17.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Κρήτη: Εκρηκτικά τα προβλήματα ανορεξίας, βουλιμίας ή υπερφαγίας ακόμη και 9χρονα παιδιά μετά την πανδημία

Ημερομηνία:

Σε μάστιγα έχουν εξελιχθεί οι διατροφικές διαταραχές παιδιών και εφήβων στην Κρήτη, σύμφωνα με το Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών που δέχεται μεγάλο αριθμό αιτημάτων για θεραπεία, από οικογένειες του νησιού.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του κέντρου δρα Μαρία Τσιάκα, ψυχολόγο, τα αιτήματα για βοήθεια την τελευταία διετία αυξήθηκαν κατά 220% και το 45% εξ αυτών, προέρχονται από την Κρήτη.

«Μετά την πανδημία έχουμε εκρηκτική αύξηση των διαταραχών αυτών σε παιδιά πολύ μικρών ηλικιών ακόμη και 9,10,11 χρονών, κάτι πρωτόγνωρο για εμάς» είπε στο ekriti η κ.Τσιάκα, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα είναι πολύ οξύ στην Κρήτη.

Το Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών πραγματοποιεί, υπό την αιγίδα του Δήμου Ηρακλείου, ενημερωτική ημερίδα με θέμα: «Μια νέα πανδημία σε εξέλιξη: Διατροφικές Διαταραχές σε παιδιά και εφήβους» την Πέμπτη 15 Ιουνίου στις 5 το απόγευμα, στην αίθουσα «Καστελάκη» του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

Κεντρική ομιλήτρια θα είναι  η καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο King’sCollege του Λονδίνου, Janet Treasure.

Η νέα σιωπηλή πανδημία

Όπως επισημαίνεται “οι διατροφικές διαταραχές είναι πλέον, χωρίς υπερβολή, η νέα σιωπηλή πανδημία, με το 7-8% του γενικού πληθυσμού να υπολογίζεται ότι νοσεί. Τα πορίσματα πρόσφατων επιστημονικών ερευνών είναι άκρως ανησυχητικά, καθώς δείχνουν πολύ μεγάλη αύξηση της νόσου σε παιδιά και εφήβους.

Τα τελευταία δύο χρόνια μάλιστα τα ποσοστά νοσηλείας έχουν διπλασιαστεί, ενώ σύμφωνα με μελέτες σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία, η προσέλευση σε κέντρα θεραπείας έχει τριπλασιαστεί.

Είναι σαφές ότι η πανδημία της COVID-19 και τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν είχαν τεράστιες επιπτώσεις στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη παιδιών και εφήβων, πυροδοτώντας μια άνευ προηγουμένου έξαρση των διατροφικών διαταραχών. Μπορεί όλα τα παραπάνω στοιχεία να είναι αποκαρδιωτικά, ωστόσο τα νέα εργαλεία που επιστρατεύει η επιστημονική κοινότητα διεθνώς έρχονται να δώσουν ελπίδα για πλήρη ίαση.»

 Τα είδη των  διατροφικών διαταραχών είναι:

– Νευρογενής ανορεξία

– Νευρογενής βουλιμία, με επεισόδια εμέτων, χρήση διουρητικών, καθαρτικών κ.τ.λ.

– Επεισόδια υπερφαγίας

Η παιδική και εφηβική ηλικία είναι η ηλικία της ανάπτυξης σωματικά, όπου με τον υποσιτισμό βάλλονται:

"google ad"

– Το οστικό σύστημα, με κίνδυνο πρώιμης οστεοπόρωσης

– Όργανα όπως το ήπαρ, τα νεφρά

– Η καρδιά, λόγω ανισορροπίας στους ηλεκτρολύτες, με κίνδυνο τα εμφράγματα ακόμα και σε μικρές ηλικίες

– Ο εγκέφαλος, ο οποίος συρρικνώνεται, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επεξεργαστεί σωστά τα μηνύματα που δέχεται και να παραποιεί τα μηνύματα που λαμβάνει.

Αναπόφευκτη όμως είναι και ψυχική αναπτυξιακή καθυστέρηση εφόσον η εμμονική ενασχόληση με το φαγητό υποβαθμίζει και καταλύει κυριολεκτικά τη ζωή και την ομαλή λειτουργικότητα του παιδιού και του εφήβου.

ekriti.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...