21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Κρήτη: Ανοίγει ο δρόμος για το πρώτο αποτεφρωτήριο νεκρών

Ημερομηνία:

Αναδείχτηκε ανάδοχος για την ανάθεση του συνόλου των μελετών που απαιτούνται να γίνουν για να ανεγερθεί το πρώτο αποτεφρωτήριο στην Κρήτη. Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ηρακλείου επικύρωσε το επικύρωσε το πρακτικό της επιτροπής διαγωνισμού σε σχέση με τον ανάδοχο της μελέτης του έργου με ποσοστό έκπτωσης 56.79 % γεγονός που ανοίγει το δρόμο για τη συμβασιοποίηση του έργου.

Όπως είναι γνωστό, το έργο έχει περάσει κυριολεκτικά από φωτιά και σίδερο, μετά από άγονους διαγωνισμούς που προηγήθηκαν και από διάφορα εμπόδια τα οποία τελικά αναχαιτίστηκαν με αποτέλεσμα και πλέον έχει φτάσει σε ωριμότητα ο σχεδιασμός της ανάθεσης της τεχνικής μελέτης του έργου.

Σύμφωνα με το Δήμο Ηρακλείου, η σκοπιμότητα δημιουργίας και λειτουργίας Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών στο Ηράκλειο αποτελεί προτεραιότητα επειδή ικανοποιείται ένας σημαντικός αριθμός συμπολιτών μας που επιλέγει αυτό τον τρόπο διάθεσης του σώματος του μετά θάνατο που αποτελεί συνταγματικό του δικαίωμα.

Επίσης πρόκειται για μια υποδομή που έχει περιβαλλοντικό όφελος, είναι οικονομικά και κοινωνικά συμφέρων ο τρόπος διάθεσης του σώματος μετά θάνατον λόγω του κορεσμού των νεκροταφείων και ιδίως στις μεγάλες πόλεις.

Το όλο θέμα «τρέχει» με εντολή του Δημάρχου Ηρακλείου κ. Β.Λαμπρινού που έχει ξεκαθαρίσει ότι σήμερα, μεταφέρονται νεκροί κυρίως σε ξένες χώρες, όπως για παράδειγμα στη Βουλγαρία, για αποτέφρωση μέσα από μια εξαιρετικά σύνθετη αν όχι δαιδαλώδη γραφειοκρατικά και απαιτητική οικονομικά διαδικασία. Άρα η δημιουργία ενός αποτεφρωτηρίου στην Κρήτη θα αλλάξει άρδην την κατάσταση που σήμερα επικρατεί, και θα δώσει εναλλακτική λύση σε δεκάδες συμπολίτες που επιθυμούν να μην ταφούν αλλά επιλέγουν τη λύση της καύσης.

Το αποτεφρωτήριο που πρόκειται να ανεγερθεί θα είναι χαμηλής όχλησης δραστηριότητα και δεν θα λειτουργεί επιβαρυντικά στο περιβάλλον. Πρόκειται να ανεγερθεί σε μια έκταση 45 στρεμμάτων νοτιοανατολικά της Ν. Αλικαρνασσού σε ιδιόκτητη δημοτική έκταση, η οποία έχει χαρακτηριστεί από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο ως χώρος νέου νεκροταφείου, καθώς πληροί όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές.

Ο συγκεκριμένος χώρος είναι εύκολα προσβάσιμος και από το ΒΟΑΚ και από τον οδικό άξονα Ηράκλειο- Βιάννος και από όλες τις πύλες εισόδου. Μάλιστα είχε επιλεγεί από τον παλαιό (Καποδιστριακό) Δήμο Ν.Αλικαρνασσού για τη δημιουργία νεκροταφείου και είχαν γίνει και μια σειρά από συνοδευτικές μελέτες στην κατεύθυνση αυτή προκειμένου να ελεγχθεί υδρογεωλογικά.

Σε ό,τι αφορά στην εσωτερική διαμόρφωση του χώρου, το αποτεφρωτήριο σύμφωνα με το νόμο, χρειάζεται μια έκταση δύο έως τεσσάρων στρεμμάτων, για να αναπτυχθούν σωστά οι εγκαταστάσεις του και οι βοηθητικοί χώροι που απαιτούνται. Σύμφωνα πάντα με τη δημοτική Αρχή θα τηρηθούν και όλες οι προδιαγραφές που ο νόμος ορίζει σε σχέση με την τριπλή δενδροφύτευση περιμετρικά του αποτεφρωτηρίου, ώστε να υπάρχει και ένα φυσικό κάλυμμα και σε σχέση με την αισθητική διαμόρφωση του χώρου.

ekriti.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...