30.8 C
Chania
Sunday, June 16, 2024

Κρήτη: Αυξήθηκαν οι ετεροδημότες – 1.270 ετεροδημότες στα Χανιά

Ημερομηνία:

Με περισσότερους εκλογείς και επιπλέον εκλογικά τμήματα, συγκριτικά με τις εκλογές της 21η Μαΐου, θα διεξαχθεί η εκλογική διαδικασία της ερχόμενης Κυριακής, 25 Ιουνίου, στην Κρήτη. Τις αλλαγές φέρνουν οι ετεροδημότες που υπερδιπλασιάστηκαν από τις τελευταίες εκλογές. Κατά τα λοιπά, στην Περιφέρεια Κρήτης, εργάζονται πυρετωδώς, προκειμένου μεθαύριο όλα να κυλήσουν ομαλά.

Όπως είπε στην ΕΡΤ η γενική διευθύντρια Εσωτερικής Λειτουργίας της Περιφέρειας Κρήτης Μαρία Ραπτάκη, οι εκλογικοί σάκοι είναι έτοιμοι και θα παραδοθούν σήμερα, μαζί με τα tablets που προορίζονται για τους δικαστικούς αντιπροσώπους, στους εκπροσώπους των δήμων, ώστε να μοιραστούν στα εκλογικά τμήματα.

Οι εκλογείς της Κρήτης θα έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε 25 ψηφοδέλτια, 24 κομμάτων και 1 λευκό καθώς από τα 27 κόμματα, τρία δεν έχουν παραδώσει ψηφοδέλτια στην Περιφέρεια Κρήτης. Όπως εξήγησε η κ. Ραπτάκη, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα Ελλάδας Τ.Ρ.Α.Μ.Π. δεν έστειλε τελικώς ψηφοδέλτια, ενώ το Παναθηναϊκό Κίνημα και το Λαϊκό Ευρωπαϊκό Κόμμα, παρά τις αλλεπάλληλες προθεσμίες, επίσης, δεν απέστειλαν ψηφοδέλτια, αναφέροντας ότι τα ίδια θα επιχειρήσουν τη διανομή τους στα εκλογικά τμήματα, εγχείρημα δύσκολο να επιτευχθεί.

Όπως τόνισε η κ. Ραπτάκη, πρόκειται για νέα ψηφοδέλτια, υπογραμμίζοντας πως οι πολίτες δεν θα πρέπει να σταυρώνουν τους υποψήφιους βουλευτές – ως γνωστόν εκλέγονται με λίστα αυτή τη φορά – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στην περίπτωση που βρεθεί σταυρός θα ακυρωθεί η ψήφος. Σημείωσε ακόμα ότι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν ψηφοδέλτια των προηγούμενων εκλογών, διότι σε αυτή την περίπτωση θα ακυρωθούν.

Στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής στην Περιφέρεια Κρήτης θα κληθούν να ψηφίσουν 558.156 βασικοί εκλογείς, κατά 14.248 περισσότεροι από την 21η Μαΐου, όταν ήταν 543.908. Οι ετεροδημότες που ψηφίζουν στην Κρήτη είναι 7.743, ενώ οι Κρητικοί που ψηφίζουν σε άλλες περιοχές της επικράτειας, αλλά οι ψήφοι τους θα ενσωματωθούν στα αποτελέσματα του νησιού είναι 9.430. Λόγω της αύξησης των ετεροδημοτών εκλογέων, τα εκλογικά τμήματα στα οποία αυτοί θα ψηφίσουν ανέρχονται σε 31 από 12 που ήταν στις τελευταίες εκλογές. Συνολικά στην Κρήτη θα λειτουργήσουν 1.325 εκλογικά κέντρα (1.294+31).

