16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Κρήτη: “Κραυγή” αγωνίας για το μέλλον των Μουσείων

Ημερομηνία:

Δυναμικές κινητοποιήσεις και 24ωρη απεργία  πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και 4ωρη στάση εργασίας σε όλους τους υπόλοιπους Αρχαιολογικούς Χώρους και Μουσεία της χώρας, με απόφαση της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων.

Η συμμετοχή του κόσμου χαρκατηρίζεται ικανοποιητική, σύμφωνα με τους διοργανωτές που βγήκαν στους δρόμους κρατώντας πανό με συνθήματα όπως Όσους νόμους και αν φέρετε, δεν θα μας υποτάξετε, δεν θα τα καταφέρετε”!

Οι κινητοποιήσεις, όπως επισημαίνεται, συνεχίζονται καθώς η κυβέρνηση «προχωρά στην ψήφιση του Νομοσχεδίου “Εκσυγχρονισμός της μουσειακής πολιτικής και ζητημάτων διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς: ίδρυση μουσείων- ΝΠΔΔ, κρατική ασφάλιση της κινητικότητας των πολιτιστικών αγαθών, δράσεις του Ο.Δ.Α.Π. και του Μουσείου Ακρόπολης».

mouseio2

mouseio33

Όπως αναφέρεται από την ΠΕΥΦΑ:

«Όπως έχουμε τονίσει σε όλες μας τις ανακοινώσεις και δελτία τύπου -από την πρώτη στιγμή που το ΥΠΠΟΑ εξήγγειλε ότι πρόκειται να μετατρέψουν τα μεγαλύτερα Κρατικά Μουσεία της χώρας σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου- θα αποκοπούν διοικητικά από τον κορμό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Από την επομένη της λειτουργίας των ΝΠΔΔ, ο ΟΔΑΠ (πρώην ΤΑΠΑ) θα χάσει από τα έσοδά του περίπου 7 εκατομμύρια ευρώ, που ήταν τα έσοδα των Μουσείων το 2022.

Γνωρίζουμε όλοι μας ότι ο ΟΔΑΠ όλα αυτά τα χρόνια στηρίζει οικονομικά τις λειτουργίες των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ και βέβαια μας αποζημιώνει για τις πρόσθετες αμοιβές μας (εξαιρέσιμα-πέραν πενθημέρου).

Η ΠΕΥΦΑ καλεί όλους τους αρχαιοφύλακες, όπου κι αν υπηρετούν, αυτή την στιγμή να αγωνιστούν ενωμένοι και δυναμικά ενάντια στην ψήφιση του συγκεκριμένου Νομοσχεδίου».

ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου: Οργή για την πολιτική της κυβέρνησης στον πολιτισμό

Μουσείο κινητοποίηση

Σε ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. αναφέρεται:

“Υπεράσπιση του Δημόσιου χαρακτήρα του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, από πλήθος κόσμου. Οι πολίτες του Ηράκλειου συμμετείχαν μαζικά στη σημερινή συγκέντρωση που  διοργάνωσαν οι  εργαζόμενοι στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

"google ad"

Οι εργαζόμενοι, αντιδρούν στο νομοσχέδιο που προωθεί το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, για τη μετατροπή των πέντε μεγάλων μουσείων (Εθνικό Αρχαιολογικό, Βυζαντινό και Χριστιανικό, Αρχαιολογικό Θεσσαλονίκης και Βυζαντινού Πολιτισμού, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου) σε ΝΠΔΔ.

Η Νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ, από την αρχή είχε δηλώσει την αντίθεσή της στην πολιτική αυτή και στήριξε τον αγώνα των εργαζομένων για να μην υλοποιηθούν οι διατάξεις του.

Θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε τούτον τον αγώνα κι επαναλαμβάνουμε τη ρητή δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ, ότι θα καταργηθεί ο συγκεκριμένος Νόμος, μετά τις εκλογές”.

Μουσειο κινητοποιηση ηρακλειο

ΜεΡΑ25: Ο λαός της Κρήτης μίλησε για το Μουσείο 

Σε ανακοίνωση των Οργανώσεων Βάσης Κρήτης του ΜέΡΑ25 αναφέρεται:

“Η σημερινή μαζική κινητοποίηση των πολιτών του Ηρακλείου, με μπροστάρηδες τους εργαζόμενους του Αρχαιολογικού Μουσείου έδωσε την πιο ηχηρή απάντηση στα σχέδια της κυρίας Μενδώνη και της Μητσοτάκης Α.Ε. ως προς την ιδιωτικοποίηση του Πολιτισμού και των Αρχαιοτήτων.

Το κάλεσμα προς την κοινωνία από τους αρχαιολόγους, αρχαιοφύλακες, συντηρητές, τεχνίτες και όλες τις ειδικότητες των εργαζομένων στο Μουσείο βρήκε τεράστια ανταπόκριση από τον λαό της Κρήτης που κατανοεί πλήρως τα σχέδια που απεργάζεται η κυβέρνηση για εισβολή των ιδιωτών στη μουσειακή πολιτική. Πάντα με γνώμονα το κέρδος και την εμπορική αξιοποίηση των αρχαιοτήτων, ξεχνώντας τη μορφωτική και εκπαιδευτική αποστολή των μουσείων.

Οι μαθητές, οι δάσκαλοι, οι καθηγητές, οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, οι οικοδόμοι, οι μηχανικοί, η αυτοδιοίκηση ακόμα και η τοπική εκκλησία έστειλαν με τη συμπαράστασή τους το πιο σημαντικό μήνυμα.

Ακόμα και να περάσει το νομοσχέδιο από τη Βουλή, στη συνείδηση του λαού έχει απορριφθεί και γιαυτό δεν πρόκειται να εφαρμοστεί. Το ΜέΡΑ25 θα παλέψει με όλες του τις δυνάμεις, στην Κρήτη, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη για την επιστροφή των πέντε σημαντικότερων μουσείων στον Οργανισμό του Υπουργείου Πολιτισμού.

Στηρίζουμε και εμπιστευόμαστε τους ανθρώπους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για την χάραξη μουσειακής πολιτικής έναντι των «αρεστών και αρίστων» που πρόκειται σε λίγες μέρες να πατήσουν το πόδι τους στα μουσεία μέσω των νέων Διοικητικών Συμβουλίων που σχεδιάζει η κυρία Μενδώνη”.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...