ΤΟΠΙΚΑ

Κρήτη: Ελλείψεις σε ζωοτροφές – Σε συναγερμό η κτηνοτροφία

Αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της έλλειψης ζωοτροφών μετά τα τεράστια προβλήματα που έχει επιφέρει στον εφοδιασμό της αγοράς ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και το κύμα των ανατιμήσεων και της ακρίβειας, βρίσκονται κτηνοτρόφοι και επιχειρηματίες του αγροτικού τομέα και στην Κρήτη.

Ήδη οι πρώτες ελλέιψεις σε ζωοτροφές είναι εμφανής με το καλαμπόκι, τα άχυρα και τη σόγια κ.α να αποτελούν δυσεύρετα πλέον είδη για προμήθεια. Σύμφωνα με τοπικούς παράγοντες η αγορά της Κρήτης έχει μείνει με σχεδόν μηδενικό απόθεμα σε καλαμπόκι, με αποτέλεσμα όλα τα εργοστάσια ζωοτροφών να έχουν επιβάλλει πλαφόν δέκα τσουβάλια ζωοτροφής ανά πελάτη.

Οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης επισημαίνουν ότι εάν τα ζώα σταματήσουν να σιτίζονται, τη περίοδο που διανύουμε λόγω έλλειψης ζωοτροφών θα προκληθούν τεράστιες ζημιές σε επιχειρήσεις που ασχολούνται με ζωοτροφές, τυροκόμιση γάλακτος, παραγωγοί γάλακτος (κτηνοτρόφοι).Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την μη παραγωγή γάλακτος και κρέατος όχι μόνο φέτος αλλά και την επόμενη χρονιά.

Την ίδια ώρα όπως χαρακτηριστικά καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι, οι μεγάλοι έμποροι ζωοτροφών, χρεώνουν σε εξωφρενικές τιμές τις ζωοτροφές, δικαιολογώντας την έντονη αυτή κερδοσκοπία με την ανυπαρξία πρώτων υλών σε σημαντικά γεωργικά προϊόντα, μιας και χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Σερβία επέβαλαν περιορισμούς στις εξαγωγές σιτηρών, ενώ σταμάτησαν οι εισαγωγές από Ουκρανία και Ρωσία.

Στο μεταξύ το ράλι της ακρίβειας έχει παρασύρει και τις τιμές των ζωοτροφών με αυξήσεις που αγγίζουν το 100%. Οι παραγωγοί εκφράζουν την αγωνία τους και δηλώνουν ότι είναι ανήμποροι να ανταποκριθούν στο κόστος των όποιων ζωοτροφών δεν είναι ακόμα σε έλλειψη. Συγκεκριμένα το καλαμπόκι πωλούνταν πέρυσι 9 ευρώ το τσουβάλι και φέτος η τιμή του έχει διπλασιαστεί κοστίζοντας 19 ευρώ!

Επιπλέον τονίζουν το γεγονός ότι στο νησί μας όλα τα προιόντα που εισάγονται είναι 30% πιο ακριβά σε σχέση με άλλα μέρη της Ελλάδας λόγω του κόστου μεταφοράς.

Τέλος ενώσεις, συνεταιρισμοί και ιδιώτες του κλάδου της Κρήτης ζητούν από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την έλλειψη των ζωοτροφών, να δει σοβαρά το θέμα των καταγγελιών για φαινόμενα κερδοσκοπίας στην αγορά των ζωοτροφών

ekriti.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Νίκος Πλακιάς: Δείχνουν τις εκδηλώσεις των πολιτικών που είναι τρεις κι ο κούκος, κι όχι τους χιλιάδες της εκδήλωσης για τα Τέμπη

Το παράπονό του για τον τρόπο με τον οποίο τα ΜΜΕ διαχειρίζονται την υπόθεση της…

10 mins ago

Γάζα: Ανελέητοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί παρά τον κυβερνητικό «εμφύλιο» – Νέες… εκκλήσεις Μπάιντεν για κατάπαυση

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται από τον ισραηλινό στρατό οι βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας, παρά τους…

12 mins ago

Κάλεσμα από 63 πρώην βουλευτές και υπουργούς για «συστράτευση» με τη Νέα Αριστερά στις ευρωεκλογές – Ποιοι υπογράφουν

Με κείμενο – κάλεσμα προς τους αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες 63 πρώην βουλευτές και πρώην…

24 mins ago

Καρυστιανού: Το ψήφισμα με το 1,5 εκατ. υπογραφές είναι σε νομικούς για πρόταση νόμου πριν τις ευρωεκλογές

Στην αποκάλυψη ότι συνταγματολόγοι έχουν αναλάβει να διαμορφώσουν το ψήφισμα με το 1,5 εκατομμύριο υπογραφές…

26 mins ago

Κρανίου τόπος στον Γάλατα… για την προστασία του περιβάλλοντος | Φωτός

Δίπλα στον ιστορικό και μαρτυρικό Γολγοθά, στο Σκινάρι, σύμφωνα με τους κατοίκους του Άνω Σταλού,…

31 mins ago

Οι Ζάλτος, Ρούμτσιος, Περισίδου και Αδαμοπούλου ξεχώρισαν στα «Βενιζέλεια» στα Χανιά

Η σφυροβολία είναι ένα αγώνισμα που τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα πρωταγωνιστούν αθλητές από την…

1 hour ago

This website uses cookies.