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου οι βασικοί εκλογείς είναι 259.875 και θα ψηφίσουν σε 575 εκλογικά τμήματα, ενώ θα λειτουργήσουν και 13 εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών – ήταν 6 στις προηγούμενες εκλογές – στα οποία θα προσέλθουν 2.072 πολίτες. Στα εκλογικά αποτελέσματα θα ενσωματωθούν και οι ψήφοι των 3.152 Ηρακλειωτών που θα ψηφίσουν σε άλλες περιοχές.

Στο Ηράκλειο, τα εκλογικά τμήματα των ετεροδημοτών, μεταφέρονται από το 3ο Γυμνάσιο στην οδό Φιλελλήνων και Σκεπετζή (το οποίο εξαιρείται καθώς λειτουργεί ως εξεταστικό κέντρο για τους μαθητές) στο 1ο ΕΠΑΛ, στην Κηπούπολη, στην οδό Αχέπα.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου οι βασικοί εκλογείς είναι 68.143. Θα ψηφίσουν σε 170 εκλογικά τμήματα και σε 4 ετεροδημοτών (ήταν 1 την 21 Μαΐου), στα οποία θα προσέλθουν 503 πολίτες. Στα εκλογικά αποτελέσματα του νομού θα ενσωματωθούν και οι ψήφοι των 1.623 Λασιθιωτών που θα ψηφίσουν σε άλλες περιοχές.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου οι βασικοί εκλογείς είναι 73.103, οι οποίοι θα ψηφίσουν σε 211 εκλογικά τμήματα, ενώ οι 673 ετεροδημότες θα προσέλθουν σε 6 εκλογικά τμήματα (ήταν 1 στις 21 Μαΐου). Στο αποτέλεσμα του νομού θα συμπεριληφθούν και οι ψήφοι 1.967 Ρεθυμνιωτών που θα ψηφίσουν εκτός Κρήτης.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων οι βασικοί εκλογείς είναι 145.735, οι οποίοι θα ψηφίσουν σε 338 εκλογικά τμήματα, ενώ οι ετεροδημότες είναι 1.270 και γι΄αυτούς θα λειτουργήσουν 8 εκλογικά τμήματα, διπλάσια από τις τελευταίες εθνικές εκλογές. Στο εκλογικό αποτέλεσμα του νομού θα ενσωματωθούν οι ψήφοι 2.688 Χανιωτών που θα ψηφίσουν σε άλλες περιοχές.

Η κ. Ραπτάκη εκτίμησε ότι τα αποτελέσματα σε ένα μεγάλο αριθμό εκλογικών τμημάτων, στα μικρότερα, θα έχουν εκδοθεί σε μισή με μία ώρα από το κλείσιμο της κάλπής. “Τα αποτελέσματα μέσω των αγγελιοφόρων θα πηγαίνουν στους δήμους και με το σύστημα ΙΡΙΔΑ του υπουργείου Εσωτερικών θα έρχονται στην Περιφέρεια. Τα αποτελέσματα θα μεταδίδονται ηλεκτρονικά και από την Περιφέρεια προς το υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να γίνεται διασταύρωση και επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων που θα έχουν δώσει ήδη οι δικαστικοί αντιπρόσωποι”.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εντυπωσιακό θέαμα σε παραλία ωοτοκίας καρέτα – καρέτα στα Χανιά

Μια μοναδική εμπειρία έζησε χθες βράδυ, ένα ζευγάρι στον...

Στεγαστική κρίση και δημογραφικό: Το 72% των νέων Ελλήνων μένει με τους γονείς του

Είναι γνωστό ότι οι δημογραφικές τάσεις που επικρατούν σε μία χώρα...

Αλλάζει το καθεστώς στις ΔΕΥΑ στην Κρήτη: Υπό εξέταση μόνο μία ανά νομό

Αλλαγές στο καθεστώς των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Άρδευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) εξετάζει...

Μεγάλη διάκριση για δύο καθηγητές του Πολυτεχνείου Κρήτης

Σημαντική διάκριση απέσπασαν οι καθηγητές του Πολυτεχνείου Κρήτης Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης και Μιχάλης Δούμπος....