15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Κρήτη: Απλησίαστες οι τιμές κατοικιών – Ενδιαφέρον κυρίως από ξένους επενδυτές

Ημερομηνία:

Αύξηση στην αγορά ακινήτων αλλά και στις μέσες τιμές πώλησης, εξακολουθεί να καταγράφεται στην Κρήτη το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, μάλιστα, η επανεκκίνηση της βιομηχανίας του τουρισμού σε συνδυασμό με τις ακόμη χαμηλές, σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, αντικειμενικές αξίες στα ακίνητα, φαίνεται πως μαγνητίζουν ξένους επενδυτές οι οποίοι αναζητούν εξοχική κατοικία στην Κρήτη.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Μεσιτών Ηρακλείου, Άρτεμις Μαυράκη, το τελευταίο διάστημα υπάρχει έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές, κυρίως για εξοχική κατοικία, αλλά και για οικόπεδα προκειμένου να χτίσουν κατοικίες προς τουριστική εκμετάλλευση, ενώ όπως τονίζει ο Κώστας Αράπογλου, το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται κυρίως στο βόρειο μέτωπο του Ηρακλείου, από την περιοχή Κοκκίνη Χάνι έως και τον Άγιο Νικόλαο.

Το budget των επενδυτών κυμαίνεται συνήθως από 200.000 έως 350.000 ευρώ, ενώ σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Μεσιτών Ηρακλείου, Άρτεμις Μαυράκη, «τώρα είναι η ευκαιρία για τους ενδιαφερόμενους να προχωρήσουν σε αγορές καθώς ακόμη υπάρχουν σπίτια σε καλές τιμές».

Κύριο εμπόδιο για την αγορά ακινήτων εξακολουθεί να αποτελεί η γραφειοκρατία, ενώ ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σε άλλες χώρες η διαδικασία της ολοκλήρωσης ενός συμβολαίου μπορεί να διαρκεί και δυο ώρες, την στιγμή που στην Ελλάδα απαιτούνται μερικοί μήνες.

Σύμφωνα με το news247.gr, καταγράφονται διακυμάνσεις στις τάσεις των μέσων τιμών πώλησης π από πόλη σε πόλη.

Στο Νομό Ηρακλείου το δεύτερο τρίμηνο του 2022 σημειώθηκε μια μικρή άνοδο της μέσης τιμής πώλησης κατοικίας της τάξεως του 2,60% καθώς από 1.300 ευρώ ανά τ.μ., η μέση τιμή άγγιξε τα 1.333 ευρώ ανά τ.μ.

Ενδεικτικά, στην πόλη του Ηρακλείου, στην περιοχή Χανιόπορτα, διαμέρισμα 92 τ.μ., πέμπτου ορόφου, δύο υπνοδωματίων, πωλείται στα 1.489 ευρώ ανά τ.μ.

Στην περιοχή Μασταμπάς του Ηρακλείου, διαμέρισμα 108 τ.μ., ισόγειο, τριών υπνοδωματίων, πωλείται στα 1.944 ευρώ ανά τ.μ.

Στη περιοχή Θέρισσος στο Ηράκλειο, διαμέρισμα 40 τ.μ., πρώτου ορόφου, ενός υπνοδωματίου, πωλείται στα 1.375 ευρώ ανά τ.μ.

Ο Νομός Λασιθίου το δεύτερο τρίμηνο του 2022 σημείωσε άνοδο της τάξεως του 5,80% με την μέση τιμή πώλησης να φτάνει τα 1.679 ευρώ ανά τ.μ., από 1.587 ευρώ ανά τ.μ., δευτέρου τριμήνου του 2021.

Ενδεικτικά, στον Άγιο Νικόλαο, μονοκατοικία 300 τ.μ., τεσσάρων υπνοδωματίων, πωλείται στα 3.167 ευρώ ανά τ.μ.

Στην περιοχή του κέντρου του Αγίου Νικολάου, διαμέρισμα 67 τ.μ., ισόγειο, δύο υπνοδωματίων, πωλείται στα 2.388 ευρώ ανά τ.μ.

Στο κέντρο του Αγίου Νικολάου, διαμέρισμα 45 τ.μ., δευτέρου ορόφου, ενός υπνοδωματίου, πωλείται στα 1.533 ευρώ ανά τ.μ.

