20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Κρήτη: Επενδύουν στα ακίνητα όσοι έχουν ρευστό, για να μην χάσουν τα λεφτά τους λόγω πληθωρισμού

Ημερομηνία:

Αύξηση των αγοραπωλησιών στα ακίνητα παρατηρείται σε Ηράκλειο και άλλες περιοχές της Κρήτης εξαιτίας του… πληθωρισμού.

Με την κρίση να διευρύνεται και τον πληθωρισμό να “κατατρώει” τα χρήματα στις τράπεζες, όσοι διαθέτουν ρευστό προτιμούν να το επενδύουν σε αγορές για να μην χάσουν τα χρήματά τους όπως δηλώνει στο Ράδιο Κρήτη και το ekriti η πρόεδρος των Κτηματομεσιτών κ. Άρτεμις Μαυράκη.

Με αυτό τον τρόπο όπως είπε διατηρούνται και οι υψηλές τιμές στα ακίνητα είτε είναι διαμερίσματα ή και οικόπεδα.

Οι περισσότεροι σημείωσε έχουν προτίμηση στα παλιότερα διαμερίσματα που έχουν και χαμηλότερες τιμές.

Οι υποψήφιοι αγοραστές θα πρέπει να προσέχουν, επεσήμανε o πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ηρακλείου και νομικός κ. Κώστας Αράπογλου.

Αιτία η πίεση που υπάρχει αυτή την περίοδο στις αγοραπωλησίες για διάφορους λόγους, αφού αφενός μπορεί να πληρώσει παραπάνω σε αξία από την κανονική τιμή και αφετέρου μπορεί ένα ακίνητο να έχει ελαττώματα που δεν μπορούν να εντοπιστούν, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν και προκαταβολές.

Οι τιμές παραμένουν πάντως ανεπηρέαστες από την γενικότερη κρίση παρά την άνοδο των επιτοκίων που ίσως φρενάρει τη λήψη νέων στεγαστικών δανείων.

Η αύξηση του κόστους κατασκευής αλλά και το γεγονός ότι οι επενδύσεις σε ακίνητα παραδοσιακά θεωρούνται «αντίδοτο» στον πληθωρισμό λειτουργούν ως αντίβαρο.

Κανείς όμως δεν είναι σε θέση να γνωρίζει το πώς θα συμπεριφερθεί η κτηματαγορά τους επόμενους μήνες, ειδικά αν ο χειμώνας αποδειχθεί «βαρύς» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που θα αναγκαστούν να πουλήσουν ακίνητα για να εξασφαλίσουν ρευστότητα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, η αύξηση των τιμών το β΄ τρίμηνο του 2022, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021, ήταν 10,5% για τα νέα διαμερίσματα, δηλ. ηλικίας έως 5 ετών, και 8,7% για τα παλαιά, δηλ. ηλικίας άνω των 5 ετών.

Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το α΄ τρίμηνο του 2022 σημειώθηκε αύξηση των τιμών των νέων διαμερισμάτων κατά 10,4%, ενώ οι τιμές των παλαιών διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 8,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021.

Από την ανάλυση των στοιχείων κατά γεωγραφική περιοχή προκύπτει ότι η αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων το β΄ τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021 ήταν 10,9% στην Αθήνα, 10,4% στη Θεσσαλονίκη, 8,9% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 6,3% στις λοιπές περιοχές της χώρας.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σαββατοκύριακο γεμάτο εκδηλώσεις στο Comixadiko στα Χανιά

Γεμάτο δράσεις είναι αυτό το Σαββατοκύριακο το Comixadiko (Ξέπαπα 15) στα Χανιά. Το Σάββατο...