19.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Κρήτη: «Επιδημία» εγκεφαλικών επεισοδίων στο νησί – Με ποια συμπτώματα ειδοποιούμε το ΕΚΑΒ

Ημερομηνία:

Της Άννας Κωνσταντουλάκη

Τα προβλήματα υγείας του πληθυσμού της Κρήτης όπως είναι το σάκχαρο, η υπέρταση, η υψηλή χοληστερίνη, η συνήθεια του καπνίσματος, που δεν προλαμβάνονται και δεν ελέγχονται, δημιουργούν μια «επιδημία» εγκεφαλικών επεισοδίων στους κατοίκους του νησιού.

Σύμφωνα με τον καθηγητή νευρολογίας και διευθυντή της Νευρολογικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ κ.Παναγιώτη Μήτσια, κάθε χρόνο περίπου 1200-1500 άνθρωποι παθαίνουν αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο .

Το 8%-10% από αυτούς δεν καταφέρνει να επιβιώσει, ενώ ποσοστό της τάξης του 20% έως 30% θα ζήσει με μια σοβαρή αναπηρία.

Αυτό που είναι κρίσιμο, όπως τονίζει στο Ράδιο Κρήτη 101,5 ο καθηγητής, είναι ο χρόνος .

Ένας άνθρωπος με εγκεφαλικό πρέπει να έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο, το αργότερο 4,5 έως 6 ώρες μετά το επεισόδιο .

Εκεί οι γιατροί θα κάνουν μια γρήγορη νευρολογική εκτίμηση και μια ταχεία αξονική τομογραφία εγκεφάλου ώστε να αποφασιστεί αν ο ασθενής θα χρειαστεί θρομβόλυση ή αν είναι υποψήφιος για μηχανική θρομβεκτομή.

Στην θρομβόλυση, χορηγούνται φάρμακα ενδοφλέβια που διαλύουν τον θρόμβο που αποφράσει το αγγείο, ενώ στην θρομβεκτομή ο επεμβατικός νευροακτινολόγος εισάγει ένα καθετήρα μέσα στην αποφραγμένη αρτηρία με σκοπό να την ανοίξει.

Ο κ.Μήτσιας υπογραμμίζει ότι αρκετοί ασθενείς δεν μεταφέρονται έγκαιρα στο νοσοκομείο γιατί δεν σπουδαιολογούν τα συμπτώματα, πιστεύοντας ότι είναι παροδικά και δεν τους δίνουν ιδιαίτερα σημασία.

Ωστόσο ένα εγκεφαλικό επεισόδιο συνήθως δεν προειδοποιεί, παρά μόνο έναν στους δέκα ασθενείς.

Τα κύρια προειδοποιητικά συμπτώματα είναι δυσκολία στον λόγο, ξαφνική απώλεια όρασης από το ένα ή και τα δυο μάτια, πάρεση προσώπου, μούδιασμα στο χέρι ή στο πόδι.

Σε αυτές τις περιπτώσεις οι συγγενείς πρέπει να ειδοποιήσουν αμέσως το ΕΚΑΒ και να αποφύγουν την μεταφορά με ιδιωτικό αυτοκίνητο ,ενώ όπως τονίζει ο καθηγητής νευρολογίας είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν τι πληροφορίες θα δώσουν στον γιατρό γιατί ο ασθενής τις περισσότερες φορές, δεν είναι σε θέση να μιλήσει.

Σύμφωνα με τον κ.Μήτσια στην Μονάδα Εγκεφαλικών Επεισοδίων του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου, όπου παρακολουθούνται ασθενείς από όλη την Κρήτη, παρέχονται οι καλύτερες υπηρεσίες ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι να είναι πλήρως λειτουργικοί, μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