22.8 C
Chania
Friday, May 3, 2024

Κρήτη: Νέα στοιχεία για τις καταγγελίες σοκ από έγκυο εργαζόμενη

Ημερομηνία:

Στις 17 Νοέμβρη, μια καταγγελία από έγκυο εργαζόμενη στην Κρήτη, γνωστοποιείται και σοκάρει το πανελλήνιο, καθώς σύμφωνα με όσα αναφέρει, η ίδια δέχτηκε απειλές να κάνει έκτρωση προκειμένου να συνεχίσει να δουλεύει στο ίδιο εργασιακό περιβάλλον. Νέες πληροφορίες μιλούν για πιέσεις που ασκούνται στους εργαζομένους ώστε να ταχθούν εναντίον της συναδέλφου τους.

Μια 33χρονη εργαζόμενη σε ενδιαφέρουσα, που εργάζεται σε εταιρεία του Ηρακλείου Κρήτης, κατήγγειλε δημοσίως πριν λίγες ημέρες, ότι δέχτηκε απειλές, προκειμένου -όπως υποστηρίζει- να ρίξει το παιδί που περιμένει αν θέλει να συνεχίσει να δουλεύει στον ίδιο χώρο, με την είδηση που προκύπτει από την καταγγελία να προκαλεί σοκ και αντιδράσεις.

Σήμερα, νέες πληροφορίες, από τη συνάντηση της γυναίκας με την εργοδότρια εταιρεία που έγινε στην Επιθεώρηση Εργασίας, οι οποίες προς το παρόν δεν διασταυρώνονται,  αναφέρουν ότι ασκούνται πιέσεις από τους ανωτέρους της εταιρείας προς τους υπόλοιπους εργαζομένους ώστε να πάρουν θέση ενάντια στους ισχυρισμούς της συναδέλφου τους.

Ειδικότερα, στη συνάντηση, ενώ στους ισχυρισμούς της γυναίκας περικλείεται το γεγονός ότι είναι απλήρωτη από τον Ιούνιο, σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκε ο δικηγόρος της εταιρείας, η εργαζόμενη αρνήθηκε να παραλάβει τον μισθό που προσπάθησε να της δώσει η εταιρία για τον μήνα Οκτώβρη, αν και η εταιρεία προσπάθησε να καταβάλει το ποσό που θεωρεί ότι οφείλει, μέσω δικαστικού επιμελητή, πριν από λίγες ημέρες. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, “η εργαζόμενη ισχυρίζεται μόνο ψεύδη, οι πράξεις της αποτελούν συκοφαντική δυσφήμηση και βρίσκονται στα όρια του εκβιασμού”.

Από την άλλη πλευρά, ο δικηγόρος της εργαζόμενης, σημειώνει ότι εξετάζεται το ύψος του χρηματικού ποσού που κατέβαλε η εταιρεία ώστε να διαπιστωθεί αν προκύψουν διαφορές από τις διεκδικήσεις της εργαζόμενης, και αυτός είναι ο λόγος που δεν έχει παραληφθεί οποιοδήποτε ποσό, έως και σήμερα. Όπως σημείωσε σχετικά, η εργαζόμενη “Δεν πρόκειται να παραιτηθεί των απαιτήσεων της και θα ακολουθήσει τη νομική οδό”.

Δηλώσεις όμως, πέρα από τις δύο αντικρουόμενες όχθες, έκανε και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου:

“Συμπαραστεκόμαστε στην έγκυο συνάδελφό μας που όχι μόνο παραμένει απλήρωτη, αλλά και δέχεται απειλές προκειμένου να παραιτηθεί από τη δουλειά της. Δεν είναι η πρώτη περίπτωση που γίνεται επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα των γυναικών και ιδιαίτερα της μητρότητας. Παρατηρείται συνεχώς το φαινόμενο ειδικά στις μεγάλες αλυσίδες του εμπορίου, να απολύονται εργαζόμενες επειδή και μόνο εξέφρασαν την επιθυμία τους να κάνουν σύντομα παιδί, ή γυναίκες που φτάνουν στην αποβολή λόγω της επιβολής εργασίας έως και τον 8ο μήνα της εγκυμοσύνης”.

