20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Κρήτες Δημοσιογράφοι, Προμάχοι των Κρητικών Επαναστάσεων – Επανέκδοση του βιβλίου της Ευμορφίας Μπουντουράκη Βαγιάκη

Ημερομηνία:

Επανακυκλοφορεί, από τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς, 33 ολόκληρα χρόνια μετά την 1η έκδοσή του το βιβλίο “Κρήτες Δημοσιογράφοι”, της Ευμορφίας Μπουντουράκη Βαγιάκη, με σημείωμα του Τάσου Βουρνά. Άνθρωποι πνευματικού αναστήματος, όπως οι: Εμμ. Αντωνιάδης, Εμμ. Βυβιλάκης, Εμμ. Βαρδίδης, Στυλ. Αγγελάκης, Κων. Ξάνθης και αργότερα του Ιωάννη Κονδυλάκη, παραδειγματίζουν τους νεότερους συναδέλφους τους, ενώ με τις εφημερίδες τους «ΡΑΔΑΜΑΝΘΥΣ», «ΗΩΣ», «ΑΘΗΝΑ», «ΛΕΥΚΑ ΟΡΗ», «ΦΙΛΟΠΑΤΡΙΣ ΕΛΛΗΝ», «ΚΡΗΤΗ», που εκδίδανε αποκλειστικά και μόνο από το υστέρημά τους, με άγχος, αλλά και με την ατσαλένια θέληση να γίνουν αληθινοί ταγοί στο λαό τους, πρόσφεραν αναρίθμητες εθνικές υπηρεσίες…

«Τα δοκίμια του βιβλίου ΚΡΗΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ είναι αξιόλογες συμβολές στην ιστορία της Κρήτης. Πέρα από την πανελλήνιας εμβέλειας μορφή του Ιωάννη Κονδυλάκη, που υπήρξε ο πατέρας του χρονογραφήματος και ο πρώτος πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), με συγκινεί ιδιαίτερα και η ωραία μορφή του Εμμανουήλ Αντωνιάδη (1791-1863) που εξέδωσε, στην πρωτεύουσα της μικρής τότε Οθωνικής Ελλάδας, την εφημερίδα «Αθηνά» από το 1932 ώς το θάνατό του. Τον συνάντησα στις μελέτες μου πολύ συχνά να αγωνίζεται στις επάλξεις των συνταγματικών ελευθεριών εναντίον της ξενοκρατίας και του αυταρχισμού. Είναι αυτός που κατά τις αστικοδημοκρατικές εξεγέρσεις της Ευρώπης του 1848 πήρε το μέρος των επαναστατών, όχι μόνο των Γάλλων, των Ιταλών, των Αυστριακών και των Γερμανών, αλλά και των Ελλήνων εκείνων που εκίνησαν παράλληλους αγώνες την ίδια εποχή, τόσο στο χώρο της πολιτικής δράσης, αλλά και των ενόπλων συγκρούσεων με την αυταρχική Οθωνική εξουσία.

Αναφέρθηκα ενδεικτικά σε δύο Κρητικούς αγωνιστές της πέννας, για να επισημάνω πόσο ενδιαφέρουσα είναι η έρευνα της Ευμορφίας Μπουντουράκη Βαγιάκη, να παραμερίσετε την τέφρα της λησμοσύνης από την ιστορική διαδρομή πολλών αγωνιστών του δημοκρατικού μας 19ου αιώνα, που με τον κάλαμό τους συνέτειναν και στους εθνικούς αγώνες, όπως ο πολυαίμακτος κρητικός αγώνας, που στέφθηκε τελικά με την Ένωση της Κρήτης με τη μητέρα Ελλάδα…», Τάσος Βουρνάς

Ας σταθούμε σε μερικούς πρωταγωνιστές του κρητικού τύπου, που θεωρούσαν τον τύπο, όχι μόνο σαν μέσο πολιτικής και επαναστατικής διαπαιδαγώγησης, αλλά και σχολείο μορφωτικής ανάπτυξης, αναγκαία προϋπόθεση για το ανέβασμα της εθνικής συνείδησης. Στόχευαν στη μύηση των Κρητικών στις αξίες της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας… Και δεν ήταν λίγες οι φορές που με το ένα χέρι κρατούσαν το όπλο και με το άλλο την πέννα, για να προκαλέσουν το ενδιαφέρον της πανελλήνιας και κυρίως της παγκόσμιας κοινής γνώμης. Αυτή, η από πρώτο χέρι περιγραφή των μαχών, μας άφησε μέχρι σήμερα την αληθινή ιστορική εξιστόρηση.

Ευμορφία Μπουντουράκη Βαγιάκη

Δημογραφικά και ιστορικά στοιχεία του Βαφέ 1872-1902
Επανακυκλοφορεί επίσης από τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς “Δημογραφικά και ιστορικά στοιχεία του Βαφέ 1872-1902”, της Ευμορφίας Μπουντουράκη Βαγιάκη.

Πρόλογος: Ειρηναίος Γαλανάκης

«Εις τη εποχή μας που βιώνουμε την αίσθηση του ξεριζωμού και της ανασφάλειας, όλο και περισσότερο συνειδητοποιούμε την ανάγκη να κρατηθούμε από κάτι σταθερό και να πατήσουμε γερά. Να ανακαλύπτουμε τις ρίζες μας και να έχουμε σιγουριά για το σημερινό μας προσανατολισμό και την πορεία μας. Ένα βιβλίο, το οποίο μέσα από τα γραπτά απομνημονεύματα του ιερέα εφημέριου Βαφέ, του παπα-Παύλου, παρουσιάζει την εικόνα του χωριού και των κατοίκων του. Καταγράφει ονόματα και αποτυπώνει στάσεις ζωής και νοοτροπίες ενδιαφέρουσες και πολύτιμες για μας σήμερα. με την έννοια αυτή είναι προφανής η επικαιρότητα και σπουδαιότητα του βιβλίου, για την έκδοση του οποίου συγχαίρω τον εκλεκτό άνθρωπο π. Εμμαν. Βαλσαμάκη και όσους είχαν τη σχετική πρωτοβουλία…», Ειρηναίος Γαλανάκης.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...