"google ad"

Στο Νομό Ρεθύμνου το δεύτερο τρίμηνο του 2022 σημειώθηκε αύξηση της μέση τιμής πώλησης κατοικίας της τάξεως του 3,30% καθώς από 1.484 ευρώ ανά τ.μ., το δεύτερο τρίμηνο του 2021 η μέση τιμή άγγιξε τα 1.534 ευρώ ανά τ.μ.

Ενδεικτικά, στο κέντρο του Ρεθύμνου, διαμέρισμα 112 τ.μ., τρίτου ορόφου, τριών υπνοδωματίων, πωλείται στα 3.000 ευρώ ανά τ.μ.

Στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου, μονοκατοικία 152 τ.μ., δύο υπνοδωματίων, πωλείται στα 2.928 ευρώ ανά τ.μ.

Στο κέντρο του Ρεθύμνου, παραλιακά, διαμέρισμα 73 τ.μ., ισόγειο, δύο υπνοδωματίων, πωλείται στα 2.877 ευρώ ανά τ.μ.

Στον Νομό Χανίων σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση μέσης τιμής πώλησης κατοικίας από τα τέσσερα μεγάλα αστικά κέντρα του νησιού με αύξηση της τάξεως του 7,00% καθώς η μέση τιμή πώλησης από 1.721 ευρώ ανά τ.μ., το δεύτερο τρίμηνο του 2021, άγγιξε τα 1.842 ευρώ ανά τ.μ. Το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Ενδεικτικά, στο κέντρο των Χανίων, διαμέρισμα 92 τ.μ., δευτέρου ορόφου, δύο υπνοδωματίων, πωλείται στα 2.120 ευρώ ανά τ.μ.

Στην περιοχή Άγιος Ιωάννης Χανίων, μονοκατοικία 136 τ.μ., δύο υπνοδωματίων, πωλείται στα 2.426 ευρώ ανά τ.μ.

Στην περιοχή Χαλέπα Χανίων, διαμέρισμα 52 τ.μ., δευτέρου ορόφου, ενός υπνοδωματίου, πωλείται στα 2.596 ευρώ ανά τ.μ.

Σε ποιες περιοχές του Ηρακλείου επενδύουν οι ξένοι

Αυξημένες σε ποσοστό 15-20% είναι οι αγοραπωλησίες από ξένους επενδυτές σε σχέση με την πρώτη περίοδο της καραντίνας το 2020 στην Κρήτη, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε πρόσφατα στο neakriti.gr ο υπεύθυνος ενημέρωσης Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ηρακλείου, Γιώργος Αράπογλου.

«Οι ξένοι επενδύουν κυρίως σε περιοχές της Μεσάρας που βρίσκονται κοντά στην θάλασσα και ιδανικά με θέα σε αυτή. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το Καμηλάρι του Δήμου Φαιστού, το Καλαμάκι, οι Βώροι Ηρακλείου. Δευτερευόντως, ενδιαφέρον υπάρχει και στο βόρειο παραλιακό μέτωπο του Ηρακλείου σε περιοχές γύρω από την Χερσόνησο», επισημαίνει.

Το κύριο ηλικιακό προφίλ των ξένων επενδυτών αφορά σε συνταξιούχους που αποφασίζουν να περάσουν αυτή την περίοδο της ζωής τους στην Κρήτη, εκμεταλλευόμενοι τη φυσική ομορφιά και το κλίμα του νησιού.

Σε περιοχές με έντονη τουριστική δραστηριότητα, όπως η Χερσόνησος, δεν είναι λίγες οι φορές όπου οι ξένοι επενδύουν σε οικόπεδα στα οποία χτίζουν αρκετά κτίσματα και στην συνέχεια εκμισθώνουν κάποια εξ αυτών σε βραχυχρόνιες πλατφόρμες ενοικίασης δωματίων.

«Ενδιαφέρουν παρουσιάζουν και περιοχές που δεν είναι δίπλα στην θάλασσα, όπως για παράδειγμα ο Άγιος Μύρωνας. Η Κρήτη άλλωστε είναι γνωστή για το γεγονός ότι συνδυάζει βουνό και θάλασσα, στοιχείο που προσελκύει ιδιωτικές επενδύσεις», ανέφερε ο κ. Αράπογλου.

Η τάση που διαμορφώνεται από τους ξένους στις αγοραπωλησίες ακινήτων, είναι είτε η επένδυση σε πολυτελείς βίλλες, για όσους διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα, είτε η αγορά οικοπέδων και στην συνέχεια δημιουργία πετρόκτιστων κτηρίων, που συνιστά και οικονομικότερη επιλογή.

neakriti.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