20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Κρήτη: Λύση μέσω … Μπαγκλαντές για τους εργάτες γης

Ημερομηνία:

Επίσκεψη από τον Πρόξενο της Πρεσβείας του Μπαγκλαντές στην Ελλάδα κ. Bishwagith Paul πραγματοποιήθηκε, προ ημερών, στην Ιεράπετρα.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν να ενημερωθεί ο Πρόξενος από κοντά για τα δεδομένα που υπάρχουν στην αγροτική περιοχή της Ιεράπετρας αναφορικά με το θέμα της έλλειψης εργατών γης.

Κατά την σύσκεψη, ο κ. Bishwagith Paul ενημερώθηκε για τα γραφειοκρατικά κολλήματα στην προσπάθεια εξεύρεσης εργατικού δυναμικού για τον πρωτογενή κλάδο ενώ ο ίδιος με τη σειρά του ενημέρωσε για αντίστοιχες ενέργειες που γίνονται από την πλευρά του Μπαγκλαντές και για την προσπάθεια συνεργασίας με το Υπουργείο Μεταναστεύσεις στην Ελλάδα.

«Δυστυχώς κοινή διαπίστωση όλων των παρευρισκόμενων ήταν η απροθυμία από την Ελληνική κυβέρνηση να δώσει λύσεις σε αυτό το σημαντικό ζήτημα που σίγουρα θα κλονίσει την τοπική και εθνική οικονομία τους επόμενους μήνες. Η ευθύνη για αυτό θα είναι αποκλειστικά της Πολιτείας», δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Μιχάλης Βιαννιτάκης, Γραμματέας του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας.

Όπως είναι γνωστό έχει υπογραφεί ένα μνημόνιο συνεργασίας από τον περασμένο Φεβρουάριο, μεταξύ Ελλάδας και Μπαγκλαντές, για την κάλυψη αναγκών της ελληνικής αγροτικής παραγωγής με εποχικούς εργαζόμενους. Η συμφωνία θα επέτρεπε την έκδοση 4.000 αδειών ανά έτος μέσα σε χρονικό ορίζοντα πενταετίας, σε πολίτες Μπαγκλαντές που έχουν σύμβαση εποχικής εργασίας με εργοδότες στην Ελλάδα.

Η όλη διαδικασία θα γινόταν μέσω της Ελληνικής Πρεσβείας. Αλλά η χώρα μας δεν έχει πρεσβεία στην πρωτεύουσα Ντάκα. Η κοντινότερη Ελληνική Πρεσβεία είναι στο Νέο Δελχί, όμως λόγω έλλειψης προσωπικού η πρεσβεία μας στην Ινδία δεν κλείνει ραντεβού με εργάτες.

Από την πλευρά του, ο Πρόξενος του Μπαγκλαντές δήλωσε ότι η χώρα του διαθέτει κτίριο για να πάει το ελληνικό κράτος τους διπλωματικούς υπαλλήλους για να προχωρήσει την όλη διαδικασία αλλά δεν έχει πάρει κάποια απάντηση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως τόνισε ο κ. Μιχάλης Βιαννιτάκης, «το μνημόνιο συνεργασίας αν εφαρμοστεί δεν θα χρειάζεται άδεια εισόδου. Επίσης ζητάμε από το υπουργείο αν δεν μπορει να διαθέσει διπλωματικούς υπαλλήλους να δώσει τη δυνατότητα σε πιστοποιημένο ιδιώτη (όπως ήδη συμβαίνει σε κάποιες χώρες για τουριστική βίζα) για να αναλάβει την έκδοση βίζας εργασίας στο Μπαγκλαντές. Τα προβλήματα με τους εργάτες γης όσο περνάει ο καιρός αυξάνονται και αρχίζουν να μην συγκομίζονται προϊόντα στα χωράφια. Η καθυστέρηση του ελληνικού κράτους να δώσει λύσεις δημιουργεί μεγάλες ζημιές στους παραγωγούς. Η ευθύνη για αυτό θα είναι αποκλειστικά της Πολιτείας».

cretalive.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...