Μάλιστα, όπως ο ίδιος τονίζει, “Τέτοια είναι η ασυδοσία της εργοδοσίας που ακόμα και μετά τη γέννα, κατά τη διάρκεια της ‘προστασίας’ μεταθέτουν τις εργαζόμενες που είναι νέες μητέρες στην άλλη γωνιά της Ελλάδας προκειμένου να αναγκαστούν σε παραίτηση, μιας και δεν μπορούν να απολυθούν”.

Επιπλέον, το Παράρτημα Ηρακλείου του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών αναφέρει ότι στηρίζει τις νόμιμες και δίκαιες διεκδικήσεις της 33χρονης γυναίκας κατά του εργοδότη της εταιρείας, διεκδικήσεις οι οποίες έχουν ήδη οδηγηθεί ενώπιον της επιθεώρησης εργασίας. “Η αξιοπρέπεια στη ζωή και τη δουλειά μας είναι αδιαπραγμάτευτη. Ο αγώνας ενάντια στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες είναι κοινός αγώνας όλων των σωματείων, όλων των εργαζομένων και των ανέργων. Ο κοινός μας αγώνας και η αλληλεγγύη είναι η ελπίδα και η δύναμη μας”, τονίζει το Σωματείο.

Σημειώνεται ότι στο περιθώριο της συνάντησης στην Επιθεώρηση Εργασίας, παράσταση διαμαρτυρίας για την έγκυο εργαζόμενη πραγματοποίησαν μέλη του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών έξω από τα κτίρια, κρατώντας πανό με σύνθημα “Αντίσταση στον εργασιακό μεσαίωνα”.

Η διαδικάσια αναβλήθηκε για τις 22 Δεκέμβρη

Δήλωση Μ. Κριτσωτάκη

Στο πλευρό της εγγύου γυναίκας βρέθηκε και ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλης Κριτσωτάκης ο οποίος επισήμανε ότι “δεν είναι ένα μεμονωμένο ή άλλο ένα δραματικό περιστατικό”.

Πιο αναλυτικά ο κ. Κριτσωτάκης είπε:

"google ad"

«Δεν είναι ένα μεμονωμένο ή άλλο ένα δραματικό περιστατικό. Έχουν αρχίσει τέτοια είδους γεγονότα, όπως η περίπτωση της εγκύου εργαζόμενης που όπως κατήγγειλε και δεδουλευμένα της οφείλονται και απειλές και εκβιασμούς δέχτηκε, να μην προκαλούν πλέον στην κοινωνία έκπληξη. Είναι η πραγματικότητα στην ελληνική κοινωνία απέναντι στο success story που παρουσιάζει η κυβέρνηση των μνημονίων των Σαμαρά-Βενιζέλου.

Η επισφαλής εργασία και η ανεργία χρησιμοποιούνται ως μέσο εκφοβισμού και καθυπόταξης των εργαζομένων.

Στηρίζουμε και χαιρετίζουμε τους αγώνες των εργαζομένων και των σωματείων τους για το δικαίωμα στην εργασία, τη ζωή και την αξιοπρέπειά τους.

Για το ΣΥΡΙΖΑ, το ξήλωμα των αντεργατικών νόμων και η κατοχύρωση ενός νέου εργασιακού προτύπου με αφετηρία την αποκατάσταση του κατώτατου μισθού και την αναβάθμιση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, είναι ανυποχώρητη δέσμευση. Και βέβαια αυτά δεν μπορούν ούτε να σχεδιαστούν ούτε να εφαρμοστούν με τις δυνάμεις των μνημονίων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσαρμόζει την πολιτική του στις ανάγκες της κοινωνίας και γι’ αυτό αποκρούει τις «πονηρές» προτάσεις για συνεργασίες με τις μνημονιακές δυνάμεις που θα επιβεβαίωναν αυτό που η κυβέρνηση επιδιώκει να «περάσει», ότι δηλαδή όλοι το ίδιο είναι.»

pathfinder.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