρέθυμνο: Κατασχέθηκαν πάνω 52.800 κροτίδες – Συνελήφθη ο κάτοχος τους

Συνελήφθη σήμερα (02.05.2024) το μεσημέρι, σε περιοχή του Δήμου...